Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искрен Красимиров: Децата са искрата, която ще запали пожара на промяната


Патриотична обиколка в училищата у нас и в чужбина направи д-р Искрен Красимиров - режисьор, актьор и преподавател в НБУ. "Незабравимата България" е името на проект, обединяващ уроци по родолюбие чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии, започнат преди години и събиращ цялата възрожденска история. Той е следствие от филмите на родения в Мездра автор за националните ни герои Ботев, Софроний Врачански, Паисий, Иван Вазов, Левски, Райна Княгиня, Захарий Стоянов и Освобождението на България.

"Тримесечната ми обиколка започна на 6 септември - от Германия, та през Австрия, Чехия и Великобритания, за да стигна до над 100 български училища, детски градини, читалища, музеи, театри и кина у нас. Над 100 хиляди деца, заедно с техните родители и учители, гледаха подготвения от мен спектакъл - най-новия ми, обединяващ откъси от всичките ми досегашни трудове. В моя роден северозападен край посетих Чипровци, Враца, Монтана, Белоградчик и Мездра. Видях и почувствах голямото вълнение от страна на децата - такова, каквото изпитвах и аз. Днес сякаш е мода да се вълнуваме от всичко, но не и нашето, родното. Затова се опитвам да предам традиционните, изконните български ценности - да върна младите към уважението на историята и семейната институция, зачитането на праотците и учителската институция. Не просто с уроци и разкази, а с пример и насърчаване, искам да покажа същността на добротата".

За да засили чувството за самосъзнание и принадлежност, режисьорът избира заглавието "Българска дружина планина повдига" за своя филмов спектакъл.

"Българската поговорка казва, че сговорната дружина планина може да повдигне. Затова децата трябва да се уважават помежду си - това е пътят към изграждане на общество. Нуждаем се от обединение, търпимост, уважение и чиста обич. Боли ме, че българската нация е синоним на разединение - нещо, което не можем да твърдим за съседните държави. Днес родолюбието се изразява в правенето на селфи с националния флаг, когато дойде датата. Патриотизмът е всеки ден да правиш по нещо малко. Нито един политик не прочете какво ни завещават думите на Ботев и Левски: уважение, равноправие, обич. Всички сме едно, щом сме родени в България. На първо място трябва да сме българи, а чак след това европейци и космополити. Отгоре ни наблюдават онези герои, които достойно живяха и гинаха за родината. Нашето величие е резултатът от техния подвиг. Нека не се срамуват от нас".

Основна цел на историческото образование трябва да бъде децата да се асоциират с героите, за да ги разбират. Затова Искрен Красимиров избира да ги въвлича в историческото действие, вместо да им изнася лекция. 

"Фигурите от Възраждането са обикновени хора, такива от плът и кръв - с техните грешки, с мечтите и терзанията в душите. Величието им се крие в тяхното несъвършенство. Левски и Ботев са предадени от наши. Не можем да твърдим, че сме народ от предатели заради няколко души, които не са били достойни за родното си потекло. Историята не е единствено в паметниците, както и не е достатъчно просто да се поклониш пред такъв монумент. Историята е "писана" чрез действията и животите на плеядата храбреци. За да привлека и обхвана цялото внимание на аудиторията, аз въвличам учениците в спектакъла. В българското училище се преподава за Паисий чак в 11 клас. Ето го примера за сбърканата системата: на 18 години не си разбрал за делото, не си запознат с героите и ценностите, за които са се борили. От ранна детска възраст трябва да разказваме на децата, да им показваме, да търсим техния интерес. Само така ще осъзнаят, че добродетелта означава морално превъзходство".

Следващото поколение ще изгради новата България, на мнение е Красимиров. Да обикалям по градовете, да възпитавам патриотизъм, връщайки децата към националните им корени, е моя мисия, казва още режисьорът. Именно затова памет нашенска е най-важният синоним на родовата памет, която е първата крачка към осъзнаването на родовата чест - онова "цвете", което не се се продава, подарява или заменя. 

"Вярвам, че интерес към общонационалното е невъзможен, ако преди всичко няма отношение към собствената родова памет. Давам пример на децата със самия себе си. Аз разбрах едва когато завършвах училище, че дядо ми е бил съмишленик на Ботев. Всичко започва от семейството - стига да се разровиш, юнаци и герои е имало. Първата стъпка е да осъзнаеш, че твоята собствена кръв е била част от делото. Редица са запечатаните в съзнанието ми случки с ученици през годините: един третокласник веднъж каза, че уроците в училище не са толкова интересни. В Раднево едно момиченце се разплака, защото убиха Христо Ботев във филма. Обясних и, че той не е безсмъртен, но завинаги ще е жив в нашите сърца. Насетне бъдещето зависи от децата. Каквото посееш, това ще пожънеш. Това е моята причина да съм се посветил на това дело. Добрият пример трябва да бъде даден, за да бъде осъзнат. Затова аз ще продължа да инвестирам в младите лица, които все още не са загубени, за разлика от предходните поколения. Апостолската дейност е да припомним за изминатия исторически път, който сам показва какво е добродетел и ценност. Огънят днес може да е изстинал, но не е угасналЛевски и Ботев са осъзнавали правилно, че Просвещението води след себе си политическата свобода, не обратното".

"Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души. О, будители народни, цял низ светли имена чисти, сияйни, благородни, вий сте нашите знамена най за вечни времена", пише през ХХ век епископ Константин. Апостолът на свобода преживе изрича символичните думи, че "Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш".

Не е достатъчно да не забравим завета на нашите предци, борили се за мир и за демокрация, за просперитет, за хуманност и добросъседство, за благоденствието на България в общността на демократичните европейски народи. Общата национална кауза е във високия морал - същият, който неуморно Искрен Красимиров възпитава в децата. 

България никога не е била малка - нито като народ, нито като интелект и култура. Народ, който забравя постиженията си обаче, се превръща първо в тъпла, а после в стадо. Нашето стадо от години е тръгнало към пълното си национално обезличаване. Вината е в общата безпросветност. По-добре късно, отколкото никога, завърши Искрен Красимиров.


Галерия

Вижте още

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44

Благотворителен базар събира пари за болницата във Враца

Благотворителен базар "Дари любов" организират във Враца. Средствата ще отидат за нуждите на Родилното отделение във врачанската болница. На пазара ще бъдат предлагани употребявани, но запазени детски играчки, дрехи и стоки или услуги, каза за Радио ВИДИН Лидия Иванова от организаторите на инициативата, която ще се включи и като доброволец:..

публикувано на 04.03.21 в 14:57

В "Музикална зона" на 04 март 2021 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа,..

публикувано на 04.03.21 в 09:00
Мария Гошкина

Момиче от Берковица ще участва в кинопродукция

Мария Гошкина, която е ученичка в 11. клас на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, спечели кастинг за нова кинопродукция и подписа договор  с Агенцията за подбор на кадри.  Младото момиче се състезава със 160 кандидати за роля в кинопродукцията "Истински рими" и е одобрена заедно с  още двама участници, разказа тя за Радио Видин :..

публикувано на 02.03.21 в 14:05

Младежи от България и Сърбия ще създават изкуство

Започна набирането на младежи  за участие в творчески лагери. В инициативата се п редвижда над 120 млади хора  от България и Сърбия  да надградят своите знания и умения и да творят заедно, създавайки Младежка мрежа за изкуство. Партньори по проекта са Народно читалище "Развитие - 1893", гр. Белоградчик, Република България и Дом на културата, град..

публикувано на 03.03.21 в 13:25

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве"  д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито  клинични интереси са в областта на рака на..

публикувано на 02.03.21 в 11:08