Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Програмата “Заедно в час" набира кандидати за учители в Северозапада

| обновено на 14.01.20 в 17:23
3
Снимка: zaednovchas.bg

Рекорден брой желаещи да станат учители са кандидатствали до момента за програмата за професионално и лидерско развитие на Фондация "Заедно в час". От септември интерес към програмата са проявили около 3500 души, което е значително повишение в сравнение с предходните години. Най-голям интерес към работата има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит между 5-10 години. Областите Враца и Монтана по традиция са едни от регионите с постоянен интерес от страна на кандидати за учители. Тази тенденция се запазва и през настоящата година-обясни Калин Баев, специалист привличане на нови участници:"Ние търсим, обучаваме и развиваме професионалисти от различни сфери, които да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. ...Важно е да кажем, че контекста, в който работят преподавателите по програмата, е по-предизвикателен и е важно да имат вътрешна мотивация за работа с деца, които изискват допълнително влагане на чувство, на усилия..."


Програмата работи в 20 региона в страната, в малки и големи градове. Обучителната програма на "Заедно в час" е специално разработена за ефективно преподаване с фокус върху ученика и включва методи, които помагат на всички ученици да напредват, независимо от първоначалното им ниво. Обученията използват доказали се образователни модели и се адаптират спрямо контекста в България, както и на базата на 10-годишния опит на “Заедно в час”. Именно разчупените образователни модели привличат Невяна Теодосиева, днес тя преподава в училище "Христо Ботев" в град Козлодуй, и разказва за мотивацията, която я кара да се включи в тази програма:


"Аз имам две мотивации. Първата ми мотивация беше чисто лична, когато големият ми син влезе в първи клас и тогава ми се струваше, че нещо не е както трябва с тогавашното държавно училище...Започнах да чета, да търся други методи... И така чрез една приятелка стигнах до програмата "Заедно в час". Другото, което много силно ме привлече, това е, че тя предлага личностно развитие на самия учител в качеството му на лидер."

 

Участниците в програмата на “Заедно в час” получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, финансови стимули, професионални контакти и силни приятелства. Невяна Теодосиева сподели за работата си в училище, работа, която я променя и развива и с която вдъхва увереност на своите ученици:


 "Бях назначена в село Хърлец, което е на около 70 км от Враца, преподавах по български език и литература на ученици от 5 до 8 клас. Беше трудно, беше много трудно. Трябваше да пречупя себе си. Децата бяха силно демотивирани. Това, с което се гордея, че за тези две години успяха да повярват в себе си, да ги накарам да мислят за себе си, да ги накарам да мислят за бъдещето си, да си поставят цел, макар и малка. Това, което ме радва, е тази вяра, която имат....Научих много неща за себе си...Нищо не е лесно, всяко нещо трябва да се спечели и трябва да си честен, за да ти отвръщат и те по същия начин ...И аз повярвах много повече на себе си.."
 
Програмата "Заедно в час" продължава да набира кандидати за учители от областите Враца и Монтана. Кандидатстването за настоящата година продължава до 10 февруари на сайта zaednovchas.bg.


Галерия

Вижте още

Тази година се дипломират първите студенти на Русенския университет във Видин

Стартира приема на документи на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в обучителния център на Русенския университет във Видин. От утре 25-ти януари, през събота ще има предварителни изпити, на които всеки, който желае може да се яви, за да запази своето място за университета още сега.  Изпитите са под формата на тест с обща и..

публикувано на 24.01.20 в 16:49

"Заедно" на 24 януари 2020 година

Темите в "Заедно": Социални работници от Враца помагат на хора с ТЕЛК и техни близки в търсенето на работа.  Цвети Иванова от Враца организира кампания за осигуряване на мъжки дрехи и обувки за хората, които обитават Центъра за настаняване на бездомни. Във Видин младежи ще помагат на свои връстници по пилотна програма срещу..

публикувано на 24.01.20 в 15:18

Назначават здравен медиатор в Криводол

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна..

публикувано на 23.01.20 в 16:00

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов.  "Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и..

публикувано на 23.01.20 в 14:51

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

Подобряват визията на Бяла Слатина

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска..

публикувано на 23.01.20 в 13:33

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00