Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 163 милиона са инвестираните средства по оперативните програми във Видинско


Над 163 милиона са договорените средства по Оперативните програми в област Видин по-малко от една година преди края на втория програмен период. 149 договора от 94 бенефициента - общини, бизнес, неправителствени организации, културни и образователни институции, отделни физически лица, са сключени в периода 2014-2020 година. До края на периода остава по-малко от година, каза Цветомир Ценков, експерт в ОИЦ-Видин:

"Договорената безвъзмедна финансова помощ е в размер на 141 675 323 лева. Най-много са средствата по ОП "Околна среда" - над 55 милиона. С инвестициите от тази програма Община Видин изпълни стройтелните дейности по пречиствателната станция за отпадъчни води (19 505 984 лева), както и стартиращият проект за подобряване качеството на атмосферния въздух (12 453 598 лева). По него ще бъдат подменени отоплителните тела на няколко хиляди домакинства на територията на Общината с климатици или с пелетни камини. Реализирането на този голям проект ще се осъществи на два етапа до 2024 година. Първият ще е подготвителен. Най-големият проект е този на ВиК-Видин, за изграждане на инфраструктура. Ще се финализира през 2024 година. ВиК дружеството тук е втори бенефициент по усвоени средства, непосредствено след Община Видин. На трето място е Община Белоградчик".

Втора по инвестирани европейски средства в област Видин е Оперативна програма "Региони в растеж". По нея са договорени 15 проекта на обща стойност малко над 45 милиона лева.

"По програмата, която инвестира в инфраструктурата, бенефициент са публичните власти - общините Видин и Белоградчик. Чрез програмата общините Видин и Белоградчик интервенират в градската си инфраструктура - обществени сгради и пространства, сгради с културно-историческо и социално предназначение, жилищни блокове, училища. Парите за бизнеса растат, това отчитаме. Значително увеличение на договорените средства, спрямо първия програмен период, се наблюдава при Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - 60 договора на 56 бенефициента на обща стойност над 34 милиона лева, при 7 договора на 7 бенефициента на стойност почти 12 милиона лв. за периода 2007-2013 година. Така, като съвкупност, проектите на бизнеса в област Видин се нареждат на второ място след най-големия бенефициент на европейски средства в областта - Община Видин. Радващо е, че проектите са за иновации, за ново оборудване. Имаме 12 проекта за стартиращи фирми. В първия период нямахме нито един. През 2020 година акцент в работата на ОИЦ-Видин ще е работата с бизнеса. Ще има възможност за дигитализация на малките и средните предприятия. Предстои и процедура за иновации". 

Над 8 милиона са средствата от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в област Видин, с които 23-те бенефициента реализират общо 29 проекта: проекти със социална насоченост и за заетост, квалификация и преквалификация на работната ръка. 

До момента водещи бенефициенти на европейски средства по Оперативните програми в област Видин са общините Видин, Белоградчик и ВиК-Видин. Община Видин е с 14 проекта на обща стойност над 73 милиона лева.  ВиК-Видин е бенефициент по два проекта на стойност почти 24 милиона. На трето място по брой договорени средства се нарежда Община Белоградчик. Местната власт в „града под скалите“ е с 15 договорени проекта на стойност над 9 милиона лева. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28