Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници не одобриха и структурата на Общината

Не искат Център за хора с умствена изостаналост в Ново село

Снимка: Радио Видин

Престижна работа за младите хора, а не центрове за хора с деменция или умствена изостаналост искат болшинството от общинските съветници в Ново село. С тази теза те отхвърлиха предложението на кмета на общината Георги Стоенелов да се кандидатства с проект по програма "Красива България" за превръщането на бившата ветеринарна лечебница в Център за нова социална услуга. Според тях трябва да се търси мнението на обществеността, когато се правят проекти и значителни вложения на държавни пари. 

За да се даде право на еднократно преминаване на електронна съобщителна мрежа Винарово – Брегово през улици и полски пътища, които са  публична общинска собственост, в село Винарово предварително е проведено общоселско събрание. Жителите на населеното място са заявили, че са готови да подкрепят предложението, но ако изпълнителите приведат пътищата в селото в първоначалния им вид, след като вече са разкопали улиците и кръстопътищата по предишен проект. Затова Общинският съвет в Ново село зачете вота на жителите на селото с 6 гласа "за", 1 – "въздържал се" и 4 – "против".

Отново не беше одобрена линейната структура на общинска администрация. Защо са необходими бройки от местни приходи, вместо средствата да се използват за решаване на местни проблеми, когато не са заети бройките от делегирания държавен бюджет. На това логичното питане не поиска да отговори никой от ръководството на общината - кмет, замeстник-кмет или секретар. 

 Зад изказванията и подхвърляните реплики се очертаваше големият въпрос – къде отиват парите от делегирания държавен бюджет, след като има незаети бройки между 6 месеца до 4 години и защо трябва да се издържат още 3 такива от местни приходи. С мотива, че не е спазен срокът за обществено разглеждане, беше върната план-сметката за годишния размер за приходите и необходимите разходи на общината за дейностите по управление на отпадъците за 2020 г. и изменение и допълнение на Наредбата №6 за Определяне и администриране на местни такси и цени на услуги и рекламни дейности. Кметът на Ново село предлага повишаване на таксите за сметосъбиране. Общинският съветник от село Ясен Лъчезар Кръстев изтъкна, че по-голямата част от бюджета по това перо отива за заплати – около 100 000 лв., при 141 хил. за цялата дейност, а зад тези пари не могат да стоят директорът и четиримата работници, извършващи услугата. Подкрепи искането общинското предприятие "БКС" да направи отчет за дейността и разходите си пред общинските съветници.

Общинският съвет отново прегласува състава на постоянните си комисии – точки, върнати от областния управител Албена Георгиева.  Комисията по бюджета ще бъде оглавена от Иван Базов, с корупцията ще се бори Мая Иванова, образованието и културата ще останат в ръцете на Анжела Борисова, за здравеопазването ще отговаря Добромира Димчева.

За първи път общинските съветници избраха и зам.председател на ОбС- Лъчезар Кръстев, а новият съдебен заседател от Община Ново село е Олег Манджуков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Становище на Община Видин за предстоящ ремонт на улица „Константин и Фружин“

Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобю джета за тази година,..

публикувано на 09.07.24 в 12:06

Възстановиха движението по Е-79 край Дунавци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Ботевград в района на Дунавци , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществяваше в една лента заради катастрофа по-рано днес. 

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Катастрофа затруднява движението по Е-79 край Дунавци

Временно движението по път I-1 Видин – Ботевград,   в района на Дунавци, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от пътни знаци и "Пътна полиция".​

публикувано на 09.07.24 в 09:39

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна.   По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от други градове на страната, изучават религия в Клисурския манастир. Идеята е осъществена благодарение на Видинския митрополит Даниил , сега Патриарх на българската църква,..

публикувано на 09.07.24 в 08:48

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За днес, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 09.07.24 в 08:25

Две врачански детски градини търсят нов директор

Обявиха конкурс за директори на две детски градини във Враца. Вакантните места са за детските заведения с имена "Знаме на мира" и "Славейче". Според информацията от Община Враца, това е втория опит за назначаване на титуляри на постовете, след като при първия такъв не се намери и временно на постовете останаха заместници.  Конкурсът ще е на два етапа..

публикувано на 09.07.24 в 07:40

Снимката на 8 юли 2024 година

На тържествено събрание служители на Министерството на вътрешните работи в област Видин получиха почетни грамоти  по случай професионалния си празник, който беше отбелязан на 5 юли. Общо 66 служители от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и 15 от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха наградени, а директорът на ОДМВР старши..

публикувано на 08.07.24 в 18:00