Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес на Свети Спиридон празнуват майсторите

Къде са съвременните майстори на занаятите?

Снимка: Уикипедия

Днес не е петък, но е ден на майстора. На 12 декември Православната църква отбелязва Свети Спиридон, който е почитан, като закрилник на майсторите на най-голям брой занаяти: грънчари, тухлари, златари, чехлари, бакърджии и много други. С думата "майстор" се обръщаме към хората, които съхраняват тези занаяти и ги развиват. Останаха ли истински майстори и как се справят в съвременния свят- на това търсим отговор в "Посоките на делника".


"Майсторът занаятчия е космос, който пази старите технологии и се опитва да ги адаптира днес", казва председателят на Националната занаятчийска камара- майстор Иван Влаев.


"Майсторите ще празнуват, както винаги. Не е лесно заради многото "ментета" стоки, които заливат пазара... Занаятчийските камари в страната са 19 и с над 50 хиляди членове...Да си майстор е най-добрият бизнес днес. Един майстор днес може да прави едно, а утре друго... През 2011 година законът бе променен и от 129 занаята останаха 56... Майсторите са важни, защото ако изчезнат хората, които правят определена дейност, то света би се сринал...", коментира Иван Влаев.


Дунавската задруга на майсторите от Русе се сочи като една от най-успешните в страната. Сега те помагат на колегите си от Враца да направят подобна. Според председателката на задругата Татяна Колева на майсторите в съвременния свят не им е лесно:


"Не е лесно, но то никъде няма лесно... Държавата трябва да има политика в тази насока. Ние контактуваме със Сърбия, Румъния и Македония и там нещата са много добре, а пък за Турция да не говорим... Българските майстори освен много добри, са и много инициативни и отговорни. В последните години се наблюдава стремеж да се обединяват и да си помагат... Млади хора има, които искат да станат майстори, но не толкова. Трудно един майстор изхранва къща, както е било в миналото... Адаптираме се като изделия в съвремието...", каза Татяна Колева.


В деня на майстора потърсихме за коментар и Димитър Терзиев от прочутата троянска школа грънчари. 


"Много е трудно да си майстор. Но още по-трудно е да станеш майстор. Трябва да си упорит и да дадеш всичко от себе си... Ние в Троян ще празнуваме празника. Стана вече традиция..."


Казват, че за майстора почивен ден няма. Затова и навръх празника занаятчиите сигурно ще бъдат на работните си места, за да сътворяват прекрасните си изделия. 


На днешният ден празнуват и куюмджиите- златарите или бижутерите. Един от най-старите майстори бижутери в страната е Вергил Варджийски. Тоя е създател на Центъра за народни художествени занаяти в столицата. Дългогодишен член е на Задруга на майсторите на народни художествени занаяти. Той събира и обработва сам естествени полускъпоценни камъни, които вгражда в накити от сребро посредством техники: филигран, гладък обков, коване, леене и други. В своята 50-годишна творческа дейност има разработени множество оригинални и авторизирани музейни копия на накити и сувенири от сребро и сребро с полускъпоценни камъни. Всъщност той освен, че е майстор, е и доктор на техническите науки. 


"Българите ценят своите майстори. Истинските майстори, които работят по старите технологии...Много ни притеснява навлизането на некачествени стоки от чужбина...Не е лесен занаята...Легендата разказва как Свети Спиридон се опитвал да меси глина и не му се получавало и чак когато заплакал и сълзите намокрили глината се получило хубаво гърне. Такъв е занаята ни през сълзи...Казва се, че на сто села един майстор, а на сто села 100 попа. Такава е и нашата работа...Ние ще празнуваме, но и държавата трябва да помисли за нас...", смята Вергил Варджийски.


"Празникът е много почитан и по-широко отбелязван там, където са съсредоточени големите ни занаятчийски центрове, а във Видинско за съжаление не се отбелязва както подобава", смята етнографа от видинският музей Десислава Божидарова:


"Празникът се отбелязва сега повече в големите етнографски центрове като "Етъра", в Троян, в Трявна, в Пловдив- там където има много майстори на занаятите... Някога и във Видин са се събирали и празнували, но сега майсторите са малко... Светеца се почита повече в южна България..."

Според видинчани има майстори, но трябва да има място, където да показват стоките си, защото иначе няма как да ги видят хората.

Някога важна част от празника била свързана с въвеждането в майсторско звание. Това става след службата, на мястото, което е определено за обща трапеза. Устабашията /най-стар и почитан майстор/ обявява кандидатите за майстори, държи им напътствена реч, препасва ги през рамо с червен пояс, подарява им от страна на еснафа скромен набор от инструменти, плесва ги по врата с думите: "Стани като мен!".

Майсторите, пръснати по цялата страна, заслужават почит и уважение. Не всеки може да направи това което те правят. Честит празник и съхранявайте българското!


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40