Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа в приюта при отец Иван

И тази година традиционно Рождество Христово ще бъде отбелязано в приюта на отец Иван в монтанското село Якимово. Имаме си специален салон, където се събираме всяка година за Коледа, обясни той за Радио Видин:

"Събираме се в нашата трапезария, където си имаме и сцена. Там децата изнасят програма, танцуват, пеят... Долу са наредени масите. Имаме си хора, които готвят. Имаме един готвач, Атанас се казва, който готви много хубаво. Едно голямо прасе ще заколим за пържолите. На масата ще има също винце и ракия..."

Отец Иван или архимандрит Йоан е купил 76 къщи в Якимово, където е настанил 240 души. Издържа всички сам с дарения и с доброволния труд на хората от приюта. Имат обща фурна, кухня, трапезария, работят общо в градината и нивите. Отецът е купил и 100 дка земя, 300 дка гора, за които се грижат настанените в колонията. 80 от тях са деца. Те задължително ходят на училище.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Още четири инфраструктурни проекта в община Мездра ще получат финансиране

Още четири приоритетни инфраструктурни проекта, разработени от Община Мездра и внесени за одобрение в Министерството на финансите, ще получат финансиране от държавния бюджет за тази година, съобщават от местната администрация. Това стана ясно след като в „Държавен вестник“ беше обнародван Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет..

публикувано на 13.08.24 в 15:06

Възстановено е движението по пътя Видин-Брегово

Възстановено е движението по второкласния път  Видин – Брегово в района на Брегово, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". То се осъществяваше в една лента заради пътно-транспортно произшествие  по-рано през деня   . 

публикувано на 13.08.24 в 14:57

Белоградчик отчита успешен туристически сезон

Увеличаване на приходите от туристически обекти  отчете кметът на община Белоградчик Боян Минков . Повече са и туристите, посетили региона.  "Защо са повече от миналата година? Защото подобряваме градската среда, защото правим сериозна реклама и основното нещо, което води туристи, са събитията всяка седмица. Стремим се всяка седмица да..

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Монтана влага близо 440 000 лева в ремонт на църкви

До една година завършва изографисването на храма „Свети Дух“ в Монтана . Близо 440 000 лева отпусна Общината от бюджета за ремонтни дейности на църкви тази година. Най-голямата сума е за „Свети Дух“. Поне още една година ще е необходима, за да завърши напълно изографисването на храма „Свети Дух“ в Монтана, съобщи кметът Златко Живков в..

публикувано на 13.08.24 в 13:00

Панаирните дни започват в Оряхово

Днес, 13 август, официално стартират панаирните дни в община Оряхово . Тази година ще се състоят 28-ите празници на Духовите оркестри, посветени на Дико Илиев, а Оряховският панаир се провежда вече за 93-та поредна година. Цялата седмица е изпъстрена със събития в рамките на Панаирните дни , каза Христина Цонева , секретар на Община Оряхово:..

публикувано на 13.08.24 в 12:03

Люлка “Щастливи усмивки” радва жителите на Кула

Дирекция "Социално подпомагане" в Кула и Сдружение „Северозапазване“ внесоха настроение и свежест в сивотата на делника, като монтираха цветна люлка в центъра на града.  Декоративното съоръжение е в непосредствена близост до крепостта „Кастра Мартис“ и желаещите могат да се снимат на него. П ридобивката е по идея на Цецка Митова,..

публикувано на 13.08.24 в 11:25

Започна асфалтиране на улици във врачански квартал

Започна цялостното асфалтиране на "Бистрец" и скоро кварталът край Враца ще бъде напълно преобразен, съобщиха от общинската управа. От вчера стартираха строително-ремонтните дейности по преасфалтирането на уличната мрежа и възстановяване на всички тротоари в квартала. Припомням, че общият брой на улиците в "Бистрец" е 25, като..

публикувано на 13.08.24 в 11:10