Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основа и връх на духовния живот

Неделята, в която се намираме е наречена Неделя след Богоявление, което означава, че все още Църквата ни насърчава да вникваме и осмисляме събитието на Кръщението Господне и то да бъде част от нашия живот.

"В името на Отца и Сина, и Светия Дух! Днешното неделно  Евангелие, което се чете в Неделя след празника Богоявление Господне, разказва за събитията в живота на нашия Господ Иисус Христос, които станали  след Неговото Кръщение във водите на Йордан.

Ние виждаме, че Господ отишъл в пустинята, където Той постил четиридесет дни и бил изкушаван от сатаната. С това Господ ни учи да не се смущаваме, да не се боим от дявола, но да го препобеждаваме с Божията помощ. По-нататък Той чул, че Йоан Кръстител бил заловен и хвърлен в тъмница. И Господ не остава на едно място, но ни учи да проявяваме бдителност. От Иудея Той отива в Галилея, казано е в днешното Евангелие, "и като остави Назарет, дойде и се засели в Капернаум" (Мат. 4:13). За този град е казано, че Галилея, намираща се отвъд Йордан, била езическа страна, която видяла светлината, и "народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина" (Мат. 4:16). Затова, най-важната тема от днешното Евангелие – това е Божествената Светлина.

Ето именно за тази Божествена Светлина ти говори днешното Евангелие – за това, че Господ дошъл в тази страна и смъртна сянка, където имало мъгла, тъма и страшно езичество, донесъл Божествената Светлина и там  възсияла Светлината…

Той проповядвал Своите Божествени Слова и, обърнете внимание, какви били Неговите първи думи: "покайте се, защото се приближи Царството Небесно" (Мат. 4:17). Същите думи изрекъл и Йоан Кръстител, това са и неговите първи думи. Той започнал своята проповед с покаяние и Господ също започнал Своята проповед с призив към покаяние, защото това действително,  братя и сестри, е най-нужното и важното, с което трябва да започнем своя духовен живот, за което ние трябва да се грижим, та да възсияе в нас същата тази Божествена Светлина, която някога е възсияла в Галилея, в град Капернаум. Амин."

Игумен Теофилакт (Безукладников)

В рубриката "Съвременна Библия" - ако погледнем участниците в систематичния срив на видинската болница, мисля, че никой от тях не би признал в прав текст, че мрази хората. Нито министърът, нито администраторите, нито персоналът, нито напусналите лекари. Те не мразят хората, те мразят системата. Системата е виновна, че хората страдат. И докато не се оправи системата, няма как - хората ще продължат да страдат и умират. Тук стигам до едно важно заключение. Явно системата е много важна. Тя е толкова важна, че си струва да обърнеш гръб на умиращ човек. Е, добре дошли в България! Тук почитаме системата, която мразим и не почитаме хората, които обичаме. Що за парадокс е това? Има ли изход?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дете дарява своя творба на читалището в Бърдарски геран

11 - годишната Мария Минчева от Бърдарски геран дари макет на възрожденска къща на читалището в селото.  Момичето е част от танцовия състав, родът й по майчина линия от Бърдарски геран, а детето всяко лято си идва на село, каза председателят на НЧ "Съединение 1923" Ирина Босилкова:  "Мария е танцьорка в танцов състав "Палкенче", тя не е..

публикувано на 03.09.24 в 15:30

Министър Петко Николов: Няма да има производствена база на "Ел Би Булгарикум" извън Видин

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.  Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец. Това увери  министърът на икономиката и индустрията Петко Николов след среща със служителите и ръководството на дружеството. "Ангажиментът..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

Чипровското училище "Петър Парчевич" навършва 400 години

Община Чипровци се подготвя за голям празник. Тържествата са тридневни и са по повод празника на града, отбелязван на 6 септември.  С богата програма на 7 септември в Чипровци ще бъдат отбелязани 400 години от създаването на първото светско училище, съобщи директорът на Основно училище „Петър Парчевич“ Лена Георгиева: " В деня на 7 септември..

публикувано на 03.09.24 в 14:25

Училището в Брегово създава виртуален музей

Виртуален музей създават учители и ученици в СУ " Свети Свети Кирил и Методий" в Брегово.  Той ще представлява  дигитализирана информация, която отразява снимки, документи и спомени на очевидци,  историята, развитието, учителите през годините. Ще включва и виртуална разходка в училището, а поводът е  160 години от основаването на..

публикувано на 03.09.24 в 13:00

"Змей омайник" на Симона Панова излиза на книжния пазар

Днес ще си говорим за змейове, самодиви и други магически създания, ще се разходим в градската градина, квартал Калето и разбира се около и във крепостта Баба Вида, където магическите герои на  Симона Панова  от третия й роман  "Змей омайник"  за последен път ще ни въведат в света на българския фолклор, митове и легенди, представени по модерен..

публикувано на 03.09.24 в 08:24

Вирусолог: Западнонилската треска не може да се разпространява от хората

Западнонилската треска, която тези дни ни напомни за себе си, не е ново заболяване за Европа. Случаи се регистрират ежегодно, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.  Тя цитира данни на Европейския център за контрол на заболяванията, според които през миналата година тези случаи са 728, като почти 70 са смъртните. В България през 2023..

публикувано на 02.09.24 в 17:11

Видин през очите на туристите

Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия сезон, корабите превозват хора от различни краища на света – не само от Европа, но и от Америка,..

публикувано на 02.09.24 в 15:30