Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха 50 тона боклук от Италия в склад във Враца

Снимка: Жоро Александров

Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите и Държавната агенция "Национална сигурност"  разследват собствениците на площадка във Враца, на която бяха разкрити около 50 тона отпадъци от Италия.

Според етикетите на стоката, тя съдържа стари и употребявани тонер касети за принтери. Екоекспертите оценяват отпадъците като "неопасни".

От екоинспекцията във Враца ще изясняват защо старите касети за принтери се съхраняват на площадката на ул. "Складова" във Враца, която не е лицензирана за тази цел.

Експерти твърдят, че след премахване на металните детайли от касетите, те се преработват и от тях се прави фибран, който се използва при санирането на сгради.

Разследването обаче трябва да установи легално ли е влязла суровината във Враца и на кого е собственост, след като преди достигането си в града под Околчица тя е била препродавана на четири различни фирми.

Засега няма категорично становище по въпроса дали стоката не е била готвена за горене.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младеж и две непълнолетни момчета са задържани за кражби във Видин

18-годишен младеж и две непълнолетни момчета от Видин са задържани за две кражби на вещи – от гараж и товарен автомобил в града. Сигналите за посегателствата са подадени в полицията на 5 август. Откраднатите вещи са намерени и иззети. Уведомена е прокуратурата. Две досъдебни производства са образувани по случаите. 

публикувано на 07.08.24 в 09:59

Кола блъсна пиян мъж на пътя във Враца

Лек автомобил, управляван от 19-годишен младеж от Мездра, блъснал на пътя 47-годишен мъж във Враца . Инцидентът е станал около 02:30 часа тази нощ.  Пробата за алкохол на пешеходеца е положителна – 2,32 промила . Тестовете за алкохол и наркотични вещества на шофьора са отрицателни. 

публикувано на 07.08.24 в 09:47

За трета поредна година Кула посреща "Лятно кино под звездите"

"Лятно кино под звездите" ще представи в Кула най-доброто от българското и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Сдружение "Северозапазване" .  Лятното кино пристига в Кула на 20 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от..

публикувано на 07.08.24 в 08:45

8 случая на заразноболни за седмица отчитат във Враца

За 7 дни от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца отчетоха 8 заболели от заразни болести . За периода от 29 юли до 2 август са регистрирани нови три случая на коклюш, един жител на областта е установен с лаймска болест, един с ХИВ и трима с ентероколит. По имунизационната кампания за изграждане на защита срещу Ковид през отчетения период е..

публикувано на 07.08.24 в 08:24

Провеждат информационна антиспин кампания в Монтана

Един случай на СПИН е регистриран в област Монтана от началото на годината. Регионалната здравна инспекция провежда информационна антиспин кампания сред жителите на регион. Правят се безплатни анонимни тестване Представители на хигиенната инспекция в Монтана направиха безплатни тестове за СПИН на басейн край града. Всеки желаещ се изследва анонимно..

публикувано на 07.08.24 в 07:30

Снимката на 6 август 2024 година

В ход е основен ремонт на  17 улици  в град Мездра, които са включени в Инвестиционната програма на Община Мездра за 2024 година, съобщават от местната управа.  Инфраструктурните обекти се реализират с целеви средства от държавния бюджет на Република България за тази година. По част от новостроящия се скоростен път Мездра-Ботевград не се работи,..

публикувано на 06.08.24 в 18:05

Пожар застраши вили и бензиностанция край Лом

Огнеборци спасиха от пожар бензиностанция и вили в местността Бахчите край Лом . Шест екипа са гасили пламъците. Междувременно в монтанския квартал "Кошарник" днес за пореден път възникна пожар. Пожарът в ломската вилна зона Бахчите е възникнал в 12:30 часа днес. Първоначално на място е изпратен един екип на пожарната от Лом. Впоследствие са..

публикувано на 06.08.24 в 17:08