Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ-Враца: Складираните край Враца отпадъци от Италия не са опасни

Складираните край Враца отпадъчни материали от принтери не са опасни, увериха от врачанската екоинспекция. През почивните дни граждани сигнализираха за натрупани бали с боклук в складова база в покрайнините на града. Собственикът на отпадъците ще бъде глобен и задължен да ги транспортира до лицензирана площадка за съхранение.


50-те тона принтер-консумативи, складирани край Враца, не са опасни, увери директорът на екоинспекцията Христо Христов. При превоза са издавани международни товарителници, обясни Христов:


"Той е транспортиран от Италия през Хърватия, Словения, Унгария, Румъния, до България. Кодът върху отпадъка е за  неопасен отпадък. В момента е на бетонирана площадка. Няма опасност при дъждовни води нещо да попадне в подпочвените води. Площадката не отговаря на изискванията за съхранение на отпадъци и не е лицензирана. Предстои установяване на контакт със законен представител на фирмата. Ще бъде съставен акт за установявване на административно нарушение, тъй като площадката не е лицензирана. Ще бъде дадено предписание за премахването на отпадъка в най-кратък срок."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарникари потушиха пожар в сечище край село Арчар

Два екипа на видинската противопожарна служба са гасили тази нощ пожар в сечище край село Арчар . Огънят унищожил около 200 кубика дървени трупи, гората е спасена. Причината за пожара е в процес на установяване.  През изминалото денонощие огнеборците са реагирали и на пет сигнала за пожари без материални щети. Екипите гасили запалени сухи треви в..

публикувано на 08.08.24 в 11:57

Моторист пострада при катастрофа в Берковица

Моторист пострада при пътно-транспортно произшествие с лек автомобил в Берковица . Инцидентът е станал вчера, 7 август, около 12:45 часа на кръстовището на ул. "Александровска" с ул. "Цар Асен", срещу строителен магазин. 44-годишна жена шофьор от същия град, при управление на лек автомобил, движейки се към центъра на Берковица, предприема ляв завой..

публикувано на 08.08.24 в 11:08
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Православен център ще лекува зависимости във Видин

Православен център за лечение на зависими „Свето Успение Богородично“ се очаква да бъде открит през септември във Видин . Той е създаден по инициатива на Българския патриарх Даниил, Видинската митрополия и фондация „Социално развитие и култура“. Центърът ще предоставя помощ и подкрепа на хора, страдащи от различни форми на зависимост - от алкохол,..

публикувано на 08.08.24 в 10:01

Отстраниха аварията, оставила Лом близо денонощие без вода

Отстраниха аварията, оставила Лом и села без вода близо 24 часа. До късно снощи екипи са работили на терен. Повреда в напорния водопровод при село Добри дол остави без вода над 20 000 души. След спешна среща на кмета на Лом Цветан Петров и управителя на ВиК Монтана инж. Валери Иванов бяха предприети мерки. До късно снощи екипи отстраняваха..

публикувано на 08.08.24 в 09:54

Електробуси ще возят до селата край Враца

Съвсем скоро Враца ще се превърне в първата община не само в България, но и на Балканите, с напълно модерен и екологичен градски транспорт . В рамките на одобрения проект по Плана за възстановяване градът ще разполага с 6 новопроизведени електробуси, съобщиха от общинската управа. Новият подвижен състав ще обслужва изцяло линиите на..

публикувано на 08.08.24 в 09:47

Магурата става сцена на спектакъла "Възкресението на Евридика"

На 17 август от 13 часа  в п ещера Магура  край Белоградчик  спектакъл ще потопи зрителите в света на древните траки и мегалитната цивилизация по нашите земи. "Възкресението на Евридика" е музикално-драматургично сценично произведение, в което зрителите могат да се потопят и да съпреживеят митичния разказ за Орфей и Евридика, за любовта,..

публикувано на 08.08.24 в 08:30

Кметът на Козлодуй е възстановила в хазната на Общината 76 000 лв., изхарчени за козметични процедури

Проверка на Сметната палата е установила, че от бюджета на Община Козлодуй са похарчени 50 000 лева за козметични процедури, бельо, козметика и други стоки и услуги, които не са свързани с дейността и функцията на местната управа.  В одитния доклад е посочено, че кметът Маринела Николова е възстановила неправомерно изразходваните средства.  Одитът на..

публикувано на 08.08.24 в 07:52