Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца сурвакаха в Община Монтана за Банго Васил

3
Снимка: Любо Андреев

Деца от ромските квартали в Монтана- "Огоста" и "Кошарник", сурвакаха заместник кмета Тихомир Антонов. На 14 януари се отбелязва Ромската Нова година - Банго Васил.

Според една от легендите Банго Васил е Свети Василий Велики - застъпник и защитник на ромите. Според друга легенда Банго Васил е историческа личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си мъж.

Празниците продължават три дни, като най-важен е 14 януари. Тогава е важно кой пръв ще влезе в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи прага, такава ще бъде Новата година. Децата сурвакаха за здраве заместник кмет Тихомир Антонов, който им даде лакомства и желязна паричка, за да са здрави.

"Честита Нова година и понеже ромите се славят с широки сърца и весела душа, ние ви пожелаваме здраве, радостни дни, по-малко грижи, добрини, все така усмихнати, а мечтите да станат реалност", пожелаха децата.

Всички деца учат в начално училище "Георги Бенковски" в квартал "Кошарник". Най-много харесват танците. В най-скоро време група от 20 ученици ще участват в ромски фолклорен концерт в Румъния. 


Галерия

Вижте още

Обявиха национален литературен конкурс за разказ "Дядо Йоцо гледа"

Община Мездра, туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа" и Съюзът на българските писатели обявяват конкурс за разказ. Текстовете, съобразени с изискванията на конкурса, се приемат до 31 май 2020 година на адрес: гр. Мездра – 3100,  Община Мездра "За конкурса". Според регламента, право на участие има всеки, без ограничение на възрастта, чийто текст..

публикувано на 25.01.20 в 11:55

В Кула ще проверяват исторически обекти

Движение "Северозапазване"- Кула получи отговор от Министерския съвет на свой сигнал, относно опазване на крепостта "Кастра Мартис" и архитектурните обекти "Мелницата" и "Турска баня". С него се указва да бъде извършена проверка и за резултата да бъдат уведомени отдел "Приемна" на Министерския съвет и Наско Цанов, подал сигнала. "От няколко..

публикувано на 25.01.20 в 09:54

85 години навърши Българското национално радио

Българското национално радио навърши днес 85 години. На 25 януари с доклад от министър-председателя е изпратена за подпис от цар Борис Трети Наредбата-закон за радиото. Тя е подписана на следващия ден- 26 януари и е публикувана в Държавен вестник на 31 януари 1935 година. Радио ВИДИН е седмата регионална радиостанция на БНР. За близо 11 години в..

публикувано на 25.01.20 в 08:56

Видин и Плевен стават центрове на растеж в Северозападa

Видин и Плевен са предложени да бъдат общините, двигатели и основни центрове на растеж в Северозападния район в програмния период 2021-2027 година. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на регионално заседание на Националното сдружение на общините в Република България, което се проведе в..

публикувано на 25.01.20 в 08:21

Снимката на 24 януари 2020 година

С още три дни е удължена грипната ваканция за учениците в област  Монтана с още три дни.  Класните стаи ще останат затворени до сряда, 29 януари, включително, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.  За последните три дни болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с нови 100 случая, което прави заболеваемост от 276 на 10 000..

публикувано на 24.01.20 в 17:50

Удължиха грипната ваканция в Монтана

С още три дни е удължена грипната ваканция за учениците в област Монтана с още три дни.  Класните стаи ще останат затворени до сряда, 29 януари, включително, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.  За последните три дни болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили с нови 100 случая, което прави заболеваемост от..

публикувано на 24.01.20 в 16:04

Втора вечер на киното и игрите във Видин

За втори път във Видин ще се проведе вечер на киното и игрите. Организатори са учениците от клуба по речи и дебати "FLHS Yordan Radichkov's best team " към Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин. Идеята на учениците е да се съберат средства, за да могат да участват на състезанието по речи и дебати на английски език, което ще се..

публикувано на 24.01.20 в 16:00