Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Белоградчик прилага мерки за енергийна ефективност

Снимка: Иванка Петрова

Община Белоградчик е първенец в усвояването на средства за прилагане на мерки за енергийна ефективност. През 2019г. стартираха енергийното обновявяне на шест многофамилни сгради и една общинска сграда в града. Към момента се извършват ремонтни работи на многофамилни сгради на ул. „Княз Борис I”, № 1-3, 27 и 28. Ремонтът поостаналите сгради ще продължи и през 2020г. 

През изминалата година приключиха и дейностите по рехабилитацията и реконструкцията на няколко улици в града. Това са „Миджур”, „Стара планина”, „Н. Й. Вапцаров”, Локално в жк „Здравец”, Улици „Доц. д – р Емил Павлов”, „Кольо Фичето”, бул. „Съединение” и улица „Белоградчишки проход”. Дейностите по тези обекти е финансирана по договор за безвъзмездна финансова помощ между Община Белоградчик и Държавен фонд „Земеделие” на обща стойност 2 182 406 лв. Заедно с това през изминалата година бяха конструирани и рехабилитирани и част от общинските пътища. Такива са патя Белоградчик – Димово в участъка Орешец – Медовница, участък към с. Дъбравка и на пътя Чифлик – Стакевци разклона към с. Праужа. На всички ремонтирани участъци са положени и тръбите за оптичен кабел. Дейностите са извършени по договор за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 2 980 070 лв. Със среадства от целевата субсидия за капиталови разходи през 2019 г. се извърши и ремонт на бул. „Съединение” в участъка от стария телефонен завод до входа на ромската махала. Този участък не е финансиран по проекти, а е направен със средства на общината в рамките на две бюджетни години – 2018 и 2019. Общата стойност на дейностите по този участък от булевалда е 466 312 лв.

През изминалата годивна приключиха ремонтните работи на Центъра за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства на ул. „Княз Ал. Батемберг”, както и Център за настаняване от семеен тип на ул. „Дядо божин”. И двата обекта са финансирани по проект „Подкрепа за деинституционализация на грижа за деца”, който се осъществи с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж”. Общата стойност на проекта е 1 146 330 лв. По проект са завършени и строителните работи и доставката на оборудване и обзавеждане на сградите. Към момента социалните услуги са разкрити и ще стартират през тази година. 

Със средтва от целевата субсидия за капиталови разходи бяха изпълнени и обновяването на зелените площи пред сградата на Младежкия дом, ремонтираха се фасади на общински сгради и цветни площи на ул. „Славянска”, израдиха се улични и градински пейки, доставен беше автомобил за нуждите на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка. С целеви средства беше завършен и паметникът на полк. Стефан Илиев. През 2019 г. беше одобрен проект за „Обновяване на площад „Възраждане” на обща стойност 936 000 лв. Строителните работи ще започнат през пролетта на тази година и трябва да бъдат завършени до края на годината. 

В края на 2019г. на общината са предоставени допълнителни целеви средства в размер на 305 490 лв. за реконструкция на водопроводнта мрежа под централния градски площад. В края на изминалата година бяха отделени средства за извършване на енергийно обслеване на съществуващото улично осветление. Целта е през тази година да бъде подготвен проект за подмяна на цялото улично осветление. Богата и радзнообразна е дейност по подобряване на инфраструктурата и условията за живот в общината, които ще продължават и през 2020г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30