Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условна присъда за жена, причининила смърт на трима при катастрофа на Е79

Снимка: Жоро Александров

Наказателен състав на Врачанския окръжен съд постанови осъдителна присъда за 29-годишната Ц. П. Софиянката бе призната за виновна в това, че на 9 април 2018 г. на път Е-79 между Монтана и Враца, на около километър преди разклона за Вършец е нарушила закона за движение по пътищата и е предизвикала катастрофа, при която по непредпазливост е причинила смъртта на трима души, а на други двама - средни телесни увреждания.

Подсъдимата Ц. П., която  управлявала лек автомобил, решила да предприеме изпреварване на движещия се пред нея автобус, увеличила скоростта си на движение до 127.9 км/ч, навлязла в насрещната лента за движение, след което рязко завила, за да се върне в своята лента. При маневрата изгубила контрол върху автомобила и се ударила в движещия се в своята лента  микробус, в който пътували пациенти, транспортирани за хемодиализа в многопрофилната болница в Монтана. На място загинали шофьорът на бус-а и един от пътниците, по-късно във врачанската болница починал още един от пътуващите. Другите двама пътници са получили средни телесни повреди.

В съдебната зала днес подсъдимата се извини и разказа, че тя също е пострадала при катастрофата- до момента е претърпяла четири операции и й предстоят още няколко хирургични интервенции.

По искане на защитата, делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимата изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. За извършеното престъпление по непредпазливост съдът определи наказание от четири години и шест месеца "лишаване от свобода", което след редуцирането с една трета, е три години. Изпълнението на това наказание се отлага с максималния възможен изпитателен срок от пет години. За пет години, също близо до максимума, тя е лишена от правото да управлява МПС. Присъдата бе постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства, каквито са чистото й съдебно минало и добрите й характеристични данни.

Тази присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тържествено откриха панаира във Враца

Лошото време не провали официалния старт на Врачанския есенен панаир снощи.  Десетки жители и гости на града присъстваха на официалното откриване на 135-ото издание на традиционното изложение, което започва на 14 септември.  Кметът Калин Каменов поздрави посетителите и напомни, че „с общи усилия успяхме коренно да променим облика на Врачанския панаир...

публикувано на 15.09.24 в 07:51

Бизнес форум се проведе във Враца

Враца беше домакин на най-голямото бизнес събитие в Северозападна България. Водещи компании и експерти участваха в първия по рода си бизнес форум "Възможности за финансиране и развитие на бизнеса в региона". Събитието откри кметът Калин Каменов, който представи проекта за създаването на Център за енергийно развитие и нови науки. Пред над 100..

публикувано на 14.09.24 в 16:50

Б.Т.Р. с концерт в Белоградчик

Тази вечер легендарната българска рок група Б.Т.Р. ще изнесе концерт в град Белоградчик. Събитието обещава да събере множество фенове на рок музиката от региона и да превърне вечерта в незабравимо изживяване, каза за Радио ВИДИН Боян Минков , кмет на Белоградчик: " БТР празнуват 30 години от тяхното създаване и Белоградчик ще е един от градовете, които..

публикувано на 14.09.24 в 15:00

Ден на траур в Лом заради загиналите пилоти

Днес в град Лом е обявен ден на траур в памет на загиналите в самолетна катастрофа пилоти майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцислав Дункин . В знак на почит българските знамена ще бъдат спуснати наполовина. Кметът на Община Лом Цветан Петров изказва искрени съболезнования на семействата и близките на майор Петко Димитров и..

публикувано на 14.09.24 в 14:13

За първи път фестивал в монтанското село Благово

Празник на музикалната и културна забава правят в монтанското село Благово днес. Това ще е първото издание на "Благо фест" Местните хора го нарекоха „Благо фест", поясни кметът на Благово Лъчезар Асенов . 12 самодейни състави от читалищата в Монтана и съседните общини са потвърдили участие За първи път в Благово ще се проведе подобен фестивал,..

публикувано на 14.09.24 в 13:50

Служители на държавната администрация във Видин почистиха главната алея в Крайдунавския парк

В рамките на Световния ден на почистването , който се отбелязва през третата седмица на септември, служители от държавната администрация почистиха главната алея в Крайдунавския парк , от Речна гара до спортен комплекс "Колодрума".  Областният управител, г-жа Ани Арутюнян , подчерта, че опазването на планетата е не само дълг, но и отговорност към..

публикувано на 14.09.24 в 13:45

Ограничават движението по улица в центъра на Враца

Строителни дейности ограничават движението по част от улица в центъра на Враца , съобщиха от общинската управа. Във връзка с изпълнение на строителни дейности на частен обект, в периода от 16 септември до 7 октомври , временно ще бъде ограничено движението по ул. "Петропавловска", в участъка между улиците "Грънчарска" и "Баба Йота". В района ще..

публикувано на 14.09.24 в 13:00