Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализирахте ли идеите си?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

С малко подкрепа и собствени усилия хората могат да реализират идеите си и да променят живота на хората около тях. В "Посоките на делника" ви срещаме с хора с които вече сме говорили и ще се опитаме да разберем до къде стигнаха те по нелекия път на добрата идея. Защото, както е казал героят на Николай Хайтов - "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.”

С Цвета Йорданова съм ви срещал още когато бе кметски наместник на берковското село Комарево. След като създаде и възроди библиотеката в село Комарево тя започна нова мисия- да спасява книги. Да точно така, да спасява книги. Намира ги по битаци и вторични суровини и ги откупува, а след това ги дарява или подарява. При нея нещата се развиха и вече има фейсбук страничка с над 2 000 души последователи, която се казва "Антикварна книжарница Сlio books-  Всяка книга заслужава да си има дом".

"Спасявам книги. Всеки понеделник обявявам книгите за подаряване...Над 6 000 са вече подарените книги...Продължавам да спасявам книгите преди да бъдат изгорени във пунктовете за вторични суровини...Търсят книги хората. И при мен ги носят...Няма да спра. Ще продължа. Всичко правя сама, но не мога да позволя книгите да бъдат унищожени."- казва Цвета Йорданова.


Координатор на фондация "Искам бебе" за Северозападна България е Здравка Гергова. След като самата тя минава през процесите на инвитро, решава, че трябва да помага и други хора да имат щастието наречено дете в семейството си. Напуска големият град и се връща в Козлодуй за да прави това, което е дало на нея радост:

"Самата аз минах през тези процедури. Искам да зарадвам хората...Влагам всичко от себе си...Вече имаме 30 бебета и ще продължа да помагам."
- в това е убедена Здравка Гергова.


Ангел Ангелов вече от години ни гостува в ефир с неговите "Вкусни юнашки приключения". Обикновено с него говорим за храна. За истинска храна. Много малко хора обаче знаят за това, че той и екипа му имат и друга мисия- да зарадват хора, които имат нужда от нещо различно и от някаква помощ. Всяка година гостуват в Дневният център за деца и възрастни "Зорница" във Враца, а и от проявите си заделят средства за център за деца с онкохематологични заболявания. "Не, ние не правим благотворителност. Ние помагаме", категоричен е Ангел:

"Думата благотворителност е малко плашеща! Това е промяна на поведение. По добре да го наречем - отношение към другите...Защо само на Коледа да сме добри. Та годината е 365 дни. Нека всеки ден да го правим...", казва Ангел Ангелов за дейността си.

В началото говорехме за спасяване на книги. А какво е да спасиш вода? Борислав Драгиев започна нещо много интересно в началото на годината. Да почиства чешми в района около Габрово. Да той живее в Габрово, но родът му е от видинското село Плешивец. Чешмите които почиства са строени преди стотина години, а и повече, но занемарени те са спрели да изпълняват функцията си- да дават вода на хората. Истинска бистра балканска вода.

"Всичко започна с една чешма с минерална вода до Габрово наречена "Вонеща вода". От 2002 година след казармата исках да направя чешма, но сега реших да ги възстановявам...Да, спасявам вода. Водата е живот...Над 10 са чешмите които почистих и върнах към живот...Има още много, но ще ги оправя..."  




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10