Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Осъдиха акушер-гинеколог от Видин за смъртта на бебе при раждане

Снимка: Радио ВИДИН

Съдът е признал за виновен Вл. Еремиев- лекар в отделението по акушерство и гинекология във видинската болница "Св. Петка“, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Акушер-гинекологът е осъден на една година "Лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок заради немарливо изпълнение на медицинска професия, довело до смъртта на плод по време на раждане.

В болницата постъпила бременна жена. Тя била прегледана чрез видеозон от лекаря, който преценил, че трябва да бъде отведена в родилна зала. Според обвинението докторът не направил диагностично-терапевтичен план и не определил последващо поведение за предстоящото раждане. Вечерта на същия ден обвиняемият извършил преглед на жената, след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични. При проследяване на раждането подсъдимият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на жената, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

Освен това той бил длъжен, при патологично раждане или необходимост от секцио, да се консултира с началника на отделението или негов заместник, което също не било направено. Вместо да приложи единствения правилен в случая метод "Форцепс" (вакуум-екстрактор), разпоредил включване на родилката на система с "Окситоцин" (хормон, предизвикващ процеса на раждане бел. ред.) и продължил раждането по неправилен начин - чрез "прийома на Кристелер“ (силно притискане на горната част на корема - бел.ред) дори и когато детските сърдечни тонове започнали да падат до 90-100 удара в минута.

По този начин той отнел шансовете на родилката да роди живо бебе- жената родила мъртъв плод от мъжки пол с тегло 3100 грама и ръст 51 см. Проведените реанимационни действия не дали резултат и била констатирана смъртта му.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд, уточняват от Прокуратурата.

Вижте още

Часът на Земята у нас събра близо 160 хиляди души във виртуалното пространство

И тази година Часът на Земята обедини десеткихиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. Въпреки извънредното положение, повече от 11 хилядизрители се насладиха на международният LIVE концерт "Глас за планетата", седейки удобно на дивана вкъщи. Изпълнители от България, Италия, Австрия, Ирландия, Хърватия, Финландия,..

публикувано на 29.03.20 в 17:21

Национален чат за първа психологическа помощ стартира БЧК

За да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредно положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ниво на стрес, Българският Червен кръст стартира нова услуга – Национален онлайн чат . На уебсайта на организацията www.redcross.bg близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа на БЧК, всеки ден от..

публикувано на 29.03.20 в 16:25

Земеделските фирми ще продължат да работят в община Хайредин

Земеделски фирми и търговски обекти работят главно на територията на община Хайредин. В търговските обекти се спазват указанията да няма струпване на хора в затворени помещения и хората да изчакват навън на определено разстояние, а в земеделските фирми се работи на открито  - каза кметът на община Хайредин Тодор Алексиев "Земеделските фирми още не..

публикувано на 29.03.20 в 16:05

В село Василовци 7 души са под карантина

7 човека са под карантина в село Василовци. Селото което стана известно с възрастното семейството, което  почина от Ковид 19. Хората, които са под карантина, са международни шофьори - каза кметът Огнян Йорданов: "Прибрали са се и са вкъщи под карантина 14 дни, по предписание на РЗИ. Хората си спазват карантината. Т ези хора, които са били в контакт..

публикувано на 29.03.20 в 15:25

Спряха автобусите в община Георги Дамяново

Транспортният превозвач, който обслужва автобусните  линии на територията в община Георги Дамяново, е отказал да изпълнява превозите в периода на извънредната ситуация, в момента  автобуси не пътуват  - каза заместник -кметът Радослав Найденов : " Получихме отказ от превозвача за тези линии, които са субсидирани, да ги обслужв ав ситуацията на..

публикувано на 29.03.20 в 13:00

ОДК "Ние врабчетата" с онлайн уроци по спорт и изкуства за децата от Монтана

Онлайн занимания започва от понеделник, 30 март,  Обединеният детски комплекс "Ние врабчетата" в Монтана. Създадена е организация за дистанционно провеждане на уроците, обясни директорът Миглена Георгиева: "Колегите организират децата в различни платформи и започваме. Ще видим как ще се получи при нас - как ще танцуваме дистанционно, как ще пеем..

публикувано на 29.03.20 в 11:20

Близо 100 000 лева постъпиха в дарителската сметка на видинската болница

95 556,44 лева са постъпили в дарителската сметка на видинската болница "Св. Петка" само за броени дни, след като по-рано през седмицата лечебното заведение отправи апел за дарения . Набраните средства ще бъдат използвани за обособяване на самостоятелно помещение за лечение на пациенти с COVID-19 и за закупуване на лични предпазни средства за..

публикувано на 29.03.20 в 11:13