Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели. Той е казал: "Който иска да върви след Мене…", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна, изпълнена с любов и доверие. Който отиде е посрещнат, който не отиде не е пренебрегнат, а се очаква неговото присъствие до дванайсетия час, поканата остава. Лошото е, че всички сме поканени, но не всички откликваме и сядаме на Господнята трапеза, за което и сам Спасителят казва: "Понеже мнозина са звани, а малцина - избрани."

"В името на Отца и Сина и Св. Дух, братя и сестри,

днешната неделя е посветена на Светите Праотци, този неделен ден е деня, в който стъпваме в подготвителния период, период на празненства и тържества, защото много скоро ще отпразнуваме Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Днес си спомняме за всички онези отци, които предшествали Спасителя, за всички онези, които предрекоха за Него и го очакваха с нетърпение. Та като дойде да избави човешкия род от лапите на смъртта да бъдем избавени и спасени.

Шест седмици преди Рождество започва времето на очакването. Подобно на древния Израил, подобно на Света Богородица, и ние всички, които сме в Църквата чакаме идването на Месия.

Нека, братя и сестри, да бъдем още по-бдителни, още по-будни, защото идва, идва Самият Господ. Седмица преди да отбележим чудесното Рождество Христово да успеем да се подготвим, да се подготвим не за края, а за началото, за началото на нашето спасение. Преди девет месеца на 25 март, когато празнуваме Благовещението отбелязваме и началото на нашето спасение, но тази седмица отбелязваме въплъщението на Бог Слово, за да стане Богочовек и да спаси загиващото от греха общество. Нека от всичко що е за пазене най-много да пазим сърцата си, винаги да възкликваме към Бога и само на Него да се надяваме. Да не вярваме на езичниците и на техните богове, а на Единния прославен в Три Лица Бог  – Отец, Син и Св. Дух. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - след като Зозибини Тунзи, мис Вселена 2019 блесна на звездния небосклон, Би Би Си публикува статия за "Клуб на грозните", основан през 1879 г. в италианското градче Пиобико. Девизът на клуба е "Грозотата е добродетел, красотата - робство!" Не че в Пиобико живеят най-грозните хора. Идеята е да се промотира красотата на личността, а не на външния изглед. И конкурсите за красота, и "Клуб на грозоните" са формати, които повдигат въпроса за истинската красота в този свят. Дали една елха е по-красива, когато се превърне в коледна елха? Понякога - да, но много често красотата на коледната елха е смъртната красота на едно отсечено от живота дърво. Има красота, която води в смърт и има такава, която води в живот. Една е красотата на Далила, друга - на Мария. Бог залага на красотата на Мария. А ти?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28