Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месото за празниците- откъде да го купим?

Снимка: Радио ВИДИН


Подготовката за коледните и новогодишните празници е в разгара си, едно от най-важните неща за тях е богатата трапеза. А традиционната трапеза на българина включва месо. Тук идва въпросът- откъде и от кого да купим. 

Не е тайна, че в града на различни места са разлепени обяви, с които се предлага месо от частни стопани. При позвъняване на един от телефоните разбрахме, че се предлага телешко и свинско месо, с предварителни заявки. Телешкото месо е с цена от 8 лв. на кг.-  предлагат се бутове и плешки, а офертата за свинско месо е от 5 до 7 лв. кг. За сравнение, в търговската мрежа цените на свинското месо са около 10 лв. кг., а телешкото върви по около 12 лв. кг.

И тук изниква друг въпрос- склонни ли сме да закупим месо от частни стопани или ще заложим на лицензирани магазини. Оказа се, че повечето видинчани ще разчитат на сигурното и ще посетят големите магазини за покупка на месо за празниците:

"Трудно бих се навил да купя от частник. Стана така, че въпросът е да произведем, а като качество и опазване от болести, не се гледа много сериозно. За съжаление вина има и държавата, защото ветеринарните служби би трябвало да бъдат там през цялото време. Ще си купя месо от лицензирани магазини. Все пак, ако е познат човек и мога да разчитам на качеството, може и от него да закупя... Поначало купуваме от магазин, защото мислим, че там месото е най-добро. От частен не съм вземал никога, защото не знам какво е... Няма да стискам парите...Разлепените обяви може да те ударят в кантара, защото няма как да го измериш, това са старите трикове на търговците."


При покупка на месо от частни стопани съществуват рискове за здравето на хората, обяснява ветеринарният лекар Ивайло Иванов.

"Когато се касае за продукти от месо от домашни животни, които не са включени в животновъден обект и не са обект на контрол от страна на контролните органи, евентуални причинители на различни заболяване са микроорганизми. Статистически най-вероятно е да се попадне на салмонела или на някой вътрешен паразит, като свинска и говежда тения. Опасни са, влошават здравето и причиняват понякога тежки стомашни-чревни проблеми, които могат да се усложнят."



Във връзка с празниците инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните Видин извършват засилени проверки. Това каза за Радио ВИДИН Инж. Красимира Стойкова началник отдел контрол на храните към областната дирекция.


"Съществува риск за здравето и не бива да се купува от частни лица. Трябва да се купува от регламентирани търговци и регистрирани предприятия, които претърпяват ветеринарен контрол от ветеринарни специалисти. Във връзка с празниците се извършват засилени проверки, като се следи основно по сградов фонд оборудване, начина на съхранение на храните, температурните условия, тяхното етикетиране и представяне на потребителите. Проверяват се приоритетно традиционните за празниците храни. Проверките продължават, по празниците ще имаме дежурни инспектори, които ще извършват проверки на обектите, където има по-голямо струпване на хора, а именно складовете за търговия на едро и по-големите обекти. По всяко време гражданите могат да подават сигнали на горещия телефон- 0700 122 99."



Почти всички сме яли месо от животни, отгледани от нашите дядо и баба. Вкусът е неповторим и може би това кара хората да си купят месо от частен стопанин. Всеки сам решава какво месо и от къде ще си го закупи, но трябва да знаем, че освен, че крие рискове за здравето, продажбата на такова месо е абсолютно забранена. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50