Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученици от Видин могат и знаят как...

4
Снимка: Радио ВИДИН

За поредна година ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин се включиха в националното състезание по приложна електроника ''Мога и зная как".  Инициативата се провежда под егидата на МОН и търговска верига за електронни компоненти в град Горна Оряховица. Националното състезание "Мога и зная как" включва три кръга със състезателен характер - училищен, регионален и национален. Днес във видинската гимназия се проведе училищният кръг, в който, съгласно регламента на състезанието, участваха всички ученици, обучаващи се по професиите от направления "Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника" и "Компютърни науки" /Системно програмиране/, които са заявили своето желание, каза за Радио ВИДИН Боряна Борисова-учител по електроника и компютърна техника :

"Всяка година участваме в състезанието и миналата година се класирахме на трето място от 52 професионални гимназии. По- миналата бяхме втори. В регионите в Габрово винаги държим абсолютно първо място и индивидуално и отборно. Първият етап беше тест от 10 въпроса за 30 точки. На теста се явиха 30 деца от 9, 10, 11 и 12 клас, специалност "Компютърна техника и технологии". Тестът премина за 15 минути, беше оценен и само първите шест от възрастовите групи- 9 и 10 клас- 6 деца и 11 и 12 клас- 6 деца преминаха на втория етап на състезанието, който се състоеше в запояване на печатни платки за един час и описание на избора на елементи. От 10 години неизменно наши ученици се класират за националния кръг, тоест 10 години сме на челните места в страната, като миналата година пак бяхме национални шампиони. Имаме много умни и упорити деца "

Задачите не бяха трудни, коментираха учениците:

"Ние вече сме правили такива платки, никак не е трудно и ми харесва. Въпросите са нови, но бях учил много и ми беше лесно... На една от задачите трябваше да опишем какви са стойностите на резисторите, като с цветния код или с мултицети. И аз трябваше да опиша- например единият цвят е една стойност и да ги умножа, да покажа...Трябваше да свързваме електрическа верига правилно, за да светнат крушките... Мисля, че горе-долу се справих."

След изпълнението на практическата задача на база индивидуален резултат се излъчиха по двама победители от всяка възрастова група - в първата група най-силно се представиха Валентин Средков и Иван Бойчев, а във втората група най-добри знания и умения показаха Тодор Бойчев и Иван Петров. Те ще сформират двата отбора, с които гимназията ще се бори за участие в регионалния кръг на националното състезание "Мога и зная как", което ще се проведе през март.

Галерия

Вижте още

Намаляват пациентите с коронавирус, обстановката в болницата във Видин се нормализира

Трайно намаляват пациентите с коронавирус в болницата във Видин . По-бързо е тестването за COVID-19 откакто в лечебното заведение има специализирана лаборатория, каза директорът д-р Ивета Найденова: "В момента са 15 положителни лица там, на лечение с пневмония и вирусна инфекция и още пет, които чакат резултат до края на деня...

публикувано на 20.01.21 в 16:25

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин.  Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:51

Студент от Белоградчик изследва мутациите на COVID-19

Студентът по медицина Венелин Денчев от Белоградчик е част от научен екип, който изследва мутациите на коронавируса.    Ръководител на проекта е д-р Светлана Христова от катедра "Медицинска физика и биофизика" на Медицински университет София. С екипа работи и доц. Александър Живков от Института по физикохимия към БАН , който също родом е от..

публикувано на 19.01.21 в 17:30
Константин Йоцов,  ученик в Лесотехническата професионална гимназия , Берковица

Ученик от Берковица с проект в помощ на пожарникарите

Константин Йоцов от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица разработи приложение,  в помощ на пожарникарите, които да могат да използват софтуер и навигация за достигане по-лесно до пожари, които са  в гората или планината. Разработката се нарича " Еко навигатор" и донесе на автора си първо място  в конкурса "Кой е SUPER STEM в твоето..

публикувано на 19.01.21 в 16:50

Селски кмет алармира за липса на контрол върху карантинирани лица

[/module За липса на информация и проследяване на това какво се случва с карантинираните лица в селото, сигнализира радио Видин кметът на село Ботуня Ивайло Диманов.  В селото има 4 лица под карантина, но повече от 20 дена никой не ги проверява и никой не дава информация за тях, а възможно е да има и нови случаи на COVID-19,  обяснява кметът. След..

публикувано на 19.01.21 в 15:40
проф.Георги Рачев

Климатологът Георги Рачев: Студеното време приключи, Видин ще изпрати уникална зима

Потенциално опасното време, което изненада Северозападна България с минусови температури през последната седмица, заради което беше обявен и жълт код, ще бележи постепенно покачване. Поредицата от студени дни приключва днес, обясни климатологът проф.  Георги Рачев . " Днес е последният ден на това сериозно и чувствително застудяване . Ако..

публикувано на 19.01.21 в 15:05

Увеличение на заплатите на кмета и общинската администрация ще гласува местният парламент на Видин

Увеличаване на възнаграждението на кмета и на служителите в общинската администрация предстои да бъде гласувано в предстоящото, първо за годината, заседание на Общински съвет Видин. Предложението е на председателя   Генади Велков, който предлага основната месечна работна заплата на кмета на община Видин, считано от 01.01.2021 г. да стане 3..

публикувано на 19.01.21 в 14:40