Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 163 милиона са инвестираните средства по оперативните програми във Видинско


Над 163 милиона са договорените средства по Оперативните програми в област Видин по-малко от една година преди края на втория програмен период. 149 договора от 94 бенефициента - общини, бизнес, неправителствени организации, културни и образователни институции, отделни физически лица, са сключени в периода 2014-2020 година. До края на периода остава по-малко от година, каза Цветомир Ценков, експерт в ОИЦ-Видин:

"Договорената безвъзмедна финансова помощ е в размер на 141 675 323 лева. Най-много са средствата по ОП "Околна среда" - над 55 милиона. С инвестициите от тази програма Община Видин изпълни стройтелните дейности по пречиствателната станция за отпадъчни води (19 505 984 лева), както и стартиращият проект за подобряване качеството на атмосферния въздух (12 453 598 лева). По него ще бъдат подменени отоплителните тела на няколко хиляди домакинства на територията на Общината с климатици или с пелетни камини. Реализирането на този голям проект ще се осъществи на два етапа до 2024 година. Първият ще е подготвителен. Най-големият проект е този на ВиК-Видин, за изграждане на инфраструктура. Ще се финализира през 2024 година. ВиК дружеството тук е втори бенефициент по усвоени средства, непосредствено след Община Видин. На трето място е Община Белоградчик".

Втора по инвестирани европейски средства в област Видин е Оперативна програма "Региони в растеж". По нея са договорени 15 проекта на обща стойност малко над 45 милиона лева.

"По програмата, която инвестира в инфраструктурата, бенефициент са публичните власти - общините Видин и Белоградчик. Чрез програмата общините Видин и Белоградчик интервенират в градската си инфраструктура - обществени сгради и пространства, сгради с културно-историческо и социално предназначение, жилищни блокове, училища. Парите за бизнеса растат, това отчитаме. Значително увеличение на договорените средства, спрямо първия програмен период, се наблюдава при Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - 60 договора на 56 бенефициента на обща стойност над 34 милиона лева, при 7 договора на 7 бенефициента на стойност почти 12 милиона лв. за периода 2007-2013 година. Така, като съвкупност, проектите на бизнеса в област Видин се нареждат на второ място след най-големия бенефициент на европейски средства в областта - Община Видин. Радващо е, че проектите са за иновации, за ново оборудване. Имаме 12 проекта за стартиращи фирми. В първия период нямахме нито един. През 2020 година акцент в работата на ОИЦ-Видин ще е работата с бизнеса. Ще има възможност за дигитализация на малките и средните предприятия. Предстои и процедура за иновации". 

Над 8 милиона са средствата от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в област Видин, с които 23-те бенефициента реализират общо 29 проекта: проекти със социална насоченост и за заетост, квалификация и преквалификация на работната ръка. 

До момента водещи бенефициенти на европейски средства по Оперативните програми в област Видин са общините Видин, Белоградчик и ВиК-Видин. Община Видин е с 14 проекта на обща стойност над 73 милиона лева.  ВиК-Видин е бенефициент по два проекта на стойност почти 24 милиона. На трето място по брой договорени средства се нарежда Община Белоградчик. Местната власт в „града под скалите“ е с 15 договорени проекта на стойност над 9 милиона лева. 
Вижте още

Център за изкуство в село Челопек

Център "Книгини" предстои да отвори в старата детска градина на село Челопек . Той ще е подходящ за всички хора на изкуството. За да е готова да приема културни прояви на сградата са извършват ремонтни дейности, каза за Радио ВИДИН Първолета Николова председател на сдружение "Книгини": "Това, което в момента правим е вътрешен ремонт на..

публикувано на 26.01.21 в 16:49

Маските за многократна употреба пазят природата

Здравната криза промени живота на световното население. Повиши се грижата за хигиената и личното здраве, нарасна употребата на маски, ръкавици и дезинфектанти. Вследствие от социалната изолация природата започна да се възстановява от непрекъснатата експлоатация на ресурсите ѝ. Но заедно с тази положителна тенденция на преден план отново излезе..

обновено на 26.01.21 в 16:35

Собственик на квартален магазин във Видин помага на затруднени съграждани

Малка щайга с  плодове и зеленчуци, с надпис, че всеки може да си вземе безплатно от тях,  е поставил в магазинчето си   Радослав Гетов от Видин. В секи, който реши, може да добави в кошницата и свои продукти, които са му в повече, казва  собственика на магазина и разказва за идеята си:  "Тъй като знам какво е положението в цялата..

публикувано на 26.01.21 в 15:00

Проект помага в избора на професия

"Посока Призвание" е кауза в подкрепа на младежи на възраст между 14 и 18 годишна възраст. Проектът се реализира в две основни насоки -  "Професия, здравей!", която представя конкретни професии, и "Работа със себе си", свързана с опознаване и осъзнаване на вътрешните заложби, интереси и потребности. "Искаме да срещаме младите хора..

публикувано на 26.01.21 в 12:30

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се..

публикувано на 25.01.21 в 17:15

Кампания за профилактика на рака на маточната шийка

Информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка "Намали риска. Предпази се. Живей!" инициира Националната пациентска организация (НПО), съвместно със своите партньори. В България заболяването е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Около 1 200 жени заболяват годишно, обясни..

публикувано на 25.01.21 в 17:13

Аеробика за здрави и усмихнати деца във видинска детска градина (видео)

Аеробиката стана един от любимите спортове на децата от видинската детска градина "Арабела". Упражненията тренират цялото тяло, но най-важното е, че създават положителна енергия за целия ден, обясни учителят Рая Неделкова , която води занимания по всички образователни направления, включително по физическа култура: "Използваме детската..

публикувано на 25.01.21 в 16:00