Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 Януари 2020 година

Снимка: Община Мездра

С пресъздаване на стародавни обреди и обичаи в мездренското село Ослен Криводол възродиха честването на Бабинден. Навръх 8 януари, когато по нов стил отбелязваме Деня на родилната помощ, 30-на жени от полупланинското селище се събраха в сградата на местното кметство, за да почетат заедно празника. Пресъздадени бяха обреди, характерни за този празник. 


Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" посети Видин и проведе работна среща с огнеборците. Главен комисар Николай Николов прочете пред състава министерската заповед за временното преназначаване на  комисар Стилиян Пешев на длъжността директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин.


Близо 1400 жители на област Монтана са засегнати от нарушено водоснабдяване, съобщиха от регионалното министерство. Заради намален дебит на водоизточниците, две монтански села на режимно водоподаване. Общо 117 000 души са засегнати от водната криза в страната. Това показват актуалните данни на ВиК операторите. На воден режим са жители на 5 града и  99 села.


Всяко четвърто криминално престъпление, извършено през месец декември на миналата година в област Монтана,  е разкрито от полицията. Това съобщи старши инспектор Драгомир Лалов, началник група "Оперативен анализ и полицейска статистика" в ОД на МВР Монтана.

163 милиона лева са договорените средства по Оперативните програми в област Видин една година преди края на програмния период. Водещи бенефициенти на европейски средства са общините Видин, Белоградчик и ВиК-Видин. Бизнесът е привлякъл 34 милиона лева, съобщават от Областния информационен център във Видин.

Успешна туристическа година отчита Туристическият информационен център на Вършец, с по-дълъг туристически сезон и повече реализирани нощувки. Това стана ясно на последното заседание на Консултативния съвет по туризъм с участието и на кмета Иван Лазаров.

Проектно предложение за изграждане и обновяване на площи за широко обществено ползване и спортна инфраструктура в град Берковица подадоха от общинската администрация. Проектът предвижда подобряване на публичната инфраструктура, обновяване на площта чрез изграждане на нова туристическа атракция, места за отдих и развлечения в парк "Свети Георги Победоносец", както и площадка за игра за деца. За двата обекта има одобрени инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж.

Ниска е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Монтана. Няма доказан болен от грип. Пикът се очаква в края на месеца.

Национален протест на всички превозвачи в пътнически и товарни превози, таксита, други организации, търговци на горива и зърнопроизводители, ще се проведе на 13 януари. 

Български роми, които живеят в чужбина, обединени в група "Ангалутне" във фейсбук помагат на деца в неравностойно положение от Видин. За трета по ред година в дните около Коледа организираха кампания за набиране на средства, а с парите са закупени зимни якета, дънки и обувки. 

Мотористите от клуб "North West Motors" продължават инициативата си за закупуване на микробус за децата и младежите от трите центъра за социални услуги във Видин. Тя стартира преди година, като бе подкрепена освен от членовете на мотоклуба, от служители на МВР и много граждани. 

51 граждански брака са сключени в Мездра през отминалата 2019 година. По данни от отдел "Обредни дейности" към общината петима чужденци са сключили брак с мездренски момичета - двама румънци, французин, португалец и турчин. Повече от младоженците са подписали в тесен семеен или приятелски кръг, а четири двойки са решили да си кажат "да" на Археологически комплекс "Калето".

Наказателен състав на Врачанския окръжен съд постанови осъдителна присъда за 29-годишна жена, която е призната за виновна в това, че през април миналата 2018 година на път Е-79 между Монтана и Враца, на около километър преди разклона за Вършец е нарушила Закона за движение по пътищата и е предизвикала катастрофа, при която по непредпазливост е причинила смъртта на трима души, а на други двама - средни телесни увреждания.

Само два дни след честването на рождението на поета и борец за свобода Христо Ботев, в ОУ "Н.Й.Вапцаров" Селановци се проведе вълнуващ и запомнящ се урок по родоучение с участието на съвременния будител Искрен Красимиров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Млада поетеса ще гостува в мездренската библиотека

Продължава "Забавно лято в библиотеката" в мездренската библиотека. Следващото събитие в програмата е среща с младата поетеса, художник и начален учител Рени Митева , която е члена на Съюза на българските писатели и носител на награда за детско творчество.  Децата ще се запознаят с нейните две книги за деца- "Копривени въженца" и "Две весели приказки"..

публикувано на 11.08.24 в 10:15