Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова с "Изправи се. БГ" във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Във Видин ще е първият клон на гражданската платформа "Изправи се.БГ", която беше учредена преди дни в София. Приемна за граждани откри председателят ѝ Мая Манолова:

"Признавам си, че имам особено отношение към Видин. Харесвам Видин. Обичам хората във Видин и затова дойдох с удоволствие. Освен това тук с част от гражданите сме започнали заедно битки, едни от които сме довели до успешен край, други за съжаление буксуват и имам образно казано доста несвършена работа, която изисква своето продължение и смятам да го направя в качество си на председател на гражданската инициатива, на гражданска платформа "Изправи се България". За щастие, благодарение на усилията на хората от Видин, на пациентите, проблема с хемодиализата е решен."

Без решение е каузата на медицинските сестри за по-добри условия на труд и по-добри възнаграждения. Все още  не са получили заплатите си работници от фирмата по чистота, която обслужваше Видин, за което като омбудсман Манолова също съдействаше:

"Продължава заплатата на медицинска сестра да е 610 лева. Другият проблем, по който нямаме решение, е с незаплатените трудови възнаграждения на работниците от чистотата. Предишният кмет беше поел ангажимент с безлихвен заем, който му беше отпуснат, да плати задължение към "Титан", да го изплати на работниците, които имат да си взимат заплати, но не го направи. Плати на фирми. Сега наистина хората са в безизходица за това как ще си получат честно заработените пари. Вариантът, който предлагах аз, не само за този, а и за други случаи е, да се започне процедура по несъстоятелност срещу подобни фирми и Фондът за гарантиране на вземания да изплати на работниците дължимите суми. Но и тук има проблем. На първа инстанция съдът не обяви в несъстоятелност, а сега след обжалването адвокатите на работниците проверяват какво е решението. Всъщност вече се срещнах с всички тях, така че имаме работа, каузи, проблеми за решаване. С това ще се занимава гражданската платформа, с такива проблеми- с неплатени заплати, с ниски трудови възнаграждения, с потъпкани граждански права, с несправедливо отношение от страна на монополни дружества, на администрация-централна и местна. Друга тема, която повдигнахме през последните дни с гражданската платформа е повишаването на цената на водата. От първи януари за Видин са предвидени 20 стотинки плюс, което прави наистина непосилна тази цена за хора с ниски доходи и при това качество. Така че работа за гражданска платформа, колкото искате- да подкрепя хората, да ги защитава, да им дава кураж. Това ще правим."

Сред чакащите за приемния ден бяха и пациенти на хемодиализа.

"Благодарение на г-жа Манолова диализата вече работи. Направи се основен ремонт. Купиха се машини"- коментира Митко Лозанов, който чакаше за среща  с Манолова.

Имаше хора, които не бяха успели да се запишат за приема, но също се надяваха да разговарят с Манолова.

"Сега разбирам за приемната. Важното е хората да бъдат малко по-събудени"- отбеляза Ваня Михайлова.

След приемния ден, Манолова представи гражданската платформа на среща в залата на Общинския съвет. В гражданската платформа от Видин, като партньори, се включват гражданските организации "Активно общество", "Обичаме Видин" и движение "Днес", съобщиха от "Изправи се.БГ".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33