Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Автоинструктори от Видин се включиха в националния протест в София

Снимка: БТА

Автоинструктори от Видин се включиха в националния протест днес в София, чието основно искане бе отмяна на наредбата на министъра на образованието, с която се въвежда нова система за контрол на обучението на водачите и се увеличава броя на часовете за подготовка. Проблемът не е в обучението, а в начина, по който се взима изпитът за придобиване на шофьорска книжка, каза за Радио Видин Георги Борисов, председател на регионалната структура на Съюза на автомобилните инструктори-Видин:

"В разрешителното за управление за обучение на курсистите пише- има право да обучава в рамките на видинска област. Във видинска област няма магистрала. Нямаме право да напуснем областта. Напуснем ли я, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" глобяват. Увеличили са броя на часовете, като си мислят, че с това покачване на часовете, ще се увеличи квалификацията. Ние не сме хората, които проверяват, дали е подготвен или не, изпитващи проверяват. Глупаво е селфи да си прави. Идва курсистът и инструкторът трябва да си купи телефон, който стува 400-500 лева", обясни Георги Борисов.


Задължителните часове по кормуване за кандидат-шофьорите ще се увеличат от 31 на 42 часа. Времето за теория е намалено с 14 часа - от 40 на 26. "Селфи" с инструктора ще доказва изпита за книжка, предвижда електронният контрол, разработван от Министерството на транспорта. Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти. 

Вижте още

В Монтана подреждат документална изложба в памет на Йордан Радичков

16 години от смъртта на Йордан Радичков ще облележат днес в Регионална библиотека "Гео Милев" - гр. Монтана. Програмата започва в 11 часа в фоайето на библиотеката, каза за Радио ВИДИН екпертът "Връзки с обществеността" Пенка Вацкова: " В 11 ч в фоайето на библиотеката ще бъде открита документална изложба в негова памет. В 11.30 ч с гражданите на..

публикувано на 21.01.20 в 10:01

Бабинден в мездренското село Царевец

Днес много от селата в община Мездра ще отбележат Бабинден- Типченица, Долна Кремена, Ребърково и др. Ще почетат празника и в Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ Мездра. Най-атрактивно обаче си остава празнуването в село Царевец . Читалище "Просвета-1928" и Кметството на селото, както всяка година, така и тази, организират тържество и пресъздават..

публикувано на 21.01.20 в 08:42

Бракуват 6 негодни тролейбуса във Враца

6 тролейбуса, собственост на "Тролейбусен транспорт – Враца" ЕООД, ще бъдат бракувани. Предложението големите превозни средства да отидат за скраб е на председателя на общинския съвет Нели Стоянова. Тя е внесла докладната за бракуването на негодните за употреба тролейбуси за обсъждане  в общинския съвет. Искането се прави във връзка с писмо..

публикувано на 21.01.20 в 08:40

Снимката на 20 януари 2020 година

Монтана в предепидемична обстановка, ограничават свижданията. Четирикратно увеличение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания за последните две седмици регистрираха в Монтана. За последната седмица са регистрирани 97 случая, като най-засегната е възрастовата група от 5 до 14 години – 63 случая. В многопрофилната..

публикувано на 20.01.20 в 18:00

Проверка на агенция "Медицински одит" очакват в болницата във Видин

В многопрофилната болница за активно лечение във Видин утре очакват проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" заради починало новородено детенце в края на миналата година. По разпореждане на Окръжната прокуратурата още тогава беше възложено разследване на полицията. Въпреки че не е приключило, четирима от лекарите в родилното отделение..

публикувано на 20.01.20 в 17:25

Монтана в предепидемична обстановка, ограничават свижданията

Четирикратно увеличение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания за последните две седмици регистрираха в Монтана.  "От 13 до 19 януари заболеваемостта е 243 на 10 000, което е с четири пъти повече от предходната седмица. Обявена е предепидемична обстановка", съобщи д-р Елена Борисова- директор на Регионалната здравна..

публикувано на 20.01.20 в 16:14

Над 4000 пациенти са сменили личния си лекар във Врачанско

4080 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар в област Враца през декември 2019 г. като 1900 от тях са направили това поради преустановяване на дейността на предишните им общопрактикуващи лекари. 3053 човека са се възползвали от законовата възможност за тази промяна през юни 2019 г. Всяка календарна година от 1 до 30 юни и от 1 до 31..

публикувано на 20.01.20 в 15:40