Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програмата “Заедно в час" набира кандидати за учители в Северозапада

| обновено на 14.01.20 в 17:23
3
Снимка: zaednovchas.bg

Рекорден брой желаещи да станат учители са кандидатствали до момента за програмата за професионално и лидерско развитие на Фондация "Заедно в час". От септември интерес към програмата са проявили около 3500 души, което е значително повишение в сравнение с предходните години. Най-голям интерес към работата има от страна на завършващи студенти и професионалисти с опит между 5-10 години. Областите Враца и Монтана по традиция са едни от регионите с постоянен интерес от страна на кандидати за учители. Тази тенденция се запазва и през настоящата година-обясни Калин Баев, специалист привличане на нови участници:"Ние търсим, обучаваме и развиваме професионалисти от различни сфери, които да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. ...Важно е да кажем, че контекста, в който работят преподавателите по програмата, е по-предизвикателен и е важно да имат вътрешна мотивация за работа с деца, които изискват допълнително влагане на чувство, на усилия..."


Програмата работи в 20 региона в страната, в малки и големи градове. Обучителната програма на "Заедно в час" е специално разработена за ефективно преподаване с фокус върху ученика и включва методи, които помагат на всички ученици да напредват, независимо от първоначалното им ниво. Обученията използват доказали се образователни модели и се адаптират спрямо контекста в България, както и на базата на 10-годишния опит на “Заедно в час”. Именно разчупените образователни модели привличат Невяна Теодосиева, днес тя преподава в училище "Христо Ботев" в град Козлодуй, и разказва за мотивацията, която я кара да се включи в тази програма:


"Аз имам две мотивации. Първата ми мотивация беше чисто лична, когато големият ми син влезе в първи клас и тогава ми се струваше, че нещо не е както трябва с тогавашното държавно училище...Започнах да чета, да търся други методи... И така чрез една приятелка стигнах до програмата "Заедно в час". Другото, което много силно ме привлече, това е, че тя предлага личностно развитие на самия учител в качеството му на лидер."

 

Участниците в програмата на “Заедно в час” получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, финансови стимули, професионални контакти и силни приятелства. Невяна Теодосиева сподели за работата си в училище, работа, която я променя и развива и с която вдъхва увереност на своите ученици:


 "Бях назначена в село Хърлец, което е на около 70 км от Враца, преподавах по български език и литература на ученици от 5 до 8 клас. Беше трудно, беше много трудно. Трябваше да пречупя себе си. Децата бяха силно демотивирани. Това, с което се гордея, че за тези две години успяха да повярват в себе си, да ги накарам да мислят за себе си, да ги накарам да мислят за бъдещето си, да си поставят цел, макар и малка. Това, което ме радва, е тази вяра, която имат....Научих много неща за себе си...Нищо не е лесно, всяко нещо трябва да се спечели и трябва да си честен, за да ти отвръщат и те по същия начин ...И аз повярвах много повече на себе си.."
 
Програмата "Заедно в час" продължава да набира кандидати за учители от областите Враца и Монтана. Кандидатстването за настоящата година продължава до 10 февруари на сайта zaednovchas.bg.


Галерия

Вижте още

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин . По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова: "В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня...

публикувано на 20.01.21 в 16:25

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30
Константин Йоцов,  ученик в Лесотехническата професионална гимназия , Берковица

Ученик от Берковица с проект в помощ на пожарникарите

Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица разработи приложение,  в помощ на пожарникарите, които да могат да използват софтуер и навигация за достигане по-лесно до пожари, които са  в гората или планината. Разработката се нарича " Еко навигатор" и донесе на автора си първо място  в конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето..

публикувано на 19.01.21 в 16:50

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов.  В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След..

публикувано на 19.01.21 в 15:40
проф.Георги Рачев

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф.  Георги Рачев . " Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване . Ако..

публикувано на 19.01.21 в 15:05

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местният парламент на Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя   Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3..

публикувано на 19.01.21 в 14:40