Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

Снимка: Община Враца

За трета поредна година във Враца ще се проведе празника на врачанските вина, ракии и мезета. Инициативата е на Общината, а събитието се превръща в традиция преди коледните празници. В празника нямат право да участват изби. 

"Всички участници ще бъдат в много добро настроение, защото желаят да покажат всичко, което са произвели от грозде, било то вино или ракия. Изби нямат право да участват. Всички мъже обичат да се хвалят с това, което са произвели. Ще дадем възможност на всички да се похвалят пред цяла Враца. Журирането ще бъде на 13 декември, като всички желаещи трябва да донесат в общината вината и ракиите си. В следобедните часове изключително компетентно жури ще оцени вината и ракиите. 

Ще се проведе и конкурс за най-добрите мезета за вина и ракии. Разбира се, за най-добрите в конкурсите ще има награди. На празника сме подготвили празнична програма, ще се включи народния изпълнител Светлин Миланов, ще свири духовият оркестър на читалище "Развитие". Ще има и различни забавления за участниците, като конкурс за най-тънко нарязаното мезе, най-добър дегустатор. Идеята е в тези дни преди Коледа и Нова година да се съберем, да се повеселим. Конкурсът е анонимен, ние даваме персонален номер на участниците и журито, когато оценява вината и ракиите ги оценява по този начин"- каза за Радио ВИДИН Радосвета Крумова главен експерт в отдел "Култура" към община Враца.


Културната проява ще се състои на 14 декември /събота/, от 11.30 ч. на площад "Христо Ботев". Наградите са атрактивни и тематични, включват буренца за вино, бъклици за вино и ракия, бут хамон, посочи още Радосвета Крумова.

Вижте още

Назначават здравен медиатор в Криводол

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна..

публикувано на 23.01.20 в 16:00

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов.  "Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и..

публикувано на 23.01.20 в 14:51

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

Подобряват визията на Бяла Слатина

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска..

публикувано на 23.01.20 в 13:33

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00

Жителите на село Градец искат по-голяма поща

Вече 8 години един проблем мъчи жителите на село Градец.  Какъв е проблемът?  Хората, които всеки ден идват в пощата за вестници, да си плащат сметките, да си получават пенсиите, са принудени да чакат навън, тъй като помещението на пощенската станция е малко. Ето какво споделиха жителите на  Градец: "Има понякога опашки пред пощенската..

публикувано на 22.01.20 в 17:10

Изложбата "Историческо величие" представят във Видин

Интерактивната изложба "Историческо величие" ще бъде представена във Видин. В нея са включени над 80 картини, скулптури, реплики на старинни предмети и съкровища, напомнящи за най-значимите моменти от българската история. Това е най-голямата колекция от картини на историческа тематика. Освен да ги разгледат, посетителите ще могат да участват в..

публикувано на 22.01.20 в 16:53