Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кулско отбелязват Бабинден

Снимка: Радио Видин

В община Кула днес изказват почит и уважение към лекарите, акушерките и бабите. На 8 януари отбелязваме Деня на родилната помощ, познат още като Бабинден.


За съжаление, болница в Кула вече няма, но хората помнят медицинските работници, поели в ръцете си много от местните деца.  и използват празничния повод да им изкажат своята почит и уважение. Домакин на празника е Читалище "Просвета", където ще се съберат и младите майки, родили през изтеклата година, които ще поздравят бабите, лекарите и акушерките с ритуални хлябове, мед и китки здравец.

Празничната програма включва поздравителни слова от млади майки и кмета на община Кула д-р Владимир Владимиров, стихотворения, подготвени от деца и изпълнения на народен хор "Кулченки" и групите за народни танци към читалището. На този традиционен празник задължителна е и ритуалната софра с ръчно омесен хляб, баница, червено вино и сладкиши за почерпка на бабите.

Празникът ще се проведе днес, от 17.00 часа в малкия салон на НЧ "Просвета 1882" - гр. Кула. Читалищата в селата Тополовец, Цар Петрово и Старопатица също са организирали срещи с млади майки и баби и празнични събития по този повод.


Следващите празници от културния календар са съсредоточени около 20 януари, Ивановден /по стар стил/, когато се провежда уникалният по своята обредност обичай "Къпачи на Ивановден". Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари кулски фамилии, от чийто родоначалници е тръгнал този обичай. И тази година групата на къпачите се готви за вечерта на 19 срещу 20 януари, когато ще тръгнат да къпят за здраве и плодородие именници и млади семейства. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05