Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеовизитка представя Ансамбъл "Дунав" пред света

| обновено на 01.01.20 в 15:45
Снимка: Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" Видин

Нов видеоклип популяризира в интернет видинския ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". Клипът е заснет на някои от емблематичните за Видин места - крепостта "Баба Вида", "Стамбол капия" и Епиграфския център, обясни художественият ръководител на ансамбъла Деян Славчев:

"Направихме видеоклипа на крепостта "Баба Вида", защото Ансамбъл "Дунав" искам да бъде като визитна картичка на Видин. Мисля, че с този клип наистина сме го постигнали. Една от песните е заснета пред "Стамбол капия" и пред Епиграфския център.
Направихме един клип, в който искахме да покажем красотата на нашите костюми, както и това, че Ансамбъл "Дунав, тъй като е професионален, може да представи танци от различни етнографски области. Затова представихме откъси от тракийски танци, шопски танци и най-вече от Северняшкия край. Също така има и малка част от спектакъла "Северняшка сватба". Този рекламен клип ще ни помогне повече хора да се запознаят с танците на Ансамбъл "Дунав"...Искам да благодаря на хората, които ни помогнаха - на вашия колега Краси Каменов, който ни съдейства, на Любо Витков, Веси Стоянова и Валентин Борисов, който направи монтажа."

Видеото може да бъде гледано във фейсбук страницата на Ансамбъл "Дунав". Предстои да бъде предложено и на специализираните платформи за български фолклор.

От началото на 2020 година Ансамбъл "Дунав" възобновява членството си в българската секция на CIOFF - Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Това ще подпомогне представянето на видинските танцьори, певци и музиканти в чужбина, обясни Деян Славчев:

"Нашето място е там, където наистина трябва да бъде един професионален ансамбъл. Това е една от организациите, която може да даде старт на нашия ансамбъл, за да може да представи нашия фолклор и извън граница. С тях имаме доста добри отношения. Само хубави неща могат да случват оттук нататък с Ансамбъл Дунав..."
 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Българка проправи път на видинската носия към световния моден подиум

Модната дизайнерка Евгения Огнянова Шерер , която живее и твори в Германия, проправи път на видинските носии към световния моден подиум. Вдъхновение ѝ дават автентичните носии на нейната баба. Влюбва се в тях още като дете, когато често ѝ гостува във видинското село Неговановци. Пищността на цветовете и пъстротата на флоралните мотиви, характерни..

публикувано на 19.06.24 в 16:34
Евросредства са вложени в изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин.

Помагат ли европейските фондове за развитието на регионите

Европейските фондове помагат за развитието на регионите, отчитат експертите от Областния информационен център (ОИЦ) във Видин . Достъпът до информация как може да се кандидатства за европейско финансиране е от значение. И тук идва ролята на Областния информационен център. Двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020 година са били периоди на..

публикувано на 19.06.24 в 15:05

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин , което ще бъде представено днес, 19 юни. Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина..

обновено на 19.06.24 в 14:35

Летни музикални празници ще радват отново видинчани

Летни музикални празници ще се проведат за четвърта поредна година във Видин . В рамките на три дни публиката ще може да се наслади на две оперни заглавия и мюзикъл. Тази година празниците са посветени на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър във Видин, обясни оперната прима, преподавател в Националната музикална академия и..

публикувано на 19.06.24 в 14:00

Издават нови лични карти. Задължителна ли е смяната им

Звената "Български документи за самоличност"  (БДС) издават  от 17 юни  л ични карти от ново поколение . Целта на въведения нов образец на лична карта е да се повиши сигурността на документа. Освен изображението, той съдържа електронен носител на информация, със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка. Още за предимствата..

публикувано на 19.06.24 в 13:00

Видинчани за новия парламент: Ще има кратък живот

Новото, 50-о Народно събрание се събра на първото си заседание. Новоизбраните народни представители положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Сред тях Видин отново има четирима представители. Това са Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Иво Цанев от ДПС, Вера Иванова от..

публикувано на 19.06.24 в 12:00

Какво обещаха на Видин политическите сили в новия парламент

Новият парламент се събира на първото си заседание. Депутатите от 50-ото Народно събрание официално ще встъпят в длъжност и ще положат клетва, според която "ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа". В "Цветовете на деня" припомнихме какви ангажименти поеха пред избирателите от..

публикувано на 18.06.24 в 18:30