Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван на Ивановден: Оптимист съм за бъдещето на Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

В България Иван е титла, така твърдят, носещите името, което означава "Божия благодат". Около 300 хиляди българи празнуват днес Ивановден. В "Посоките на делника" ви срещнахме с четирима от тях, свързани с настоящето и бъдещето на българския Северозапад. Те са с различни професии и призвание, а общото между тях, освен името, е, че се отличават със своята инициативност, въпреки проблемите на региона и съвремието.


Кметът на Вършец Иван Лазаров:

"Кръстен съм на дядо ми по майчина линия. По мое време цялото наше поколение беше кръщавано на бабите и дядовците. Тогава бяха много силни тези традиции. Уважавам си името, цялото семейство се събираме по традиция, за да празнуваме Ивановден... 

Продължаваме да развиваме Вършец, да работим за подобряването на инфраструктурата, туристическата среда, спортни съоръжения. И тази година имаме подкрепа от правителството за реконструкция на водопроводна мрежа, асфалтиране на улици, ремонт на тротоари. Продължаваме да работим за устойчивост, за подобряване условията за туризъм и инвестиции. Сигурен съм, че Северозападът ще започне да се развива по-добре и ще намери своето достойно място. Работим усилено в тази насока. Желая весел, щастлив празник на всички именици и да го отпразнуват с най-близките и мили хора."

Иван Иванов е бивш народен представител от Видин и кандидат за кмет, понастоящем ръководител на Българската асоциация на малките и средни предприятия.

"С гордост нося своето име, кръстен съм на своя дядо. Името е свято за мен и много държа на него. Ивановден е специален празник за моето семейство... Аз съм роден във Видин и се гордея с това, защото Видин е един от най-красивите градове в цяла Европа. В момента градът е леко изостанал, но аз се надявам, че ще просперира, ще се развие, че тези хора, които го напуснаха по икономически и социални причини, ще се върнат обратно и Видин ще стане наистина красив и приятен град за живеене. За да се възроди Северозападът, трябва да има единство между властите, трябва да има обединение, съсредоточаване на усилията за решаване на проблемите. Всеки човек има с какво да помогне на родното си място. Аз, като директор на Асоциацията на малките и средните предприятия, винаги съм се опитвал да правя нещо, което да бъде насочено към Видин. Когато се срещам с инвеститори, винаги първата мисъл в главата ми е: "Може ли да се направи нещо във Видин". Много се надявам, че нещата ще започнат да се променят в съвсем скоро бъдеще, защото има вече заявени инвестиционни намерения към Видин. Силно се надявам, че и местна, и държавна власт ще си протегнат ръце и ще обединят усилията си нещата да се случат. Винаги съм бил оптимист и съм убеден, че Видин ще се съживи, ще тръгне по тръгне по своя път на развитие, икономиката отново ще заработи, ще се създадат нови работни места и ще стане привлекателен град с високи стандарти за живот. Дело на всеки, който милее за този град, е да помогне с каквото може. Трябва обединение, трябва единство. Когато сме били единни, винаги сме били силни. Това трябва да ни е девиз номер едно на нас, видинчани, за да се случат нещата... На всички Ивановци желая здраве, щастие, да им се случват много хубави неща."


Иван Истатков е директор на кукления театър "Патилан" в Монтана, който тази година ще празнува 50 години от създаването си.

"Кръстен съм на дядо си Иван, но интересното при мен е, че съм роден на 6 май, Гергьовден, но въпреки това името, което ми дават е Иван, спазвайки традицията. Разбира се, харесвам си името, то е титла, призвание. Голямата ми дъщеря е Ива- също производно от името Иван. Последните години празнувам Ивановден два пъти, защото по традиция в нашето семейство се е отбелязвал по стар стил- на 20 януари... Кукленият театър в Монтана навършва 50 години- една хубава възраст. На 4 февруари е било първото представление. Плануваме да отбележим празника в края на март месец, за да е по-топло времето. Ще има спектакъл ретроспекция, в който ще поканим всички колеги, които са минали през сцената на този театър, ще поканим и колеги от други театри, за да отбележим подобаващо тази годишнина. Община Монтана държи на развитието на театралното изкуство. Не смятам, че тук е Северозападнал край, напротив- в духовно отношение Северозападът е доста жив. Има си своите традиции, своята специфика, своите предпочитания. Дори се дразня, когато чуя "Северозападнал". До някаква степен е забравен от политиците, от към инфраструктура и пр., но тук се води доста духовен и културен живот. Оптимист съм, виждам, че много неща се променят в положителен аспект... Желая на имениците най-вече здраве, късмет, много успех в личен и професионален план и както се казва на празник- наздраве!"


Иван Цолов е млад човек от Видин, който обаче не е от мрънкащите и вечно недоволните, напускал е родния си край, но е избрал да се върне тук, въпреки че там- в чужбина, е имал значително по-високи доходи и стандарт на живот. Обича града си и с лична инициатива се опитва да го промени към по-добро. Беше и кандидат за общински съветник, популярен е с Парада на ретро автомобили Vintage Vehicles Vidin, който организира от няколко години. Още едно събитие, което популяризира нашия регион.

"Аз съм класически Иван- кръстен съм на дядо си Иван. С гордост нося името си. Смея да твърдя, че го приемам по-скоро като титла, а не като име, защото то е голяма отговорност. Повече приятели ми се обаждат повече на Ивановден, отколкото на рождения ми ден... Ретропарадът във Видин е инициатива, която всъщност е много по-всеобхватна от показването на самите ретро автомобили. Целта е да популяризираме нашия град и да се разраства постоянно. Тази година, със съдействието на кмета на Калафат, на повечето организатори на ретропаради в България, председатели на ретро клубове и организатора на вело приключението "Дунав Ултра" Борис Бегъмов ще направим колаборация и съм сигурен, че събитието ще бъде още по-всеобхватно. Тази година за нашия Ретро парад споменаха и в интервю по Дискавъри, достигнали сме и до Обединеното кралство и от там също проявяват вече желание да дойдат и да участват в нашия Ретро парад. Северозападът далеч не е северозападнал, лошото е, че повечето тук хора не си вярват. Личните инициативи събуждат желанието у повече хора да действат заедно и тогава нещата се случват. Аз съм се родил оптимист, винаги съм позитивен. Щом съм тук, значи смятам, че Северозападът има бъдеще... Пожелавам на всички съименици да са здрави, уверени и смели и един ден да си заслужат титлата "Бай Иван".

От кал да е, Иван да е! Честит празник!

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00