Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 18 декември 2019 година

Снимка: Стефка Павлова

Започна традиционният коледен базар на Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Сувенири, коледна украса и лакомства се предлагат на щандовете, подредени на първия етаж в училищната сграда. Събитието е благотворително.

С 11 040 536 лева се увеличава ангажиментът на разходите, които може да бъдат поети през 2019 г. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, свързани с модернизацията на пътя Мездра – Ботевград, реши на днешното си заседание Министерския съвет. Промяната се налага тъй като след приключване на процедурите за избор на изпълнители и сключването на договорите за проектиране и строителство, както и за строителен надзор, общата стойност на средствата, необходими за реализирането на проекта са 430 368 442 лева, а не както се очакваше през септември - 419 327 906 лева. 

Над 15 тона фалшива филтърна хартия за цигари задържаха митнически служители в района на Граничния контролно-пропускателен пункт по Дунав мост 2 при Видин- Калафат. Филтърната хартия е открита при проверка на товарен автомобил с българска регистрация, излизащ от страната на 28 октомври през граничния пункт. Шофьорът, български гражданин, представил пред митническите служители редовни документи, удостоверяващи превозваната стока – хартия за Полша. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са открити 1920 ролки с филтърна хартия с оранжев цвят, с надписи на известна международна марка тютюневи изделия, с бруто тегло 14 016 кг. Стоката е задържана на основание Регламент (ЕС) № 608/2013 на Европейския парламент, уведомен е представителя на правопритежателя, който е потвърдил, че хартията не е оригинална и подлежи на унищожаване.

Цели 8 заместници ще има в новия Общински съвет във Враца, ако на предстоящото заседание бъде одобрена докладната, внесена от председателя на местния парламент Нели Стоянова. Последното за годината заседание е насрочено за 19 декември от 10 часа. 

План-сметката за разходите по събирането и транспортирането на битовите отпадъци и определянето на годишния размер на таксата за битови отпадъци на територията на община Кула за 2020 година, бяха гласувани на заседание на Общинския съвет.

С рампа за хора в неравностойно положение се сдоби жилищен блок във Враца. Специализираната рампа е реализирана по идея на живущите в блока и целта е да се осигури достъпна среда на тяхната съседка - 44-годишната Анна Николова, която е с тежко заболяване и това налага придвижването й с инвалидна количка. 

До 20 декември ще се приемат заявления за ползване на социалната услуга "Обществена трапезария", съобщават от Община Белоградчик. Ползването на услугата е за периода от 02 януари до 31 декември 2020 г. 

28 информационни срещи, само до края на ноември, са провели експертите от Областния информационен център във Видин. Резултатите от тези срещи, както и предстоящите задачи в работата на центъра през 2020 г. представи управителят Мариела Савкова.

Ефективна присъда от две години и шест месеца лишаване от свобода постанови състав на Врачанския окръжен съд за подсъдимия В. Й. Съдът го призна за виновен в това, че по непредпазливост е причинил смъртта на  В. Д. /на 47 г./ от София, настъпила на 4 февруари 2011 г. в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и на А. И. на 89 г., от областния град, настъпила на 13 февруари 2012 г., също във врачанската многопрофилна болница.

За поредна година, в навечерието на коледно-новогодишните празници, кметът Калин Каменов се срещна със студенти от града, продължаващи своето обучение в университети в страната и чужбина. 

"Вече няколко години организираме "Посланиците на Враца", защото за мен, вашето мнение и градивната ви критика са изключително важни. Няма как градът да се променя, ако не усещам подкрепата на моите съграждани и не се вслушвам в съветите им"-каза кметът Калин Каменов.

Коледна изложба - базар на занаятчии и художници от Враца и региона беше открита в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев" при Регионалния исторически музея. Гост на културната проява беше кметът Калин Каменов.

Поредната родолюбива изложба организират Общински комитет "Васил Левски"-Брегово и местният клуб на Младите възрожденци към СУ "Св. Св. Кирил и Методий", съвместно с НЧ "Развитие". Изложбата е документална и е под наслов "Животът на първия български роман".  Предоставена е от къща-музей "Иван Вазов"-Сопот, каза Кирил Кунчев, председател на общинския комитет "Васил Левски".

Традиционното детско коледно шоу "Звезди край елхата" организира тази вечер Народно читалище "Цвят" във Видин.  В него ще участват най-малките възпитаници на културната институция, а публиката ще може да подкрепи лечението на 8-годишния Лъчезар Гилов от Основно училище "Иван Вазов", обясни секретарят на културното средище Любомир Илиев.

Благотворителен коледен концерт ще изнесат ученици от училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин. Тази година талантите и техните учители са си поставили за цел да съберат средства за изграждането на паметник на солунските братя. Идеята е той да се открие за 135-годишнината на училището, която ще бъде чествана през 2020-та.

Ученици, учители и родители в Мездра събраха близо 4 000 лева в помощ на три деца, които страдат от детска церебрална парализа, съобщиха от общинската администрация.

Коледната украса на площада и главната улица в Кула вече е готова. Празнично украсена е голямата естествена елха пред Читалище "Просвета 1882". Коледната магия ще обхване днес и най-малките ни съграждани, учениците от 1 до 4 клас, които ще украсят четирите елхи на площада.

Коледен спектакъл ще представят тази вечер съставите към Общински младежкия дом МонтанаПод светлините на прожекторите ще излязат певци и танцьори, които ще изпълнят завладяващи песни и танци от своя репертоар, обясни Десислава Димитрова от културната институция.


Вижте още
Любомир Иванов /в средата/, е новият-стар директор на екоинспекцията

РИОСВ-Монтана с нов директор

Любомир Иванов е новият директор на РИОСВ - Монтана. Със заповед на министъра на околната среда и водите той сменя на поста Деница Славкова.  Инж. Любомир Иванов е ландшафтен инженер, бил е директор на екоинспекцията преди Деница Славкова, до януари 2015 година. На парламентарните избори през 2009 година е избран за народен представител на "Синята..

публикувано на 27.05.20 в 15:50

След 37 години паметникът на "Септемврийци" в Монтана с нова визия

Пространството около паметника на "Септемврийци" в центъра на Монтана ще има ново озеленяване . След десетилетия ще се промени облика около паметника, каза кметът Златко Живков: "Самата растителност около паметника беше една от последните невъзстановени. За последен път беше 83-та година на миналия век, когато е идвал Корпуса, по повод..

публикувано на 27.05.20 в 15:13

Започна тестването на персонала на детските градини и ясли във Видин

Започна тестването на педагогическия и непедагогически персонал от детските заведения на територията на община Видин , информират от Областната администрация. По изготвен график, днес, в Конферентния център на Областна администрация Видин  са взети 117 проби на служители от детска ясла "Слънчев кът", детските градини "Славейче", "Русалка",..

публикувано на 27.05.20 в 15:01

От 1 юни отварят детските градини в Монтана

Детските градини и ясли в община Монтана ще заработят o т понеделник . Родителите са запознати при какви условия ще бъдат отглеждани децата им, съобщи кметът Златко Живков . Ще се изпълнят мерките свързани с COVID-19. "Изключително внимание обърнахме и на медицинския персонал, който имаме в учебните заведения, както и на..

публикувано на 27.05.20 в 14:03

Отбелязваме Световния ден на спешната помощ

Десетки курсове са извършени от екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин за извозване на пациенти в други лечебни заведения в страната по време на извънредното положение заради коронавируса. Това отбеляза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски. На 27 май, за трета поредна година, отбелязваме Световния..

публикувано на 27.05.20 в 12:05
Фотографията

Участник от Асеновград спечели фотоконкурса на Младежкия дом в Монтана

Кирил Найденов бе класиран на първо място във фотоконкурса за любителска снимка , организиран от Общински младежкия дом - Монтана. Тази година конкурсът бе под наслов "Карантина на Фокус".  Сред изпратените от различни краища на страната снимки най-много от гласовете на журито събра ф отографията  "Когато отделяме повече време на книгите"   на..

публикувано на 27.05.20 в 11:27

Хванаха врачанин да шофира дрогиран

Задържаха мъж от Враца, седнал зад волана под въздействието на наркотици , информират от полицията. Шофьорът е спрян за проверка на 26 май, по обяд, в областния град, а пробата е отчела наличието на упойващи вещества - канабис и метадон.   Мъжът е задържан в РУ Враца. Образувано  е бързо полицейско производство.

публикувано на 27.05.20 в 09:40