Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Автоинструктори от Видин се включиха в националния протест в София

Снимка: БТА

Автоинструктори от Видин се включиха в националния протест днес в София, чието основно искане бе отмяна на наредбата на министъра на образованието, с която се въвежда нова система за контрол на обучението на водачите и се увеличава броя на часовете за подготовка. Проблемът не е в обучението, а в начина, по който се взима изпитът за придобиване на шофьорска книжка, каза за Радио Видин Георги Борисов, председател на регионалната структура на Съюза на автомобилните инструктори-Видин:

"В разрешителното за управление за обучение на курсистите пише- има право да обучава в рамките на видинска област. Във видинска област няма магистрала. Нямаме право да напуснем областта. Напуснем ли я, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" глобяват. Увеличили са броя на часовете, като си мислят, че с това покачване на часовете, ще се увеличи квалификацията. Ние не сме хората, които проверяват, дали е подготвен или не, изпитващи проверяват. Глупаво е селфи да си прави. Идва курсистът и инструкторът трябва да си купи телефон, който стува 400-500 лева", обясни Георги Борисов.


Задължителните часове по кормуване за кандидат-шофьорите ще се увеличат от 31 на 42 часа. Времето за теория е намалено с 14 часа - от 40 на 26. "Селфи" с инструктора ще доказва изпита за книжка, предвижда електронният контрол, разработван от Министерството на транспорта. Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти. 

Вижте още

Снимката на 20 януари 2021 година

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин. Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в  АЕЦ "Козлодуй". Предстои г азохранилището "Чирен"  да..

публикувано на 20.01.21 в 17:55

Кукленият театър във Видин подновява съботните представления

Първо представление за годината готви кукленият театър във Видин . На 23-ти януари от 11 часа,  в залата на театъра, най-малките зрители ще могат да видят спектакъла "Ревливата принцеса".  "Това е един спектакъл, който е познат на нашата публика. Той е имал изяви не само на видинска сцена, а и в цяла България. Ярослав Петков е режисьорът...

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Модерна оранжерия за канабис разкриха край Бойчиновци

Полицаите от Монтана разкриха лаборатория за отглеждане на канабис от рода на индийския коноп.  Оранжерията се намира в бившия завод за алуминиеви отливки в квартал “Огоста” в Бойчиновци, съобщи директорът на ОД на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов: . "В самата лаборатория се иззеха общо 600 растения , с много добра..

публикувано на 20.01.21 в 17:13
БЧК белоградчик

Допълнителни пакети с храни раздаде БЧК в Белоградчик

БЧК – Видин започна поетапно раздаване на останали  количества хранителни продукти на лица, които допълнително са включени в Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. В  община Белоградчик бяха раздадени 13 пакета с хранителни продукти.   Индивидуалните пакети са със средно тегло 30 кг и съдържат хранителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:43

Преброяването започва на 7 септември

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България  ще започне в 0:00 часа на 7 септември 2021 г. и ще приключи в 20:00 часа на 3 октомври 2021 г., това реши Министерският съвет на свое заседание. Преброяването чрез попълване на електронна преброителна карта ще се проведе по интернет и ще продължи 10 дни - от 0:00 часа..

публикувано на 20.01.21 в 14:52

Разширяват газохранилището в Чирен

Предстои газохранилището "Чирен" да бъде разширено, като  капацитет му ще бъде повишен до над милиард куб. метра газ. Това стана ясно на днешното правителствено заседание. О ткрита е и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище, з аяви  Владимир  Малинов, изпълнителен директор..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

Около 6 000 фирми са поискали безвъзмездна финансова помощ

Над 6000 търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал до момента чрез Националната агенция за приходите.  Крайният срок за кандидатстване изтича  днес 2 0  януари  в 16:30 часа . По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат 20%,..

публикувано на 20.01.21 в 14:03