Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Гешева: Мисленето, подобно на четенето, е базова потребност

Новата си поетична книга ще представи във Видин днес писателката

Снимка: Радио ВИДИН


Представяне на новата си поетична книга ще направи днес във Видин Анелия Гешева. Над 100 от най-новите стихотворения на местната авторка са включени в "Контролен изстрел". Книгата е първата, която видинчанката издава след излязлата през 2013 година "Още едно копче надолу". Освен новата книга, писателката е завършила и следващият си сборник с разкази. 

Сякаш бях изпаднала в сценична треска, а не е характерно за мен, казва Гешева и добавя, че се вълнува много.

"Освен "Контролен изстрел", тази година ще излезе и книга с проза. Не съм спирала да пиша. Творческият процес при мен, самото писане, не е с намерението за издаване на книга, а с желанието за удоволствие и наслада. В "Контролен изстрел" хората ще се сблъскат със стихове, които не са стихове. Аз ги наричам кратки разкази. Разчитам читателите да бъдат съавтори. Предпочитам да давам минимум в една история, а насетне читателят според културата, според опита и разбиранията си, да разтълкува написаното. Оказва се, че неща, които съм написала, с които съм имала нещо предвид, читателите ги разчитат по друг начин. Не съм написала това, което съм имала предвид. Но пък това дава повод за разговори. Аз нямам амбиция да предизвиквам отсрещната страна. Пиша това, което искам аз да чета. Използвам препратки към други произведения, разчитам на специфична терминология. Не съм текстописец, за да пиша в прав текст".

Да преследват музата си с прът в ръка, не да я чакат да похлопа на ума им, съветвал Джек Лондон писателите. Благодарният човек е щастлив, а вдъхновението се поражда от изкуство, продължи Гешева.

"Най-мощен стимул за творчество ми дава изкуството, от което се чувствам провокирана. Моята муза е всичко, което е сътворено. Разчитам на въображението, останалото е талант и техника. Видин дава свобода и време, сякаш ме насърчава да общувам със себе си. Разговарям с творчески кръг тук - не всички са творци, но тези думи между нас са една отправна точка, която развъжда идеи. Когато пиша, моят герой е обикновеният човек. Измислицата е основният ми сюжет. Поставям нормални хора в ситуации, от това структурирам разказа. Човекът е като мъртво вълнение - виждаш повърхността, но се чудиш какво има под нея".

В своето творчество, което включва седем издадени книги, видинската писателка залага на прозата като форма на изказ, на поезията, предизвикваща емоционални реакции, но не са и чужди и сатирите. Героите и са изумително живи, казва за нея поетът Бойко Ламбовски. Последната ми книгa винаги е най-личната за мен, казва Гешева и споделя, че голямата и слабост е прозата. Българската литература днес не е конвертируема, на мнение е авторката. 

"Това е големият идеен спор с близките ми. Мъжът ми смята, че поезията ми е върхът. Аз пък съм на мнение, че съм по-добра в прозата, която ми лежи повече на сърцето. Журналистиката дисциплинира. За нея водещ е принципът на "обърнатата пирамида" - кой, какво, къде. В журналистическите материали няма увод, а аз така пиша прозата си - започвам директно, с шок. Тази моя отличитена черта в прозата идва именно от моята професия. Днес държавата е абдикирала от културата. Тя е оставена на пазарен принцип. Литературата е синоним на България, защото е най-националното изкуство: онова, съхраняващо богатия ни език. Пробиват не най-добрите, а адаптивните. Отговорността на държавата е да подпомогне таланта. Другият голям проблем е, че литературата и изкуството нямат подкрепата на общността. Във Видин тази подкрепа е синоним на подкрепа от администрациите". 

Представянето на книгата ще започне в 17.30 часа във видинската РБ "Михалаки Георгиев".

"Изкуството не е за забавление. То трябва да провокира мисленето, да те дърпа напред, да те развива. Изкуството не се прави за забавление. Ако не разбираш една книга, това не означава, че е оскъдна или пошла. Аз не целя всички да ме разберат. Аз залагам на изкуството - такова, каквото го виждам".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15