Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще работим ли извънредно през 2020 година

видин айхоф бизнес работа
Снимка: Радио Видин

Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, която ще даде възможност на бизнеса да въведе законно 9-часов работен ден ще обсъжда работна група между правителството, синдикатите и работодателите. Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените, поискани от бизнеса, по която има съгласие от социалното министерство. Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа. В момента извънредният труд е забранен, освен в няколко случая, които са изрично дефинирани от законодателя. Сред тях са осигуряване на сигурността на страната или справяне с последствията от бедствия и аварии. Предложението на синдикатите е да отпадне възможността за извънреден труд извън регламентираната 40-часова работна седмица. Ще се превърнат ли те за пореден път в единствения защитник на работещите българи? По думите на Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" това предложение е на новия социален министър Деница Сачева.

"Инициатор е министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Това тръгна от нейно интервю за БТА на 30 декември, когато тя обяви, че правителството ще постави на масата искането за двойно увеличение на броя на извънредните часове. Това предложение все още не е официално и не е обсъждано никъде. Няма такова решение и не се обсъжда в работни групи, но очакваме правителството да го направи."- поясни Ваня Григорова.

Според представители на частния бизнес, ако бъдат въведени промените, компаниите ще могат по-ефективно да планират работните си процеси. От друга страна, служителите ще могат да полагат извънреден труд, когато им се налага и да получат заплащане за това. Как коментираха предложението видинчани?

"Не е нормално, за мен не е нопрмално ... Малко ли им е? ... Идете на морето да видите как готвачите работят по 16 часа за една заплата ... Според мен в другите държави работят точно, колкото трябва, а ние работим двойно и тройно повече."

Полагането на извънреден труд да се включва вече задължително в колективния трудов договор, предвижда предложението на социалното министерство. В момента той може да бъде предвиден и в индивидуалния договор. Освен това ще трябва да се спазват нормите за междудневната и междуседмичната почивка, които са съответно 12 и 48 часа. За тази промяна в Кодекса на труда бизнесът отдавна настоява. Потърсихме за коментар представители от Северозапада. Според Диана Върганова, управител на българо- холандско смесено дружество за проектиране и производство на електронни изделия във Враца, бизнесът няма да спечели от подобна промяна:

"Аз в момента не смятам, че българинът в момента работи ефективно 6 часа на ден. Не виждам, ако се увеличи времето дали това ще доведе до ефективност. За мен, ако хората си работят ефективно 8 часа на ден ефективно и като трябва, тогава няма да се налагат всичките тези нещо и това за мен лично не работи."- подчерта Диана Върганова.

Андрей Колев е президент на фирма за производство на машини за раздуване на полиетиленови продукти в Монтана. Според него е по- добре да се назначават нови хора в компаниите.

"По- добре е да назнача друг човек, защото те и това време не го уплътвяват. по- този начин те разтягат нещата и нещо, което може да се направи за два часа те го правят за 4."- каза Андрей Колев.

Реформите в минималната заплата, болничните, енергетиката и данъците са сред 40-те мерки в общата оферта на синдикатите и бизнеса, за които до края на месеца трябва да се сключи Национално тристранно споразумение, а всички мерки да започнат реализацията си до края на мандата на правителството. Според предварителните оценки на кабинета, обаче 2/3 от предложенията на синдикатите и работодателите са свързани с увеличени плащания от страна на държавата и са неприемливи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00