Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посегнахме ли върху историята или ѝ помогнахме да се запази?

| обновено на 20.12.19 в 10:09
3
Паметникът "Скърбящия войн" преди и след почистването
Снимка: Колаж Радио Видин


С пароструйка почистиха паметника "Скърбящият воин" във Видин, изработен от бронз, сигнализираха наскоро очевидци. Премахната е естествената патина, а според слушатели на Радио Видин, е положено и наподобяващо лак покритие. 


Наша проверка показа, че с Постановление на Министерски съвет от 5 септември тази година са отпуснати 5 500 лева  на Община Видин за "Почистване и обработка на паметник "Скърбящия войн" в гр. Видин". В отговор на изпратени от Радио Видин въпроси до общинската администрация, във връзка с извършеното, от Общината уточняват, че стойността на услугата е 5 400 лева, а фирмата, извършила реставрацията е ЕТ "Вита-Мил  - Величка Илиева" – Видин


От отговорите на Общината не става ясно каква технология е използвана за почистването и обработката на паметника, затова опитахме да се свържем с изпълнителя. Справка в Търговския регистър показа, че предмета на дейност на фирмата няма нищо общо с реставрацията на паметници, а адресът, на който е регистрирана, не съществува. Не успяхме да се свържем с фирмата и на телефонния номер, обявен за контакти. Фактите пораждат нови въпроси - как е избрана въпросната фирма и как от Община Видин са се свързали с нея, както и какво точно е извършила фирмата? Кай е определил как да се почисти паметника и осъществен ли е контрол на извършеното?


Директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова, която потърсихме, за да разберем съгласувани ли са действията на Общината с РИМ, бе лаконична, че подобно съгласуване не се изисква.


Потърсихме за коментар Александър Хайтов, автор на паметника на Иван Срацимир във Видин, за да разберем кога се налага почистване и реставрация на бронзови скулптури, както и какъв редът, който се спазва:


"Принципно, почистване не се прави на бронзови паметници. Те се патинират с времето и тази патина сама по себе си е ценна и е част от самата скулптура. Образува се благородна патина, която потъмнява по специфичен начин според бронза.Тази патина е част от самата скулптура. Отговорът ми е, че паметници не се чистят просто така, защото трябва да се чистят... Ако има реставрационни работи, които нарушават целостта и вида на произведението, то тогава отново частично се патинира и се възстановява автентичният вид, защото времето оставя своя отпечатък. Луд ли е някой да почиства древногръцки скулптури или древноримски статуи по музеите и да ги прави лъскави и нови? Не, разбира се."


Според Александър Хайтов, присъствието на реставратор в подобни ситуации е задължително. Необходима е и предварителна експертиза, за да се знае какво точно се прави:


"Безсмислено е да се взима една фигура така и да се пребоядисва, да се сваля стара патина и да се слага боя отгоре."


Видинчани приемат промяната във вида на паметника разнопосочно:


"Беше си по-хубаво паметникът да си остана така. Като че ли си беше по-естествено... Добре е така... Четох, че е почистен. Не знам в какво състояние е. Не съм минавал да го видя, но  ако е почистен, това е много добре. Все още пазим историята си. Дано поне, ако хора няма да има, поне някаква история да има този град... Много съм възмутена. Смятам, че това е уникален паметник. Просто трябваше да се подходи много отговорно, да се иска мнението на страхотни капацитети... Смятам, че резултатът, който би трябвало да се постигне след подобно почистване, не е изцяло задоволителен. В момента изгледа на паметника не е удовлетворяващ. Едва ли някой видинчанин пред вида на това стекло се масло или не знам как да го нарека, странно вещество, би казал, че е приятно за окото..."


Дали лъснатият наскоро монумент предизвиква възхищението или пък възмущава видинчани, мнението за всеки е лично. В същото време от години гренадирът на постамента е без щика на оръжието си. Не е възстановен и надписът на паметника. Вратите на костницата също се нуждаят от ремонт. 


Монументът- костница е издигнат в знак на почит към загиналите наши сънародници в братоубийствената Сръбско- българска война. Вместо радостта от победата, изразява скръбта към жертвите, които са дадени. Паметникът е дело на скулптора Андрей Николов, а релефите със сцени от войната са на Арнолдо Дзоки, който е и автор на паметника на Цар Освободител в София. Известният английския журналист Берлайн, който е посетил страната ни преди сто години отбелязва, че "България има един паметник на победите, какъвто никъде в просветена Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите." Монументът е също и паметник на културата. Фигурата на скърбящия воин е отлята в Парижка леярна. От там е превозена до румънския град Калафат, а след това с лодки по Дунав до Видин. Основният камък на паметника е положен през 1908 година. Откриването на паметника е през 1911 година и първоначално се е намирал на площад "Бдинци", по-късно е преместен на площада, който сега носи името "Съединение". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45