Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Видин Цветан Ценков с идея да спре течовете от общинския бюджет

Сред приоритетите на кмета са инфраструктура, социални дейности, озеленяване и чистота. Ще работи и за възстановяването на Традиционния видински панаир

Снимка: Радио ВИДИН
В края на 2019 година Община Видин е в стабилно финансово състояние. Дължимите 200 000 лева за заплати на общинските съветници ще бъдат изплатени в началото на 2020 година. Това каза в "Посоките на делника" кметът на Община Видин Цветан Ценков:


"Над 200 000 лева Общината не е разплатила, започваме с общинските съветници, за пет месеца назад само за заплати. Това ние ще покрием в началото на януари. Но приключваме годината абсолютно начисто, включително и 800 000-те хиляди лева, които нямахме откъде да платим за последната вноска по кредита, който е отпуснат от Министерството на финансите, сме го платили. Смятам, че Видинска община приключва стабилно тази година и се надявам през следващата година първо да затворим течовете. Има ясна визия, те са навсякъде, като почнете от общинските паркинги, минете през туризма и свършите до гробните места, пазарите... Отвсякъде има течове, сега ще направим всички плащания по електронен път и нещата ще си дойдат на място. Хубаво е да кажа, че събираемостта от местни данъци и такси е около 60-70 процента, което е в горната граница средно за страната, но там също може да се направят доста добри неща. Ние искаме много да подобрим събираемостта, тоест частта на събираемост от страна на общинските имоти, пазари, паркинги, туристически продукти, културният продукт на общината трябва да се подобри много..."
 

Цветан Ценков съобщи също, че в началото на 2020 година ще стартира цялостен одит в Община Видин. Отделно от това, вътрешното одитно звено извършва постоянни ревизии. Започнала е и процедура по създаване на публично звено за одит, което ще бъде съставено от външни одитори. 


Кметът на Видин посочи и приоритетите в общинския бюджет за 2020 година:


"Първо е инфраструктурата. Второ, заделяме и ще заделяме пари за социалните дейности, тъй като ние сме застаряваща община с повече възрастно население и има огромни нужди в този сегмент. Не на последно место е озеленяването, чистотата... Искаме да си купим собствени машини, сега подготвяме обществена поръчка, защото на 18 януари общината може да се окаже без възможност да се почиства, тъй като на нас ни липсват контейнери и техника. Затова те са под наем от предишни години. Много са идеите, които искаме да постигнем, и се надявам още тази година да се усетят от нашите съграждани." 

По повод въпроси на видинчани, отнасящи се до състоянието на пазара до градския стадион, кметът обясни вижданията си за неговото развитие:


"Говорил съм с Държавен фонд "Земеделие" и искам да направим модерен пазар, тържище. Твърде е възможно да кандидатстваме още тази година. Първо да възстановим мястото на т. нар. традиционен международен видински панаир и там да прехвърлим нашия битак, и там да бъдат животинският пазар и всичко, което е необходимо. Защото виждате хората какво казват. Аз наистина ходя всяка събота на пазара и виждам две-три неща. Първо, няма тоалетна. В 21 век е малко странно. Така че това тепърва предстои..."


По отношение на чистотата в града кметът заяви:


"Ама извинявайте, скъпи съграждани, не съм ги направил аз тия сметища, а вие. Значи няма как да искате непрекъснато нещо, защото кметът не може да бъде чистачът на града. Сега например една фирма, която строи в театъра, е направила едно огромно сметище точно в градината. И аз ги питам: Защо там? Днес казах на колегите да се разпоредят спешно и това да го изчистят. Те са могли поне вътре в двора на самия театър да ги съберат поне да не дразнят хората по Коледа."


Благоустрояването на кварталите ще е един от приоритетите през новия програмен период, обясни кметът:


""Панония", за който говорят, аз лично съм ходил в този участък няколко пъти, там наистина има едни огромни локви, които трябва да се запълнят. В новия програмен период всяка свободна стотинка ще се опитам да я вкараме в кварталите и селата и да разпределим бюджета по брой на населението."

Ценков увери, че Видин ще има нови велоалеи, ще се предприемат и мерки за нормализиране на автомобилния трафик:


"Още първата седмица извиках шефа на КАТ и шефа на полицията да вкараме малко ред в спирането на колите по централната градска част. Няма такъв град като Видин, където всеки да си спира, където си иска. Сега, когато поставим въпроса за синя или зелена зона, някои общински съветници подскачат. Но аз ще настоявам да се въведе едно по-модерно движение в града. Тези паркинги, които имаме, да ги използваме по предназначение. Ние оттам включително губим много пари. Преди два дни имах среща в София и си говорехме за т. нар. Смарт сити. Това е един модерен електронен град, в който всичко става по електронен път. Има доста модерни начини хората да си плащат данъците, масите на пазара или всичко, което ползват като общинска собственост. Това се отнася и за т. нар. туристически продукт. Трябва да сложим ред и в този сегмент. Не може да слизат 100 000 туристи годишно от корабите и ние да не получаваме една стотинка. Ще имаме единен туристически продукт, ще има общинско бюро по туризъм, там ще имаме електронна карта. Всеки турист, който идва във Видни, ще си купи една карта и ще посети и музея, и "Баба Вида", но няма да плаща никъде повече..."


От туристическия продукт общината може да печели по над 4 млн. лева. Идеята е Видин да се превърне в модерен туристически център, добави кметът. В момента се подготвят проектите, по които Общината ще работи през следващата година. Предстои ремонт на сгради и изграждане на социални жилища:


"Започваме с общината - изцяло реновиране на общинската сграда, минаваме през младежкия дом, ще се направи един много модерен младежки център, имаме 13 блока, които ще реновираме. Четвъртият проект е за т. нар. социални жилища. Това е една детска градина близо до поликлиниката, ще се направят над 25 социални жилища. И не на последно място, това е проектът със синагогата. Последното, което е много важно да чуят нашите съграждани, има един проект през Министерството на околната среда за подмяната на над 5 000 енергийни източника, през зимния период хората да се отопляват по-модерно." 



Местен референдум в началото на януари ще определи кметските наместници в някои населени места от община Видин. Това се налага заради напрежението, възникнало в тези села, каза още д-р Цветан Ценков:



"Нека хората да решат, аз съм го обещал и няма нищо лошо в това. В никакъв случай няма политиканстване или политически назначения. Там, където има напрежение, ще ги съберем. Става въпрос за села, където има по 100-тина човека. Много е лесно, за един час ще седнат, ще гласуват тайно и ще разберат кой искат да бъде техния кметски наместник." 



Кметът на Видин очаква през 2020 година да настъпят значими промени в общината. Една от идеите му е да бъде възстановен Традиционният видински панаир:



"На мен лично тази чалга не ми харесва. Ще има и чалга, но повече ще акцентираме върху индустрията, върху икономиката, върху възможностите на нашите съграждани, които произвеждат доста интересни неща. Така че хората от Видинския край има с какво да се похвалят. Дай Боже годината да и мирна и ние да сме здрави! Когато човек е здрав, той може да си пожелае и да постигне всичко!"


Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00