Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще работим ли извънредно през 2020 година

видин айхоф бизнес работа
Снимка: Радио Видин

Промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, която ще даде възможност на бизнеса да въведе законно 9-часов работен ден ще обсъжда работна група между правителството, синдикатите и работодателите. Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените, поискани от бизнеса, по която има съгласие от социалното министерство. Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа. В момента извънредният труд е забранен, освен в няколко случая, които са изрично дефинирани от законодателя. Сред тях са осигуряване на сигурността на страната или справяне с последствията от бедствия и аварии. Предложението на синдикатите е да отпадне възможността за извънреден труд извън регламентираната 40-часова работна седмица. Ще се превърнат ли те за пореден път в единствения защитник на работещите българи? По думите на Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа" това предложение е на новия социален министър Деница Сачева.

"Инициатор е министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Това тръгна от нейно интервю за БТА на 30 декември, когато тя обяви, че правителството ще постави на масата искането за двойно увеличение на броя на извънредните часове. Това предложение все още не е официално и не е обсъждано никъде. Няма такова решение и не се обсъжда в работни групи, но очакваме правителството да го направи."- поясни Ваня Григорова.

Според представители на частния бизнес, ако бъдат въведени промените, компаниите ще могат по-ефективно да планират работните си процеси. От друга страна, служителите ще могат да полагат извънреден труд, когато им се налага и да получат заплащане за това. Как коментираха предложението видинчани?

"Не е нормално, за мен не е нопрмално ... Малко ли им е? ... Идете на морето да видите как готвачите работят по 16 часа за една заплата ... Според мен в другите държави работят точно, колкото трябва, а ние работим двойно и тройно повече."

Полагането на извънреден труд да се включва вече задължително в колективния трудов договор, предвижда предложението на социалното министерство. В момента той може да бъде предвиден и в индивидуалния договор. Освен това ще трябва да се спазват нормите за междудневната и междуседмичната почивка, които са съответно 12 и 48 часа. За тази промяна в Кодекса на труда бизнесът отдавна настоява. Потърсихме за коментар представители от Северозапада. Според Диана Върганова, управител на българо- холандско смесено дружество за проектиране и производство на електронни изделия във Враца, бизнесът няма да спечели от подобна промяна:

"Аз в момента не смятам, че българинът в момента работи ефективно 6 часа на ден. Не виждам, ако се увеличи времето дали това ще доведе до ефективност. За мен, ако хората си работят ефективно 8 часа на ден ефективно и като трябва, тогава няма да се налагат всичките тези нещо и това за мен лично не работи."- подчерта Диана Върганова.

Андрей Колев е президент на фирма за производство на машини за раздуване на полиетиленови продукти в Монтана. Според него е по- добре да се назначават нови хора в компаниите.

"По- добре е да назнача друг човек, защото те и това време не го уплътвяват. по- този начин те разтягат нещата и нещо, което може да се направи за два часа те го правят за 4."- каза Андрей Колев.

Реформите в минималната заплата, болничните, енергетиката и данъците са сред 40-те мерки в общата оферта на синдикатите и бизнеса, за които до края на месеца трябва да се сключи Национално тристранно споразумение, а всички мерки да започнат реализацията си до края на мандата на правителството. Според предварителните оценки на кабинета, обаче 2/3 от предложенията на синдикатите и работодателите са свързани с увеличени плащания от страна на държавата и са неприемливи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13