Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализирахте ли идеите си?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

С малко подкрепа и собствени усилия хората могат да реализират идеите си и да променят живота на хората около тях. В "Посоките на делника" ви срещаме с хора с които вече сме говорили и ще се опитаме да разберем до къде стигнаха те по нелекия път на добрата идея. Защото, както е казал героят на Николай Хайтов - "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.”

С Цвета Йорданова съм ви срещал още когато бе кметски наместник на берковското село Комарево. След като създаде и възроди библиотеката в село Комарево тя започна нова мисия- да спасява книги. Да точно така, да спасява книги. Намира ги по битаци и вторични суровини и ги откупува, а след това ги дарява или подарява. При нея нещата се развиха и вече има фейсбук страничка с над 2 000 души последователи, която се казва "Антикварна книжарница Сlio books-  Всяка книга заслужава да си има дом".

"Спасявам книги. Всеки понеделник обявявам книгите за подаряване...Над 6 000 са вече подарените книги...Продължавам да спасявам книгите преди да бъдат изгорени във пунктовете за вторични суровини...Търсят книги хората. И при мен ги носят...Няма да спра. Ще продължа. Всичко правя сама, но не мога да позволя книгите да бъдат унищожени."- казва Цвета Йорданова.


Координатор на фондация "Искам бебе" за Северозападна България е Здравка Гергова. След като самата тя минава през процесите на инвитро, решава, че трябва да помага и други хора да имат щастието наречено дете в семейството си. Напуска големият град и се връща в Козлодуй за да прави това, което е дало на нея радост:

"Самата аз минах през тези процедури. Искам да зарадвам хората...Влагам всичко от себе си...Вече имаме 30 бебета и ще продължа да помагам."
- в това е убедена Здравка Гергова.


Ангел Ангелов вече от години ни гостува в ефир с неговите "Вкусни юнашки приключения". Обикновено с него говорим за храна. За истинска храна. Много малко хора обаче знаят за това, че той и екипа му имат и друга мисия- да зарадват хора, които имат нужда от нещо различно и от някаква помощ. Всяка година гостуват в Дневният център за деца и възрастни "Зорница" във Враца, а и от проявите си заделят средства за център за деца с онкохематологични заболявания. "Не, ние не правим благотворителност. Ние помагаме", категоричен е Ангел:

"Думата благотворителност е малко плашеща! Това е промяна на поведение. По добре да го наречем - отношение към другите...Защо само на Коледа да сме добри. Та годината е 365 дни. Нека всеки ден да го правим...", казва Ангел Ангелов за дейността си.

В началото говорехме за спасяване на книги. А какво е да спасиш вода? Борислав Драгиев започна нещо много интересно в началото на годината. Да почиства чешми в района около Габрово. Да той живее в Габрово, но родът му е от видинското село Плешивец. Чешмите които почиства са строени преди стотина години, а и повече, но занемарени те са спрели да изпълняват функцията си- да дават вода на хората. Истинска бистра балканска вода.

"Всичко започна с една чешма с минерална вода до Габрово наречена "Вонеща вода". От 2002 година след казармата исках да направя чешма, но сега реших да ги възстановявам...Да, спасявам вода. Водата е живот...Над 10 са чешмите които почистих и върнах към живот...Има още много, но ще ги оправя..."  






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00