Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Мездра ще кандидатства за европейски средства за саниране на сгради

Снимка: Община Мездра

Възможностите за саниране на жилищни сгради по Оперативна програма "Региони в растеж" разясниха на информационна среща в Мездра. Кметът на общината Иван Аспарухов и заместник-кметът Николинка Кътовска обявиха какви са редът и условията за кандидатстване, критериите за допустимост и подбор, както и  методиката за оценяване на подадените проектни предложения.

На срещата стана ясно, че настоящата процедура е за набиране на проектни предложения на конкурентен подбор, при която проектните предложения от Мездра ще се конкурират с тези на още 27 общини, които могат да кандидатстват за финансиране по схемата за „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони”.

Всяка община кандидат по процедурата може да подаде максимум 3 проектни предложения, като няма ограничение в броя и вида на сградите, които могат да бъдат включени в един проект, съобщиха от местната управа. Минималният допустим размер на безвъзмездното финансово подпомагане за всеки индивидуален проект е 200 000 лв., а максималният не може да надхвърля 1 500 000 млн. лв.

Предимство се дава на жилищните сгради с по-голям брой самостоятелни обекти, поради факта, че повече собственици на самостоятелни обекти и живеещи лица ще бъдат облагодетелствани от подобрената инфраструктура и съответно проектите ще имат пряк ефект върху по-голяма целева група.

Информация за възможностите за кандидатстване може да се намери на сайта на община Мездра: https://www.mezdra.bg/, в секция "Енергийна ефективност на жилищни сгради в гр. Мездра".


Вижте още

Снимката на 3 юни 2020 година

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от  Бисер Борисов  и негови приятели. Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет. Във..

публикувано на 03.06.20 в 18:10

Дъжд и градушки през юни, температурите- до 37 градуса

Максимални температури до 37 градуса се очакват през юни. Месецът ще бъде дъждовен, възможни са и градушки. Астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 0 часа и 44 минути, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана. Юни е най-дъждовният месец от годината, а причина за това е нахлуването на влажни океански маси от Северозапад. След петък..

публикувано на 03.06.20 в 17:37
На Рашов дол

В местността "Рашов дол" почетоха паметта на загиналите Ботеви четници

Повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха в местността "Рашов дол", за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в сражение с турски аскер,..

публикувано на 03.06.20 в 17:14

Общински съветници от Мездра в постоянните комисии към НСОРБ

Националното сдружение на общините в България започна обновяването на своите постоянни комисии.  Кандидатурите на петима общински съветници от Мездра са включени в различни комисии.  Доктор Ивайло Тодоров е включен в комисия по здравеопазване, инж. Георги Валентинов и Тихомир Илчев - земеделие, гори, селски и планински райони, Яна Нинова -..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

230 души получават членски карти за ГЕРБ-Видин

Очаква се 230 души официално да бъдат приети в структурата на ГЕРБ-Видин днес . Това каза председателят на общинската структура на партията, Емилиян Енчев : "Ще връчваме карти на новоприети членове на ПП ГЕРБ, като съобразявайки се с изискванията за спазване на хигиенните мерки, с 30 % запълняемост на залата. Ще се ограничим вероятно до..

публикувано на 03.06.20 в 16:18

НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18

Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Метално сърце за капачки вече и в парк "Рова" във Видин

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от Бисер Борисов и негови приятели: "С колеги и приятели направихме това сърце за всички граждани. Някои казват: вашето е трето,..

публикувано на 03.06.20 в 15:50