Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин обсъдиха държавния план-прием

2
Снимка: Радио Видин

"Държавният план - прием по професии в съответствие с потребностите на пазара на труда" бе темата на днешната работна среща, която се проведе днес във Видин. Организатор е РУО - Видин, на нея присъстваха директори на училища. Бе представено състоянието на образователната система в област Видин за последните три години. Според началника на институцията Веселка Асенова темата е сериозна и се налага обсъждането й. 


В област Видин има 4 професионални гимназии, две профилирани и 11 средни училища. МОН изисква в държавния план прием за следващата учебна година превес да има професионалното обучение, което да се осъществи на 60% и да е на брой ученици, а не на брой паралелки и 40% СТЕМ обучение, тоест инженерни и математически науки.  Залага се на професионални паралелки и то с търсени специалности и необходими на бизнеса, каза Веселка Асенова:


"Ясно е, че професионалното образование е стратегия на държавата, на министерството. Най-предпочитани са следните специалност: хотелиерство, кетъринг-65%, МПС – 45%, растениевъдство, животновъдство, електроника, компютърна техника, администрация, фризьорски услуги. Най-сериозната заплаха е демографският срив и миграционните процеси..“


За работодателите най- важно е работниците да имат умения и самоконтрол на първо място, както и работа с клиенти, а на последно място се нарежда знаенето на чужди езици и умение за учене. В момента се срещат трудности при намиране на специалисти като заварчици, охранители, готвачи, програмисти, строителни техници, шивачи. През следващите 3 до 5 години ще се задълбочава търсенето на кадри в строителството, търговията, социални дейности, здравни грижи, компютърни науки, електроника, машиностроене и др.

Според директора на ППМГ "Екзарх Антим Първи" Румяна Петрова, заплащането не отговаря на очакванията:


"Бих искала да попитам - колко плаща бизнесът на тези квалифицирани и висококвалифицирани специалисти, за да може да ги задържи и да накара професионалните гимназии да ги подготвят тези деца и да ги ориентира към този бизнес?"


Директорът на ПГТ "Михалаки Георгиев" Евлогия Манджукова смята, че проблемът е в малкото ученици в града и е необходимо уплътняване на паралелките:


"Проблемът в община Видин се задълбочи, не е ничия вината затова, че децата в общината и в областта намаляват ежегодно. Тук по-скоро трябва да се отговори от една страна на заявката на МОН, защото трябва да изпълни и отчете стратегията, и от друга страна трябва да се отговори на потребностите на бизнеса. Ако трябва да правя производствени практики на моите ученици, аз ги пращам на морето.."


Директорът на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Любомир Георгиев сподели:


"Определено казвам, че наистина трябва да имаме професии, които са необходими за общината, професии на бъдещето. Една истинска среща между общината, общинските съвети и бизнеса трябва да се направи…"


Мариета Георгиева е дългогодишен директор на ПГ "Проф д-р Асен Златаров". Според нея, проблемът с намаляващия брой ученици все повече ще се задълбочава, а за добро професионалното образование трябва добра среда: 

"Сривът ще настъпи следващите години, защото последните години се движим в порядъка 700-750 деца на випуск. Но когато изведнъж се получи пик от 600 деца, тогава ще стане страшна картината. Мисля си, че наистина няма логика да съществуват някои от средните училища. Освен това решението в средните училища в областта да се прави непременно и само професионално образование, на някои места е добре, на други има известен риск. Защото професионално образование се прави трудно. То изисква изключителна база, изисква добра квалификация и реални работни места. Нашата гимназия има идеални връзки с бизнеса, имаме 100 % провеждане на практическите обучения в реална среда, имаме изключително добра материална база в училище."


 

На срещата стана ясно, че някои училища като "П. Р. Славейков, "Св. Св. Кирил и Методий" и училището в Брегово ще се опитат да направят по една професионална паралелка и че тази година няма да се допусне дублиране на профили в различни училища.


Според информацията за актуалното състояние на пазара на труда в Кула и Белоградчик, над 50% от безработните са без квалификация, а бизнесът, който работи в тези общини, не намира работници за своето производство. В Белоградчик не достигат кадри в областта на хотелиерството и туризма. Липсват бармани, сервитьори, шивачи.


На срещата не присъстваха кметове на общини, нямаше и  работодатели, които да представят своите виждания и предпочитания за професионалното обучение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48