Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горна Ковачица, Рамянската бара и "будните" хора, които винаги се завръщат

18
Снимка: Пламен Петров, личен Архив


На Игнажден в "Добро утро, кмете!" влизаме в ролята на полазник, като първи гост в чипровското село Горна Ковачица- едно от китните български селца, разположено в полите на Стара планина, между градовете Чипровци и Монтана. 


С историята на селото накратко ни запознава Йорданка Илиева, председател на читалище "Бистър ум":


"Селото датува отпреди 300, 400 даже 500 години. То се е местило и най-накрая се установява тук край реката, край барата- Рамянската бара- барата, която не отмива нашето детство... Първият заселник е бил ковач. Историята е от 1935 година, написана е от многоуважавания учител Христо Мичев. По негова инициатива се прави ремонт на старото училище и се построява читалищния дом. Хората са били търговци, търгували са кожи, тиквено семе, яйца, но са били и дърводелци."

Най-известните дърводелци, които са майсторили дървенията на цяло село, са от Кръстовския род- от него е и Величка Каменова- местна учителка, която въпреки завидната си възраст, продължава да милее за селото- пише книги, в които събира позабравени истории за хора и събития.


"На леля Величка чичо й беше дърводелец. А беше и писар в общината, защото е бил грамотен. Баща й и чичо й са направили всички дървени неща, прозорци, врати, долапчета. Много грамотни хора е имало. …Нямаме млади хора, те си идват събота и неделя. Ние сме вече пенсионери… Хубавото е, че се връщат..."


Горна Ковачица не прави изключение от общата тенденция, според която населението е в пенсионна възраст. Училището отдавна е закрито- заради липса на деца. Иначе е с богата история- през юли 2016 година там бе отбелязана 190-та годишнина от създаването му, на която бе почетено делото на учителите, възпитали плеяда от видните хора, излезли от Ковачица. Малко преди празника училищната сграда е отремонтирана с дарения на местни родолюбци и е превърната в музей. Там се помещава местното Сдружение "Родолюбец", в една от класните стаи е подредена етнографска сбирка, а другата доскоро е събирала хората по празници.


Изцяло с дарения е отремонтирана и местната църква "Вси светии". В ремонта се включват всички- така, както и при строежа на камбанарията. 


През 2017 година пък бе отпразнувана 90-тата годишнина от създаването на читалище "Бистър ум". Йорданка Илиева разказва за онзи мразовит февруарски ден, в който първенците на селото са решили, че трябва да имат място, от което ще струи светлината на просветата.

"През 1927 година е учредено читалището….За председател на събранието се избира свещеник Константин Захариев, почтен човек, хората му вярват. Така читалището започва своя път. 1937 година е положен основния камък за самостоятелна сграда на читалищен дом. Сега селото има читалищен дом в центъра на селото…През 60-те години има хор от 36 жени с художествен ръководител учителката Величка Каменова… Въпреки трудностите, през годините читалището не се закри. Останахме малко жители, но имаше незагаснал въглен, който и днес ни кара да сложим бабината престилка, да сложим китка в косите и да запеем песните, които са пеели нашита майки и баби. Читалището няма да затвори врати.."

Въпреки временните перипетии, сполетели читалище "Бистър ум" в чипровското село Горна Ковачица, заради един некачествен ремонт и едни усвоени европейски пари, днес то продължава да е мястото, което години наред пълни сърцата и пази бистри умовете на хората. То е мястото, което е пазило и ще продължава да пази българщината- въпреки всичко... От всички самодейни форми, днес е останала единствено певческата група, в която участват двама мъже и 8 жени.


Елена Пенова връчва поздравителен адрес на Величка КаменоваЕлена Пенова е кметски наместник в Горна Ковачица. За първи път тя сяда на кметския стол през декември 2016 година, една година след началото на предишния мандат. След местните избори тази година, отново е назначена на поста. Чистотата в селото и неговия по-приветлив облик - това е първата задача, която си поставя. Още в началото тя обещава помощ за хората и съдействие по всякакви въпроси и казуси. "Работата с хора не ми е чужда", признава Елена Пенова, а грижата за възрастните каквито са повечето от хората в селото,  е също сред приоритетите в работата й:

"Не съм местен жител, но съм щастлива, че съм тук. Знам как да се развиваме. Обещах да положим усилия върху чистотата на селото. И това, което направихме е с фирмата- по-често сметоизвозване, докарахме нови контейнери. Имаше незаконни сметища, това нещо е прекратено като практика. Мисля, че се справяме. Селото е будно. Оттук са излезли специални хора. Поддържат старите си къщи, създават усещане за можене на селото. Стремя се да правя все по-често празници...

...Търся повод да събера хората, да сме заедно. Проблеми имаме – нужда от дърва имаха хората на по-прилична цена.  Дават ми съвети как да поддържам това, което е било преди, лични проблеми има. Имахме проблем с магазина да се затвори, но се справихме."


Заедно със секретарката си Елена Пенова всяка година сади цветя в центъра на селото: 


"Всяка година садим цветя, за да зарадваме окото на местните жители. Пожелавам им много здраве и спокойни старини, да им се пълнят къщите с внуци и правнуци ..."


Освен че се грижи за добруването на възрастните хора в Горна Ковачица, като кметски наместник Елена Пенова се грижи и за инфраструктурата, с което работата й става видима. Наскоро по искане на хората и със съдействието на Общината, е насипана с чакъл улицата към приемателния пункт, ремонтирани са тротоари и канавки. Неотдавна бе ремонтиран  и основният път към Монтана. Така селото става по-достъпно за туристи, които търсят дивата природа. Такива не липсват, но трябва и държавата за помогне, за да не загиват селата, казва Ани Ангелова, собственик на къща за гости


"...Селата загиват, защото нямат поминък. Това, което може да се прави е това, което правим ние. Нашите села са точно такива- с дива природа. Това е един от най-дивите краища на България. ...Тук няма друг поминък, няма какво друго да се прави. Бъдещето е в туризма. Тук може да се прави планинско колоездене, това е уникалното на Предбалкана. Могат много неща да се направят, но трябва и воля за това от управляващите. За младите тук няма социална среда- самотно им е."



Според Ани Ангелова много често селото остава откъснато от света, защото не навсякъде има покритие на мобилната мрежа. Това също е проблем според младата жена, и не би трябвало да се случва във века на технологиите.


Тук засега слагаме точка на нашето гостуване в Горна Ковачица. Селце, заобиколено от дъбова и борова гора. Селце, в което всичко се ражда. Селце, запазило традициите, спокойствието и величието на Балкана. Ако някога ви "стегне шапката" и ви се прииска да избягате от шумотевицата на големия град- скачайте в колата и потегляйте натам. Не е трудно за откриване - намира се между два от най-известните манастири в Северозападна България - Чипровски манастир "Св. Иван Рилски" и Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча".

А сърдечните му жители ще ви очакват!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31