Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-ниски такси за преводи в евро

Снимка: архив

Презграничен банков превод в евро от България до друга страна от ЕС вече ще се таксува като вътрешен банков превод в български лева. Промените влязоха в сила в края на миналата година. Потребителите и предприятията в страните членки на ЕС, които са извън Еврозоната, ще правят парични преводи в евро на същите такси, каквито са и при вътрешните банкови преводи в страната. Новият регламент на ЕС обхваща както банковите транзакции, така и операциите, извършвани през банкомат или ПОС-устройство.

С новите правила се гарантира, че презграничните плащания в евро в държавите членки извън Еврозоната - България, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция - ще бъдат на същата цена като вътрешните плащания. Български потребител реши ли да изпрати евро в чужбина, то той ще плаща такса, равна на таксата за кредитен превод в левове на територията на България. Таксите за презграничните плащания в евро вече ще бъдат или много ниски, или нулеви. В момента таксата за банков превод у нас е 3 лева. 

"Тези правила ще позволят на всички наши граждани и дружества да се ползват в еднаква степен от евтини презгранични плащания в евро. Това е положителен и конкретен пример за реалните ползи, които единният пазар може да донесе за европейските потребители", коментира зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за „Икономика в интерес на хората“.

Тези правила са част от текущите усилия на Комисията да създаде по-добър и по-евтин достъп до финансови услуги за потребителите съгласно изложеното в Плана за действие в областта на финансовите услуги за потребители от март 2017 г. На следващия етап, през април тази година, ще започнат да се прилагат допълнителни разпоредби, които ще позволят на потребителите от ЕС да сравняват таксите за конвертиране на валути при плащане с карта в друга парична единица на ЕС.

Лидер по високи такси е България. Евродепутатът Ева Майдел, по чиято инициатива Европарламентът гласува промените, обяви преди време, че има случаи, при които българските банки взимат такса от 30 евро, за да преведат 10 евро.

Вижте още

От днес - нови глоби за нарушителите на пътя

По-високи глоби за шофьорите-нарушители,  с цел превенция на нарушенията,  предвижда КАТ. Промените влизат в сила от днес.  Глобите за най-масовото нарушение "движение с превишена скорост в населено място" варират от 400 до 700 лева, вземане на шофьорската книжка за 3 месеца, както и отнемане на 16 контролни точки. Неправомерното паркирането на..

публикувано на 21.01.20 в 08:30

Д-р Милена Миленова: За бъдещите майки най-важна е психомеоционалната подготовка

Ако едно раждане протича съвсем нормално и физиологично, ние, лекарите нямаме причина да се намесваме. Това каза в "Направление здраве" д-р Милена Миленова. Тя е родом от Видин, завършила е Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" в родния си град, а след това Медицинския университет Плевен. Понастоящем е специализант по акушерство и гинекология..

публикувано на 20.01.20 в 18:42

Нови моменти в имунизационния календар

Имунизационният календар непрекъснато търпи промени, за да се осигурят най-съвременните ваксини и ваксинопрофилактиката да бъде на едно добро ниво. Това каза в "Направление здраве" д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция Видин , по повод новите моменти в Наредбата за имунизациите и..

публикувано на 20.01.20 в 17:15

Кога да обслужваме автомобилите?

Всеки собственик на автомобил знае, че през определено време и изминати километри от превозното средство, трябва да му бъдат подменяни консумативите. Като се започне от маслото на двигателя, та чак до ангренажния ремък. А когато става въпрос за покупка на автомобил от чужбина, първото нещо, което трябва да се направи, е неговото обслужване...

публикувано на 20.01.20 в 16:04

Законов текст трябва да регламентира промоциите

За да вземе информирано решение всеки потребител трябва да разполага с ясна информация относно прилаганите цени на услугите и наличните промоции по време и след изтичане на срочен договор за мобилни услуги. Жалби до Комисията за защита на потребителите и до Комисията за регулиране на съобщенията относно нелоялни практики на мобилните оператори..

публикувано на 20.01.20 в 13:40

Потопената църква, която изплува...

Когато са (били) необходими още вода и енергия за нуждите на нарастващото население, малки селца често трябва да бъдат принесени в жертва - умишлено потопяване на градове и села историята е виждала от Индия, през Португалия и Масачузетс, та чак до нашите земи... Живовци  е историческо село в област Монтана. Неговото  изселване , заедно с това..

публикувано на 20.01.20 в 12:20

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени , което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Помилуй ме, Боже! - това е най-кратката и..

публикувано на 19.01.20 в 08:00