Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от Видин могат и знаят как...

4
Снимка: Радио ВИДИН

За поредна година ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин се включиха в националното състезание по приложна електроника ''Мога и зная как".  Инициативата се провежда под егидата на МОН и търговска верига за електронни компоненти в град Горна Оряховица. Националното състезание "Мога и зная как" включва три кръга със състезателен характер - училищен, регионален и национален. Днес във видинската гимназия се проведе училищният кръг, в който, съгласно регламента на състезанието, участваха всички ученици, обучаващи се по професиите от направления "Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника" и "Компютърни науки" /Системно програмиране/, които са заявили своето желание, каза за Радио ВИДИН Боряна Борисова-учител по електроника и компютърна техника :

"Всяка година участваме в състезанието и миналата година се класирахме на трето място от 52 професионални гимназии. По- миналата бяхме втори. В регионите в Габрово винаги държим абсолютно първо място и индивидуално и отборно. Първият етап беше тест от 10 въпроса за 30 точки. На теста се явиха 30 деца от 9, 10, 11 и 12 клас, специалност "Компютърна техника и технологии". Тестът премина за 15 минути, беше оценен и само първите шест от възрастовите групи- 9 и 10 клас- 6 деца и 11 и 12 клас- 6 деца преминаха на втория етап на състезанието, който се състоеше в запояване на печатни платки за един час и описание на избора на елементи. От 10 години неизменно наши ученици се класират за националния кръг, тоест 10 години сме на челните места в страната, като миналата година пак бяхме национални шампиони. Имаме много умни и упорити деца "

Задачите не бяха трудни, коментираха учениците:

"Ние вече сме правили такива платки, никак не е трудно и ми харесва. Въпросите са нови, но бях учил много и ми беше лесно... На една от задачите трябваше да опишем какви са стойностите на резисторите, като с цветния код или с мултицети. И аз трябваше да опиша- например единият цвят е една стойност и да ги умножа, да покажа...Трябваше да свързваме електрическа верига правилно, за да светнат крушките... Мисля, че горе-долу се справих."

След изпълнението на практическата задача на база индивидуален резултат се излъчиха по двама победители от всяка възрастова група - в първата група най-силно се представиха Валентин Средков и Иван Бойчев, а във втората група най-добри знания и умения показаха Тодор Бойчев и Иван Петров. Те ще сформират двата отбора, с които гимназията ще се бори за участие в регионалния кръг на националното състезание "Мога и зная как", което ще се проведе през март.

Галерия

Вижте още

От днес - нови глоби за нарушителите на пътя

По-високи глоби за шофьорите-нарушители,  с цел превенция на нарушенията,  предвижда КАТ. Промените влизат в сила от днес.  Глобите за най-масовото нарушение "движение с превишена скорост в населено място" варират от 400 до 700 лева, вземане на шофьорската книжка за 3 месеца, както и отнемане на 16 контролни точки. Неправомерното паркирането на..

публикувано на 21.01.20 в 08:30

Д-р Милена Миленова: За бъдещите майки най-важна е психоемоционалната подготовка

Ако едно раждане протича съвсем нормално и физиологично, ние, лекарите нямаме причина да се намесваме. Това каза в "Направление здраве" д-р Милена Миленова. Тя е родом от Видин, завършила е Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" в родния си град, а след това Медицинския университет Плевен. Понастоящем е специализант по акушерство и гинекология..

публикувано на 20.01.20 в 18:42

Нови моменти в имунизационния календар

Имунизационният календар непрекъснато търпи промени, за да се осигурят най-съвременните ваксини и ваксинопрофилактиката да бъде на едно добро ниво. Това каза в "Направление здраве" д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция Видин , по повод новите моменти в Наредбата за имунизациите и..

публикувано на 20.01.20 в 17:15

Кога да обслужваме автомобилите?

Всеки собственик на автомобил знае, че през определено време и изминати километри от превозното средство, трябва да му бъдат подменяни консумативите. Като се започне от маслото на двигателя, та чак до ангренажния ремък. А когато става въпрос за покупка на автомобил от чужбина, първото нещо, което трябва да се направи, е неговото обслужване...

публикувано на 20.01.20 в 16:04

Законов текст трябва да регламентира промоциите

За да вземе информирано решение всеки потребител трябва да разполага с ясна информация относно прилаганите цени на услугите и наличните промоции по време и след изтичане на срочен договор за мобилни услуги. Жалби до Комисията за защита на потребителите и до Комисията за регулиране на съобщенията относно нелоялни практики на мобилните оператори..

публикувано на 20.01.20 в 13:40

Потопената църква, която изплува...

Когато са (били) необходими още вода и енергия за нуждите на нарастващото население, малки селца често трябва да бъдат принесени в жертва - умишлено потопяване на градове и села историята е виждала от Индия, през Португалия и Масачузетс, та чак до нашите земи... Живовци  е историческо село в област Монтана. Неговото  изселване , заедно с това..

публикувано на 20.01.20 в 12:20

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени , което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Помилуй ме, Боже! - това е най-кратката и..

публикувано на 19.01.20 в 08:00