Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският митрополит Даниил отслужи Света литургия за Рождество Христово

5
Снимка: Радио Видин

Божествена Света литургия бе отслужена на Рождество Христово в катедралния храм "Св. Димитър Солунски" във Видин. На празничното богослужение, оглавено от Видинския митрополит Даниил, присъстваха десетки вярващи християни. Пред тях архиереят прочете Патриаршеското и синодално Рождественско послание, а в словото си призова да не се подменя същността на празника:

"Нашият град сега е украсен за това велико събитие, този свят празник. Нека се пазим и не постъпваме, както става модерно на някои места, където се притесняват да произнесат Христовото име, където се притесняват да произнесат какво празнуваме, като се опитват да променят, ако е възможно, същността на празника... Нека празнуваме с чисти сърца, нека в сърцата ни има благодарност към Бога... Честит празник!"

Жители и гости на Видин изпълниха храма и се помолиха за здраве и благоденствие:

"За здраве се помолихме. Идваме с децата, опитваме се да им обясним същността на празника. Кръстени са в Църквата. Даже ни изнесоха коледно тържество преди няколко дни, научили са много за празника, много ни стоплиха сърцата...
Всички казват, че трябва да бъдем по-добри, по-мили, да бъдем изпълнени с любов, но никой не го прави. Истината не е лицеприятна. Но от друга страна наистина за празника се забелязва промяна в отношението на хората...
На този ден се молим семействата ни да са здрави, дечицата да са ни здрави, благополучни, за хармония в семейството, за повече доброта, милосърдие, просто да бъдем по-добри хора..."


На празничното богослужение присъства зам.-кметът на Община Видин Борислава Борисова:

"Честита Коледа на всички наши съграждани и гости на община Видин. Радваме се, че на днешния светъл християнски празник толкова много наши съграждани посетиха храма. Пожелавам на всички здраве, успехи във всички начинания, благоденствие и нека във всяко семейство цари мир, разбирателство и любов. Весели празници!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00