Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на Богомладенеца

Снимка: sveta-troica-plovdiv.com

Неделята, в която се намираме днес, е Неделя пред Рождество Христово.  В тази неделя се подготвяме за празника Рождество Христово.

"В името на Отца и Сина и Светия Дух! Скъпи братя и сестри, вече само няколко дни ни отделят от великия празник Рождество Христово. Започват светите предпразнични дни, които ни подготвят за неговото достойно посрещане. Ние с вас се очистваме за това с този шестседмичен пост, та с едни уста и едно сърце да прославим Богомладенеца Христос, въплътил се за нашето спасение от Пречистата Дева Мария.

Повече от пет хиляди години хората очаквали обещания Спасител. И ето дългоочакваният Избавител слиза на земята за спасение на заблуденото човечество, за да положи за нас Своята душа. Това е проява на безгранична любов към нас от небесния Пастир Иисус Христос, Който станал Човек, за да ни спаси. Вследствие на греха на нашите прародители, човекът станал роб на греха, пленник на дявола, наследник на вечните мъки. Нямало посредник, за да го примири с Бога, загубена била надеждата за спасение. Бог се съжалил над творението на Своите ръце, въплътил Се, за да покаже на хората пътя към спасение, да ги съедини с Бога и Отца, да ги избави от робството на греха, от вечните мъки: "Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото" (Лк. 19:10).

Скъпи братя и сестри, в този ден се прославят ветхозаветните светии, от чийто род, по Своето човечество, произлязъл нашият Господ. Възпоменават се също всички живеещи във вярата светии от Ветхия Завет, които се изброяват в апостолското четиво. Нека в преддверието на великия ден на Рождество Христово по-често да размишляваме за вярата в техния живот и подражавайки им по силата на техния пример, да украсяваме себе си с добродетели. Да се постараем през оставащите до празника дни с радостни души да посрещнем този празник, по възможност нека усърдно да посещаваме Божия храм, внимателно да се вглеждаме в душата си и ако намерим в нея нечистота, злоба, гняв, ненавист, коварство, завист, клевета, осъждане, преяждане, пиянство, сладострастие, сквернословие, леност, нерадение и други грехове да умием всички със съкрушение и сълзи на покаяние. Първите християни пред празника Рождество Христово се изповядвали и причастявали със Светите Тайни, за да встъпят в големия празник очистени и умити. Да не забравяме също и делата на милосърдие. Да прославим идващия от небесата, заради нашето спасение, Син Божи с добри дела. Да се постараем да бъдем християни не само на думи, но и на дело."

В рубриката "Съвременна Библия" - в нощта на Рождество се случва интересна среща между ангели и овчари. Историята сякаш рисува два свята - небесен и земен. Единият – златен и чист, другият – прашен и кален. Човешкият ум трудно свързва двата свята, но целта е точно тази. Тук се появява трудността земният човек да проумее какво говори небето в живота му. Затворени в битови грижи сякаш забравяме, че небето е реалност. Представете си нощ, студ, огън. Овчар стои на стража да охранява стадото си и чете вестник на слабата светлина. Вестникът пише, че стачкуващите медицински сестри обяснили на премиера как вулгарно се източва здравната система в България. Пише, че пенсиите в Румъния се вдигат с 40%. Докато чете тези и подобни новини, нашият приятел пъшка и ругае. Така трябва да мине нощта. Така ще мине и животът му. Това е обреченият живот на един овчар, който не подозира, че над него има и небе. Но тази нощ всичко ще се промени. Небето ще се отвори и Бог ще го срещне с ангели. Те пък ще го срещнат с Христос. След тази среща, движена от небето, светът вече не е същият. В земния свят имало и небе! Еврика!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00