Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова с "Изправи се. БГ" във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Във Видин ще е първият клон на гражданската платформа "Изправи се.БГ", която беше учредена преди дни в София. Приемна за граждани откри председателят ѝ Мая Манолова:

"Признавам си, че имам особено отношение към Видин. Харесвам Видин. Обичам хората във Видин и затова дойдох с удоволствие. Освен това тук с част от гражданите сме започнали заедно битки, едни от които сме довели до успешен край, други за съжаление буксуват и имам образно казано доста несвършена работа, която изисква своето продължение и смятам да го направя в качество си на председател на гражданската инициатива, на гражданска платформа "Изправи се България". За щастие, благодарение на усилията на хората от Видин, на пациентите, проблема с хемодиализата е решен."

Без решение е каузата на медицинските сестри за по-добри условия на труд и по-добри възнаграждения. Все още  не са получили заплатите си работници от фирмата по чистота, която обслужваше Видин, за което като омбудсман Манолова също съдействаше:

"Продължава заплатата на медицинска сестра да е 610 лева. Другият проблем, по който нямаме решение, е с незаплатените трудови възнаграждения на работниците от чистотата. Предишният кмет беше поел ангажимент с безлихвен заем, който му беше отпуснат, да плати задължение към "Титан", да го изплати на работниците, които имат да си взимат заплати, но не го направи. Плати на фирми. Сега наистина хората са в безизходица за това как ще си получат честно заработените пари. Вариантът, който предлагах аз, не само за този, а и за други случаи е, да се започне процедура по несъстоятелност срещу подобни фирми и Фондът за гарантиране на вземания да изплати на работниците дължимите суми. Но и тук има проблем. На първа инстанция съдът не обяви в несъстоятелност, а сега след обжалването адвокатите на работниците проверяват какво е решението. Всъщност вече се срещнах с всички тях, така че имаме работа, каузи, проблеми за решаване. С това ще се занимава гражданската платформа, с такива проблеми- с неплатени заплати, с ниски трудови възнаграждения, с потъпкани граждански права, с несправедливо отношение от страна на монополни дружества, на администрация-централна и местна. Друга тема, която повдигнахме през последните дни с гражданската платформа е повишаването на цената на водата. От първи януари за Видин са предвидени 20 стотинки плюс, което прави наистина непосилна тази цена за хора с ниски доходи и при това качество. Така че работа за гражданска платформа, колкото искате- да подкрепя хората, да ги защитава, да им дава кураж. Това ще правим."

Сред чакащите за приемния ден бяха и пациенти на хемодиализа.

"Благодарение на г-жа Манолова диализата вече работи. Направи се основен ремонт. Купиха се машини"- коментира Митко Лозанов, който чакаше за среща  с Манолова.

Имаше хора, които не бяха успели да се запишат за приема, но също се надяваха да разговарят с Манолова.

"Сега разбирам за приемната. Важното е хората да бъдат малко по-събудени"- отбеляза Ваня Михайлова.

След приемния ден, Манолова представи гражданската платформа на среща в залата на Общинския съвет. В гражданската платформа от Видин, като партньори, се включват гражданските организации "Активно общество", "Обичаме Видин" и движение "Днес", съобщиха от "Изправи се.БГ".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана.  Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54