Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за повече усмихнати хора организират във Видин

3
Снимка: Радио Видин


Кампанията "Усмивка за бисквитка" ще гони лошото настроение и негативизма сред видинчани и ще ги кара да се усмихват по- често. Инициативата е на ученици от "Работилницата по творческо писане" на Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I", а идеята идва от завърналия се наскоро от САЩ Едуард Тодоров:

"Докато живеех в САЩ, много често чувах от други българи, че видинчани не се усмихват често и не се поздравят. От това много ме болеше, тъй като аз знам, че има много добри хора във Видин. За съжаление, когато се прибрах, чух същото нещо от видинчани. Пътувах по Черноморието и в Родопите, оказа се, че там хората са много приветливи, усмихнати. Тогава се роди моята мечта да обърнем тази представа за Видин на 180 градуса и той да стане най- усмихнатият, най- сърдечният и най- приветливият град. И споделих тази моя мечта с учениците от "Работилницата по творческо писане". Те веднага се отзоваха и бяха пълни с идеи."

Едуард Тодоров се усмихва често и поздравява хората, дори и да са непознати:

"Нищо не ни коства да се усмихнем и да кажем "Добър ден" на хората в кафето или в супермаркета. Мисля, че това ще направи работата на тези служители много по- лека."
Снимка:Радио Видин
Подготовката за утрешното усмихване е вече в ход. Как върви тя, обясниха пред Николай Хараламбов членове на "Работилницата по творческо писане".

"Надяваме се на всички да им хареса и да им бъде вкусно. Аз и още едно момиче изработихме два вида логота. Едното, което ще бъде закачено като постер ще призовава хората да го направят. Другото ще бъде на значки, за да може хората, които ще приканват учениците и нашите съученици да се усмихнат, да бъдат разпознавани с тази бисквитка"
, разказа Лилия.

Велиса създава специално лого за значките на кампанията "Усмивка за бисквитка":

"Имах идеи много за дизайна, но накрая се спрях на любимата на всички шоколадова бисквитки и разбира се, я усмихнах- нарисувах й лице, даже спорихме очите какъв цвят да бъдат."

Усмихнатата бисквитка ще бъде домашно приготвена. Това е още една причина всеки, който я получи, да се усмихне  с удоволствие, обясни Надя:

"Събитието ще се проведе на 20 декември. Сами може да видите за колко малко време успяхме да го измислим като идея, да накупим самите материали, всеки вкъщи да се организира да направи бисквитите. Те са домашни и е добра причина за усмивка."


Всеки желаещ ще може и да се снима със специалната коледна картичка, изработването на която е възложено на Михаела:

"Ръчно направих картичка. На нея ще има типични коледни елементи. "

Освен усмивки през утрешния ден ще има и писма до Дядо Коледа.

"Ще има балон, на който ще завържем писма до Дядо Коледа. Ще пуснем балона да отлети към Северния полюс. Посланията ще нанижем като герданче ", обясни ръководителят на "Работилницата по творческо" писане Ваня Минева.

"Усмивка за бисквитка" започва утре, от 9:30 часа, в сградата на Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" Видин. Ученици от "Работилница по творческо писане" ще посрещат всеки с призива да се усмихне, за да получи вкусна домашна бисквитка, но и за да не забравя, че усмивката ни прави по-добри и щастливи.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00