Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазваме ли новогодишните обещания?

Снимка: Радио ВИДИН

За повечето хора Новата година е и ново начало. Всички сме си обещавали, че от 1 януари оставяме зад себе си вреден навик или порок. Прост пример за това е колко много хора са дали дума да не палят цигара от следващата година. За новогодишните обещания обаче, често се казва, че не траят повече от махмурлука на другия ден. Това каза за Радио ВИДИН Силвия Иванова социолог към Общински съвет по наркотичните вещества в град Видин.


"Сигурно много хора вече са подхванали дългите списъци с добри намерения, които смятат да реализират през новата година. Много започват диета или се отказват от цигари, алкохол или психо-активни вещества. Желанието е да приключат с даден вреден навик от началото на новата година. Много често решението за реализиране на едно такова ново поведение изисква усилия. Признавайки проблемно поведение, хората облекчават съвестта и подхранват увереността си, че създават нещо като контрол. Дори само насрочването на конкретен момент за нов старт засилва още повече успеха на това начинание. Тази дейност обаче много често се превръща в ритуал, който се повтаря периодично и се превръща като обещание, дадено единствено в момент за добро намерение. От друга страна, тези обещания много често служат като начин за манипулиране на близките, като ги уверяват, че са мислили по въпроса, оценили са ситуацията и имат желание за промяна, а какъв по-подходящ момент от идването на новата година."


Новата година се възприема от всички като повратен момент, след който започва чистото начало, каза Веселка Димитрова психолог към Съвета по наркотичните вещества във Видин:


"След този период ние вече може да започнем нашият нов живот, така, както го виждаме и мечтаем за него и ни е по-лесно да поставим нови граници. Хората най-често си обещават да обръщат повече внимание на близките си, да се хранят здравословно, да спортуват, тези, които нямат половинки, искат да намерят любовта през следващата година. Когато и да започнат нещо ново- без значение кой етап от годината те започват нов период и сами могат да контролират щастието и съдбите си. Стига да намерят мотивация, по-всяко едно време на годината могат да започнат тази промяна за себе си и останалите."


Тези обещания най-често се случват на маса, събирания с близки и приятели. Заради празниците през декември хората прекаляват с вредните неща и понеже новата година е близо, си обещават да ги спрат, добави и Мартин Личков психолог към Съвета по наркотичните вещества:


"Казваме си, че ще спрем, но от 1 януари започва новата година по същия начин, ежедневието е същото, навиците също, така, че много от тези неща, които сме си пожелали- специално за спиране на цигарите и алкохола не се сбъдват. Все пак има и хора, които спазват това пожелание. Но в повечето случаи това си остават пожелания във времето, може би после датата се сменя, от лятото, от другата нова година. Пожеланието си остава като всяко едно такова за нова година. Търсим компенсация от дългите маси, дългите нощи и компенсираме, като си пожелаем нещо. Заявяваме го пред близки, пред приятели и се заричаме."


Почти всички видинчани си обещават да оставят нещо вредно в старата година:


"Все си казвам, че ще ги откажа и всека година пак си продължавам. Знам, че е вредно и финансово не е добре, сега даваме за цигари, после за здраве...Не виждам какво да отказвам, все пак пуша. Пробвал съм да спра цигарите няколко пъти и не става... Бих си пожелал да спра цигарите и всяка година си го пожелавам, но не се случва. Пробваме някой път, държим седмица две и... С настъпването на новата година да се променим някак си да оставим лошото, сменям календара нова година си е и нещо ново да направим... Всеки път като почне новата година си обещавам да спра цигарите, но всеки път не успявам, трябва или помощ от някой..."


Ясно е, че новогодишните обещания да спрем някои вредни за нас навици не са много трайни. Затова за да изглеждаме малко по-авторитетно, не е нужно да се заричаме, а просто да го направим и не е нужно да чакаме някоя точна дата, всеки ден е подходящ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50