Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традициите на село Селановци на Игнажден и Коледа

2
Снимка: Петя Русинова


Днес е Игнажден. С Игнажден по традиция  започват коледните празници. Нарича се още Полаз или Полазовден, а от това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде и следващата година.

Случайно или не- Игнажден съвпадна с последния учебен ден на учениците преди коледната ваканция. За всички в Основно училище „Н.Й.Вапцаров“ в село Селановци денят бе наситен с празнични вълнения.  Най-голямото северозападно село за пореден път доказа, че пази традициите си от край време. За интересните обичаи разказа директорът на училището Петя Русинова:

"Една значима част от селановчани дойдоха да гледат техните деца в празничния концерт "Магията на времето". Много интересно съчетание се получи, защото  замисъла на концерта носи своя разказ - старата година направи много тежка магия. Всички заспаха стогодишен сън. Всяко джудже беше от Понеделник до Неделя и трябваше да предизвика по някакъв начин старата година да се смили и да развали магията. В тези дни, за които говорим се явяваха виелици, явяваха се момичета, които се опитваха да умилостивят старата година и наред с всичко това, имаше танци, песни, т.е. участваха всички деца от цялото училище. Звучаха изпълнения на познати и непознати коледни песни, съвместно с читалище "Самообразование". От там е нашия музикален ръководител. Акцент на празника беше възраждането на една традиция в Селановци- да се търкаля питка срещу Игнажден. Това е един обичай, който нашата етноложка Лозинка Йорданова, твърди че не е срещала на друго място в България. Най- възрастния човек от семейството излиза привечер с децата пред кокошарника. Опъва бяло платно и по него започва да търкаля малка питка, с която посреща децата и нарича за берекет. Разчупват питката върху платното за да не избягат кокошките при съседите. Топят по едно парче в шарена сол, хапват го и отиват. Там майката запалва свещ на пита, върху която има пиленце. Тези пиленца децата поставят на шиник зад вратата, заедно с орехи и слама, и чакат на другия ден, кой ще дойде пръв във вкъщи, и ако не носи нищо, го поставят да мъти във този шиник зад вратата. Прави се за да не избяга плодородието от вкъщи."

Според Петя Русинова съществуват много дефиниции за традиция. Може да са вид правила, които ние спазваме не защото е задължително, а за да запазим нашите родствени корени. Всъщност, традициите са създадени,  за да помним откъде идваме. Традициите ни учат на отговорност. Те развиват нашата духовна личност. Освен това те са като вид спомени, които ни топлят. Традициите могат да бъдат различни, защото всяка една традиция показва културата на един народ, град или семейство, така и в Селановци, пазят своите традиции години наред. Интересна е традицията и по Коледните празници, казва Петя Русинова:

"На Бъдни вечер, след като се нахранят на постната трапеза, мъжете излизат и хвърлят риболовна мрежа върху сламата, където има много врабчета. Бият с колове по сламата за да излязат врабчетата, ловят ги и това е първата животинска храна, която се яде на Коледа. Първо врабче, след това кокошка и чак след това може да се заколи прасето и да се яде от него."

Да са ни честити и светли празниците! Да пазим традициите и да ги предаваме на поколенията, за да ни има!, допълни Петя Русинова- директор на училището в най-голямото Северозападно село Селановци. 

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00