Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 19 декември 2019 година

Дунав мост 2, снимка от дрон
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

България ще плати още 12 млн. евро на строителя на Дунав мост 2. С решение на Министерския съвет 24 483 934 лева са одобрени по бюджета на Министерството на транспорта като допълнителни разходи за 2019 г. Средствата са за извършване на плащане по решение на Международния арбитражен съд в Париж при Международната търговска камара по дело за изграждането на Дунав мост 2 при Видин-Калафат.


12 350 000 лева допълнително ще бъдат отпуснати за девет общини в област Враца. Решението беше взето с постановление на министерския съвет. Единствено Мездра не получи пари, личи от решението на кабинета Борисов.


Намаление на криминалната престъпност с 11.5 % отчитат от Областната дирекция на МВР във Видин. Данните са до първи декември, обяви на брифинг днес директорът, старши комисар Петър Коцин.


Лекар от врачанската болница "Христо Ботев" е осъден от Окръжния съд в Монтана за причиняване на болки и страдание на пациент, съобщава пресслужбата на съда. Виновният доктор и болницата са осъдени да платят солидарно на пациентката сумата от 20 000 лв. плюс средствата за втората протеза, както и разноските по делото. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.


Семинар, посветен на контрола на диабета, проведе Дружеството на диабетиците във Видин. Разяснени бяха основните правила за профилактика и лечение, както и мерките за недопускане на усложнения на болестта. Захарният диабет е едно от най-значимите социални заболявания в световен мащаб, обясни ендокринологът д-р Славка Харалампиева. Офталмологът д-р Борислав Милчев подчерта, че усложненията могат да бъдат избегнати с правилно лечение и здравословен начин на живот. В семинара участваха също офталмологът доц. Иван Каменов и специалистът по белодробни болести д-р Иво Илиев.


В Мездра започна поетапното раздаване на хранителни продукти по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Право на този вид подпомагане имат 1 162 души. Най-напред полагащите им се индивидуални пакети ще получат лицата и семействата от град Мездра, а за тези от селата това ще стане по график от средата на месец януари.


Младежи от столицата стоплиха душите на възрастни хора в неравностойно положение в община Мездра и сбъднаха коледните желания на деца и лица с увреждания, лишени от родителска грижа.


Девет ученици с постижения през 2019 година бяха финансово стимулирани съгласно Наредбата на община Монтана за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби.


Коледари от училище "Д-р Петър Берон" посетиха кмета на Монтана Златко Живков. Първокласниците Георги и Никола и по-големите ученици отправиха пожелания към градоначалника.


Ученическите съвети и приятели- доброволци на БМЧК при ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ОУ "Христо Ботев" град Мездра организират Коледен базар под мотото "Панаир на добротата". Инициативата за момичетата Сияна и Радоцвята ще се проведе пред Общината, с изглед към ЖП гарата.

Откриха традиционната кулинарна изложба, подредена от читалищата в община Мездра. Присъстващите видяха и вкусиха народни ястия за празничната трапеза.


Обичаят "Коледуване" пресъздадоха пенсионерите от Пенсионерски клуб "Мадона" в Белоградчик. Гост бе кметът Борис Николов. Той поздрави всички с настъпващите празници и им пожела здраве, щастлива и плодородна Нова година.


Дядо Коледа раздаде подаръци в Детска градина „Иглика” в Белоградчик. Коледно шоу представиха артисти от София. Те забавляваха децата със своите шеги, фокуси, акробатични номера и гатанки.Вижте още

Започна тестването на персонала на детските градини и ясли във Видин

Започна тестването на педагогическия и непедагогически персонал от детските заведения на територията на община Видин , информират от Областната администрация. По изготвен график, днес, в Конферентния център на Областна администрация Видин  са взети 117 проби на служители от детска ясла "Слънчев кът", детските градини "Славейче", "Русалка",..

публикувано на 27.05.20 в 15:01

От 1 юни отварят детските градини в Монтана

Детските градини и ясли в община Монтана ще заработят o т понеделник . Родителите са запознати при какви условия ще бъдат отглеждани децата им, съобщи кметът Златко Живков . Ще се изпълнят мерките свързани с COVID-19. "Изключително внимание обърнахме и на медицинския персонал, който имаме в учебните заведения, както и на..

публикувано на 27.05.20 в 14:03

Отбелязваме Световния ден на спешната помощ

Десетки курсове са извършени от екипите на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин за извозване на пациенти в други лечебни заведения в страната по време на извънредното положение заради коронавируса. Това отбеляза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски. На 27 май, за трета поредна година, отбелязваме Световния..

публикувано на 27.05.20 в 12:05
Фотографията

Участник от Асеновград спечели фотоконкурса на Младежкия дом в Монтана

Кирил Найденов бе класиран на първо място във фотоконкурса за любителска снимка , организиран от Общински младежкия дом - Монтана. Тази година конкурсът бе под наслов "Карантина на Фокус".  Сред изпратените от различни краища на страната снимки най-много от гласовете на журито събра ф отографията  "Когато отделяме повече време на книгите"   на..

публикувано на 27.05.20 в 11:27

Хванаха врачанин да шофира дрогиран

Задържаха мъж от Враца, седнал зад волана под въздействието на наркотици , информират от полицията. Шофьорът е спрян за проверка на 26 май, по обяд, в областния град, а пробата е отчела наличието на упойващи вещества - канабис и метадон.   Мъжът е задържан в РУ Враца. Образувано  е бързо полицейско производство.

публикувано на 27.05.20 в 09:40

Общинските съветници в Кула заседават днес

Възстановени са откритите заседания на общинския съвет в Кула и днес общинските съветници ще се съберат за приемане на редица въпроси, касаещи местната общност.  Сред разглежданите проблеми е отчетът за първото тримесечие за 2020 година на РУ на МВР в Кула за работата на полицията във връзка със Стратегията "Полицията в близост до обществото" и..

публикувано на 27.05.20 в 09:09

От дни без вода е село Черно поле

Село  Черно поле,  община Ружинци от 21 май е без водоснабдяване след откъснат водопровод. Причината е изпускането на вода от язовир, който се влива в река Нечинска бара. Отговорността за ремонта е на ВиК- Монтана, но до сега не са реагирали, коментира кметът на община  Ружинци Александър Александров: "Това става в следствие на..

публикувано на 27.05.20 в 08:30