Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фидана Костадинова представи нова стихосбирка

7
Фидана Костадинова
Снимка: Радио Видин

Поетесата Фидана Костадинова, която е родом от Флорентин, представи втората си стихосбирка "Нови хоризонти" в салона на народно читалище "Пробуда-1925" Флорентин. Първото стихотворение в книгата се казва "Нови хоризонти", като заглавието на четивото. Тя съдържа 30 стиха, а поетесата сподели, че работи върху тях от една година. 

"Много от тези стихове са свързани с годишните времена, има и любовна лирика. От всичко има в стихосбирката и просто пиша това, което в момента ме вълнува. Ако нещо ми е направило впечатление, пиша. Тази стихосбирка реших да е малко разкрасена с илюстрации. След това ми дойде идеята с всеки стих, въз основа на илюстрацията, да направя картина. Реших тази изложба да я подаря на читалището", каза Фидана Костадинова.

Фидана Костадинова сподели, че пише от много години, но не e вярвала, че някога ще издаде стихосбирка:

"Отдавна пиша и го правя за мое удоволствие. не съм очаквала, че ще издам стихосбирка. Така се случи, че моите деца се прибраха от Испания, зетят видя моите стихове и реши да ги занесе на някой, да ги провери дали имат някаква стойност и ме изненада. Така се случи с първата стихосбирка."

Откриването включи кратка фолклорна програма и коктейл, както и литературно четене, представено от самата поетеса. Изненада за поетесата бяха приготвили от народното читалище. Председателят  Борислав Митрашков и секретарят на читалището Симона Пенева се превъплътиха  в ролите на драматични актьори и представиха пиесата "Ромео и Жулиета". За пиесата разказа Борислав Митрашков:

"Пиесата ни дойде като една много импулсивна идея. Предложи ни я една наша колежка. Тази пиеса е играна тук във Флорентин, преди може би повече от 10 години и решихме да я възстановим като една изненада, за да можем да привлечем още по голям интерес на нашата аудитория. Това не е класическата пиеса, а една кратка интерпретация, която видински ученици са написали преди повече от 10 години."

Картините, които Фидана е нарисувала по илюстрациите от стихосбирката остават в читалището във Флорентин като постоянна изложба. Всеки, който желае да ги види може да го направи като посети салона на читалището.

Галерия

Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41