Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели. Той е казал: "Който иска да върви след Мене…", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна, изпълнена с любов и доверие. Който отиде е посрещнат, който не отиде не е пренебрегнат, а се очаква неговото присъствие до дванайсетия час, поканата остава. Лошото е, че всички сме поканени, но не всички откликваме и сядаме на Господнята трапеза, за което и сам Спасителят казва: "Понеже мнозина са звани, а малцина - избрани."

"В името на Отца и Сина и Св. Дух, братя и сестри,

днешната неделя е посветена на Светите Праотци, този неделен ден е деня, в който стъпваме в подготвителния период, период на празненства и тържества, защото много скоро ще отпразнуваме Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Днес си спомняме за всички онези отци, които предшествали Спасителя, за всички онези, които предрекоха за Него и го очакваха с нетърпение. Та като дойде да избави човешкия род от лапите на смъртта да бъдем избавени и спасени.

Шест седмици преди Рождество започва времето на очакването. Подобно на древния Израил, подобно на Света Богородица, и ние всички, които сме в Църквата чакаме идването на Месия.

Нека, братя и сестри, да бъдем още по-бдителни, още по-будни, защото идва, идва Самият Господ. Седмица преди да отбележим чудесното Рождество Христово да успеем да се подготвим, да се подготвим не за края, а за началото, за началото на нашето спасение. Преди девет месеца на 25 март, когато празнуваме Благовещението отбелязваме и началото на нашето спасение, но тази седмица отбелязваме въплъщението на Бог Слово, за да стане Богочовек и да спаси загиващото от греха общество. Нека от всичко що е за пазене най-много да пазим сърцата си, винаги да възкликваме към Бога и само на Него да се надяваме. Да не вярваме на езичниците и на техните богове, а на Единния прославен в Три Лица Бог  – Отец, Син и Св. Дух. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - след като Зозибини Тунзи, мис Вселена 2019 блесна на звездния небосклон, Би Би Си публикува статия за "Клуб на грозните", основан през 1879 г. в италианското градче Пиобико. Девизът на клуба е "Грозотата е добродетел, красотата - робство!" Не че в Пиобико живеят най-грозните хора. Идеята е да се промотира красотата на личността, а не на външния изглед. И конкурсите за красота, и "Клуб на грозоните" са формати, които повдигат въпроса за истинската красота в този свят. Дали една елха е по-красива, когато се превърне в коледна елха? Понякога - да, но много често красотата на коледната елха е смъртната красота на едно отсечено от живота дърво. Има красота, която води в смърт и има такава, която води в живот. Една е красотата на Далила, друга - на Мария. Бог залага на красотата на Мария. А ти?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00