Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 декември 2019 година

Снимка: Стефка Павлова

Започна традиционният коледен базар на Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Сувенири, коледна украса и лакомства се предлагат на щандовете, подредени на първия етаж в училищната сграда. Събитието е благотворително.

С 11 040 536 лева се увеличава ангажиментът на разходите, които може да бъдат поети през 2019 г. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, свързани с модернизацията на пътя Мездра – Ботевград, реши на днешното си заседание Министерския съвет. Промяната се налага тъй като след приключване на процедурите за избор на изпълнители и сключването на договорите за проектиране и строителство, както и за строителен надзор, общата стойност на средствата, необходими за реализирането на проекта са 430 368 442 лева, а не както се очакваше през септември - 419 327 906 лева. 

Над 15 тона фалшива филтърна хартия за цигари задържаха митнически служители в района на Граничния контролно-пропускателен пункт по Дунав мост 2 при Видин- Калафат. Филтърната хартия е открита при проверка на товарен автомобил с българска регистрация, излизащ от страната на 28 октомври през граничния пункт. Шофьорът, български гражданин, представил пред митническите служители редовни документи, удостоверяващи превозваната стока – хартия за Полша. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение са открити 1920 ролки с филтърна хартия с оранжев цвят, с надписи на известна международна марка тютюневи изделия, с бруто тегло 14 016 кг. Стоката е задържана на основание Регламент (ЕС) № 608/2013 на Европейския парламент, уведомен е представителя на правопритежателя, който е потвърдил, че хартията не е оригинална и подлежи на унищожаване.

Цели 8 заместници ще има в новия Общински съвет във Враца, ако на предстоящото заседание бъде одобрена докладната, внесена от председателя на местния парламент Нели Стоянова. Последното за годината заседание е насрочено за 19 декември от 10 часа. 

План-сметката за разходите по събирането и транспортирането на битовите отпадъци и определянето на годишния размер на таксата за битови отпадъци на територията на община Кула за 2020 година, бяха гласувани на заседание на Общинския съвет.

С рампа за хора в неравностойно положение се сдоби жилищен блок във Враца. Специализираната рампа е реализирана по идея на живущите в блока и целта е да се осигури достъпна среда на тяхната съседка - 44-годишната Анна Николова, която е с тежко заболяване и това налага придвижването й с инвалидна количка. 

До 20 декември ще се приемат заявления за ползване на социалната услуга "Обществена трапезария", съобщават от Община Белоградчик. Ползването на услугата е за периода от 02 януари до 31 декември 2020 г. 

28 информационни срещи, само до края на ноември, са провели експертите от Областния информационен център във Видин. Резултатите от тези срещи, както и предстоящите задачи в работата на центъра през 2020 г. представи управителят Мариела Савкова.

Ефективна присъда от две години и шест месеца лишаване от свобода постанови състав на Врачанския окръжен съд за подсъдимия В. Й. Съдът го призна за виновен в това, че по непредпазливост е причинил смъртта на  В. Д. /на 47 г./ от София, настъпила на 4 февруари 2011 г. в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца и на А. И. на 89 г., от областния град, настъпила на 13 февруари 2012 г., също във врачанската многопрофилна болница.

За поредна година, в навечерието на коледно-новогодишните празници, кметът Калин Каменов се срещна със студенти от града, продължаващи своето обучение в университети в страната и чужбина. 

"Вече няколко години организираме "Посланиците на Враца", защото за мен, вашето мнение и градивната ви критика са изключително важни. Няма как градът да се променя, ако не усещам подкрепата на моите съграждани и не се вслушвам в съветите им"-каза кметът Калин Каменов.

Коледна изложба - базар на занаятчии и художници от Враца и региона беше открита в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев" при Регионалния исторически музея. Гост на културната проява беше кметът Калин Каменов.

Поредната родолюбива изложба организират Общински комитет "Васил Левски"-Брегово и местният клуб на Младите възрожденци към СУ "Св. Св. Кирил и Методий", съвместно с НЧ "Развитие". Изложбата е документална и е под наслов "Животът на първия български роман".  Предоставена е от къща-музей "Иван Вазов"-Сопот, каза Кирил Кунчев, председател на общинския комитет "Васил Левски".

Традиционното детско коледно шоу "Звезди край елхата" организира тази вечер Народно читалище "Цвят" във Видин.  В него ще участват най-малките възпитаници на културната институция, а публиката ще може да подкрепи лечението на 8-годишния Лъчезар Гилов от Основно училище "Иван Вазов", обясни секретарят на културното средище Любомир Илиев.

Благотворителен коледен концерт ще изнесат ученици от училището по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин. Тази година талантите и техните учители са си поставили за цел да съберат средства за изграждането на паметник на солунските братя. Идеята е той да се открие за 135-годишнината на училището, която ще бъде чествана през 2020-та.

Ученици, учители и родители в Мездра събраха близо 4 000 лева в помощ на три деца, които страдат от детска церебрална парализа, съобщиха от общинската администрация.

Коледната украса на площада и главната улица в Кула вече е готова. Празнично украсена е голямата естествена елха пред Читалище "Просвета 1882". Коледната магия ще обхване днес и най-малките ни съграждани, учениците от 1 до 4 клас, които ще украсят четирите елхи на площада.

Коледен спектакъл ще представят тази вечер съставите към Общински младежкия дом МонтанаПод светлините на прожекторите ще излязат певци и танцьори, които ще изпълнят завладяващи песни и танци от своя репертоар, обясни Десислава Димитрова от културната институция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28