Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата “Заедно в час" набира кандидати за учители в Северозапада

| обновено на 14.01.20 в 17:23
3
Снимка: zaednovchas.bg

Рекорден брой желаещи да станат учители са кандидатствали до момента за програмата за професионално и лидерско развитие на Фондация "Заедно в час". От септември интерес към програмата са проявили около 3500 души, което е значително повишение в сравнение с предходните години. Най-голям интерес към работата има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит между 5-10 години. Областите Враца и Монтана по традиция са едни от регионите с постоянен интерес от страна на кандидати за учители. Тази тенденция се запазва и през настоящата година-обясни Калин Баев, специалист привличане на нови участници:



"Ние търсим, обучаваме и развиваме професионалисти от различни сфери, които да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. ...Важно е да кажем, че контекста, в който работят преподавателите по програмата, е по-предизвикателен и е важно да имат вътрешна мотивация за работа с деца, които изискват допълнително влагане на чувство, на усилия..."


Програмата работи в 20 региона в страната, в малки и големи градове. Обучителната програма на "Заедно в час" е специално разработена за ефективно преподаване с фокус върху ученика и включва методи, които помагат на всички ученици да напредват, независимо от първоначалното им ниво. Обученията използват доказали се образователни модели и се адаптират спрямо контекста в България, както и на базата на 10-годишния опит на “Заедно в час”. Именно разчупените образователни модели привличат Невяна Теодосиева, днес тя преподава в училище "Христо Ботев" в град Козлодуй, и разказва за мотивацията, която я кара да се включи в тази програма:


"Аз имам две мотивации. Първата ми мотивация беше чисто лична, когато големият ми син влезе в първи клас и тогава ми се струваше, че нещо не е както трябва с тогавашното държавно училище...Започнах да чета, да търся други методи... И така чрез една приятелка стигнах до програмата "Заедно в час". Другото, което много силно ме привлече, това е, че тя предлага личностно развитие на самия учител в качеството му на лидер."

 

Участниците в програмата на “Заедно в час” получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, финансови стимули, професионални контакти и силни приятелства. Невяна Теодосиева сподели за работата си в училище, работа, която я променя и развива и с която вдъхва увереност на своите ученици:


 "Бях назначена в село Хърлец, което е на около 70 км от Враца, преподавах по български език и литература на ученици от 5 до 8 клас. Беше трудно, беше много трудно. Трябваше да пречупя себе си. Децата бяха силно демотивирани. Това, с което се гордея, че за тези две години успяха да повярват в себе си, да ги накарам да мислят за себе си, да ги накарам да мислят за бъдещето си, да си поставят цел, макар и малка. Това, което ме радва, е тази вяра, която имат....Научих много неща за себе си...Нищо не е лесно, всяко нещо трябва да се спечели и трябва да си честен, за да ти отвръщат и те по същия начин ...И аз повярвах много повече на себе си.."
 
Програмата "Заедно в час" продължава да набира кандидати за учители от областите Враца и Монтана. Кандидатстването за настоящата година продължава до 10 февруари на сайта zaednovchas.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00