Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 163 милиона са инвестираните средства по оперативните програми във Видинско


Над 163 милиона са договорените средства по Оперативните програми в област Видин по-малко от една година преди края на втория програмен период. 149 договора от 94 бенефициента - общини, бизнес, неправителствени организации, културни и образователни институции, отделни физически лица, са сключени в периода 2014-2020 година. До края на периода остава по-малко от година, каза Цветомир Ценков, експерт в ОИЦ-Видин:

"Договорената безвъзмедна финансова помощ е в размер на 141 675 323 лева. Най-много са средствата по ОП "Околна среда" - над 55 милиона. С инвестициите от тази програма Община Видин изпълни стройтелните дейности по пречиствателната станция за отпадъчни води (19 505 984 лева), както и стартиращият проект за подобряване качеството на атмосферния въздух (12 453 598 лева). По него ще бъдат подменени отоплителните тела на няколко хиляди домакинства на територията на Общината с климатици или с пелетни камини. Реализирането на този голям проект ще се осъществи на два етапа до 2024 година. Първият ще е подготвителен. Най-големият проект е този на ВиК-Видин, за изграждане на инфраструктура. Ще се финализира през 2024 година. ВиК дружеството тук е втори бенефициент по усвоени средства, непосредствено след Община Видин. На трето място е Община Белоградчик".

Втора по инвестирани европейски средства в област Видин е Оперативна програма "Региони в растеж". По нея са договорени 15 проекта на обща стойност малко над 45 милиона лева.

"По програмата, която инвестира в инфраструктурата, бенефициент са публичните власти - общините Видин и Белоградчик. Чрез програмата общините Видин и Белоградчик интервенират в градската си инфраструктура - обществени сгради и пространства, сгради с културно-историческо и социално предназначение, жилищни блокове, училища. Парите за бизнеса растат, това отчитаме. Значително увеличение на договорените средства, спрямо първия програмен период, се наблюдава при Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - 60 договора на 56 бенефициента на обща стойност над 34 милиона лева, при 7 договора на 7 бенефициента на стойност почти 12 милиона лв. за периода 2007-2013 година. Така, като съвкупност, проектите на бизнеса в област Видин се нареждат на второ място след най-големия бенефициент на европейски средства в областта - Община Видин. Радващо е, че проектите са за иновации, за ново оборудване. Имаме 12 проекта за стартиращи фирми. В първия период нямахме нито един. През 2020 година акцент в работата на ОИЦ-Видин ще е работата с бизнеса. Ще има възможност за дигитализация на малките и средните предприятия. Предстои и процедура за иновации". 

Над 8 милиона са средствата от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в област Видин, с които 23-те бенефициента реализират общо 29 проекта: проекти със социална насоченост и за заетост, квалификация и преквалификация на работната ръка. 

До момента водещи бенефициенти на европейски средства по Оперативните програми в област Видин са общините Видин, Белоградчик и ВиК-Видин. Община Видин е с 14 проекта на обща стойност над 73 милиона лева.  ВиК-Видин е бенефициент по два проекта на стойност почти 24 милиона. На трето място по брой договорени средства се нарежда Община Белоградчик. Местната власт в „града под скалите“ е с 15 договорени проекта на стойност над 9 милиона лева. 
Вижте още

Тази година се дипломират първите студенти на Русенския университет във Видин

Стартира приема на документи на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в обучителния център на Русенския университет във Видин. От утре 25-ти януари, през събота ще има предварителни изпити, на които всеки, който желае може да се яви, за да запази своето място за университета още сега.  Изпитите са под формата на тест с обща и..

публикувано на 24.01.20 в 16:49

"Заедно" на 24 януари 2020 година

Темите в "Заедно": Социални работници от Враца помагат на хора с ТЕЛК и техни близки в търсенето на работа.  Цвети Иванова от Враца организира кампания за осигуряване на мъжки дрехи и обувки за хората, които обитават Центъра за настаняване на бездомни. Във Видин младежи ще помагат на свои връстници по пилотна програма срещу..

публикувано на 24.01.20 в 15:18

Назначават здравен медиатор в Криводол

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна..

публикувано на 23.01.20 в 16:00

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов.  "Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и..

публикувано на 23.01.20 в 14:51

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

Подобряват визията на Бяла Слатина

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска..

публикувано на 23.01.20 в 13:33

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00