Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 2 януари 2020 година

Снимка: Радио Видин

Шест общини от област Видин ще получат общо 4 200 000 лева допълнителен трансфер от държавния бюджет. Решението е взето на последното заседание на Министерския съвет. 

Безработните във врачанска област са два пъти над средното ниво за страната, това оповестиха на последния си за годината брифинг в Бюрото по труда. Ако за държавата 5.77% от хората в трудоспособна възраст си търсят работа, то в региона този процент е 11.19 на сто.

Община Враца ще инвестира в подобряване на сметосъбирането през новата година. Предвидено е да бъдат закупени още 15 подземни контейнера за битови отпадъци.

Контактът с хората е най-важен. Трябва да се вслушваш в проблемите им, така определи формулата на успеха кметът на Монтана Златко Живков, който е избран за кмет на годината.

736 са родените бебета през 2019 година в монтанската болница "Д-р Стамен Илиев" - с 20 повече от появилите се на бял свят през 2018 година, съобщават от лечебното заведение. 366 от родените са от област Монтана.

Момченце е първото бебе родено в акушеро-гинекологичното отделение на болницата в Мездра през новата година. Малкият юнак се е появил на бял свят в 3 часа и 50 минути на 2 януари под грижите на дежурния екип с ръководител д-р Стелиана Цанова.

Приемането на годишни декларации за доходите на физическите лица ще започне от 10 януари заради промени в законодателството, съобщиха от Националната агенция за приходите. Също от тогава започва и подаването на декларации за облагане с корпоративни данъци. Срокът за ползване на 5-процента отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020 година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 30 април, напомнят от приходната администрация. През март 2020 година ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис.

В културния календар на община Белоградчик за 2020 година се очертават няколко значими събития с международно участие, с национално значение, както и няколко юбилейни дати. Обхванати са и всички важни дати от гражданския или православен календар. 

300 фиданки от медоносните видове бял бор, явор и акация са залесили членовете на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев". Дръвчетата се дарени от националната инициатива на http://gorata.bg/, обясни председателят на дружеството Петър Младенов.

Започна записването за курсове за нови ловци и за подборен отстрел към Ловно- рибарското сдружение "Миджур" в село Чупрене. 

С шествие, в което ще се включат всички, решили да "спасят" богоявленския кръст, тази година ще бъде дадено началото на честването по повод Йордановден във Враца, съобщават от Общината. 


Вижте още

100 години навърши днес видинчанка

Митана Антова  отпразнува с тотния си рожден ден в София, където тя гостувала на дъщеря си при обявяването на извънредното положение заради пандемията с COVID-19. Рожденичката е родена във видинското село Бойница, работила е като учител в Бориловец и лаборант във Видин. За Радио Видин тя разкри тайната на дълголетието си: "Основното..

обновено на 28.05.20 в 14:36

Конкурс за директори на две детски градини в Мездра

Конкурс за директор на две детски градини обяви Община Мездра. Търсят се ръководители на ДГ "Мир" - град Мездра и на ДГ "Звездичка" - село Зверино. За длъжността се изисква висше образование, степен "Магистър", педагогическо направление, пет години трудов стаж.  Кандидатите могат да кандидатстват за длъжността "Директор" в повече от една..

публикувано на 28.05.20 в 13:28

Алманах "Детски истории 2020" включва стихове на поетеси от Мездра

Стихове за деца на две поетеси от община Мездра - Цветинка Стоянова и Дарина Цветкова , намериха място в Алманах "Нова българска литература. Детски истории 2020". В сборника - поезия и проза, издаден за пета поредна година от Фондация "Буквите", са включени произведения в мерена и немерена реч на 40 съвременни автори - деца до 16-годишна възраст..

публикувано на 28.05.20 в 13:14

Взети са проби за COVID-19 на служителите на детските заведения в община Видин

Всички, работещи в детските ясли и градини в област Видин, ще бъдат изследвани за COVID-19, преди да бъде подновен приемът на деца от понеделник.   Приключено е набирането на пробите за община Видин, в зети са проби на всички 283 лица - педагогически и непедагогически състав. Резултатите са очакват до края на тази седмица...

публикувано на 28.05.20 в 12:30

Отварят най-големия паркинг в Монтана

Община Монтана отваря най-големия паркинг в промишлената зона на града . На него ще могат да паркират 250 автомобила. Теренът е между жп гарата и улица "Индустриална", която бе основно ремонтирана през миналата година, обясни кметът Златко Живков . "Който в момента ние го ограждаме от онези много грозни ограждения-все едно, че сме..

публикувано на 28.05.20 в 12:27

ОбС -Белоградчик отложи гласуването на таксите за туристическите обекти

Няколко важни документа гласуваха общинските съветници в Белоградчик на редовното си заседание.  Първият от тях е Наредба за насърчаване на инвестициите в общината. Общинските съветници приеха Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите, както и Годишен план за развитие на социалните..

публикувано на 28.05.20 в 12:10
Полицейска кола

Във Видин е задържан шофьор, употребил наркотици

Видинчанин, шофирал лек автомобил след употреба на наркотици, е бил задържан късно снощи в полицейския арест за срок до 24 часа, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Към 23.30 часа  служителите на реда спрели за проверка лек автомобил, управляван от 20-годишен водач. Тестът с техническо средство реагирал положително на канабис. Мъжът отказал кръвна проба...

публикувано на 28.05.20 в 11:57