Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интернет сайт обединява хора, правещи добрини- можем ли да сме по-добри

2
Снимка: Радио Видин

Общностна медия за добрите дела, сътворени от добри хора в България стартира още през 2013 година като отделна Фейсбук страница. Целта й бе да популяризира добрия пример на онези българи, които с добри дела са направили нещо повече за своята общност, квартал или град. Още в самото начало стотици хора започнаха да споделят в социалната мрежа разказаните истории на добрите българи. На 20 декември 2019 година бе даден и официалният старт на онлайн медията на доброто. Основната й концепция е да бъде медия и общност в едно чрез споделено изграждане от много личности и организации с доброволни репортери и нулева търговска реклама. Може ли интернет сайт да обедини хората, правещи добрини? Създателят на интернет платформата "Добрите българи" Момчил Цонев е културен мениджър, журналист и писател. През 2019 година той е обявен за една от най- изявените млади личности на България в класация на Международната младежка камара. Сайтът е създаден от него за хората, които правят достойни дела за своята общност, квартал или град. 

"Смисълът е в следването на добрия пример, защото хората сме такива, че чисто психологически следваме определени модели на поведение. Това са модели, които ние харесваме или преценяваме, че са достойни за следване ... В моето разбиране за всекидневно добро мога да дам примери като да почистиш кварталната градинка, да се събереш с група ентусиасти и да направите нещо за квартала си ... Според мен това са две направления на гражданската активност, които не трябва да се конфронтират. От една страна трябва да има държава, която да е активна и работи в обществен интерес, а от друга страна трябва да има и активни граждани."- коментира Момчил Цонев.

Много от жителите на Северозападна България достойно могат да се включи с добрите си дела на интернет сайта за добрите българи. Преди дни колегата Стефка Павлова ни припомни за каузата на момчетата от видинския мотоклуб "Норд Уест моторс", които продължават инициативата за закупуване на микробус за децата и младежите от трите центъра за социални услуги във Видин. Тя стартира преди година, като бе подкрепена освен от членовете на мотоклуба, от служители на МВР и много граждани. Със съвместни усилия са събрани около 6000 лева от необходимите 15 000 лева. В първитe дни на годината президентът на мотоклуба Младен Младенов използва социалните мрежи, за да призове видинчани да продължат да помагат, а благотворителността е неизменна част от клубната дейност на "Норд Уест моторс".

Сътрудникът ни в Берковица Петя Генова ни срещна с момичетата от клуб "Добротворци" към Средно училище "Иван Вазов" във Вършец, които не само по празници, а постоянно вършат добри дела. В началото на новата година тези герои ни заредиха с вяра, че младите са способни да съградят достойно бъдеще за всички нас. 

"Вече ходихме при децата от квартал "Заножене", за да им раздадем чорапчета и да им прочетем едно писмо и по този начин се забавлявахме с тях. Вече и в по- малките гласове набираме все повече добротворци, които също се включват в инициативите."- споделиха младите хора.

Един пример от Видин със сигурност би намерил достойно място на интернет сайта за добрите българи. В края на миналата година тази инициатива привлече вниманието ми. Минавайки по видинската улица "Екзарх Йосиф", пред една от жилищните кооперации с №86, видях новозасадени дръвчета от типа "туя", а пространството, около тях бе покрито с хубави бели камъчета. Поинтересувах се и научих, че това е инициатива на живеещите в блока, подпомогната от Община Видин. Срещнах се и разговарях с домоуправителя Адриана Лозанова, която е агроном по професия. 

"Решихме и участвахме в съвета към програмите, които се отпускаха за озеленяване на кварталите. Една част е от съвета и другата част е с наши средства. Трудничко се разбрахме помежду си, но с убеждаване става всичко. Много добре стана засега и напролет имаме още мъничко довършителни работи и да досадим още цветя."- каза Адриана Лозанова.

Попитахме видинчани- срещат ли добри хора в родния си град и имат ли място добрите дела в тяхното ежедневие.

"Има добри хора, разбира се ... не живея тук отдавна- от години живея в Малта и там хората са добри и любезни. Има и много българи ... Аз съм дългогодишен учител и се пенсионирах с пенсия от 65 лева- това ме потиска и не мога да бъда щастлив. Може да има и много добри неща, но аз не ги усещам. Това много ми влияе ... Всеки те гледа злобно- хората нямат пари и нямат работа ... Тези хора, които хранят бездомните котки са наистина добри хора."- коментираха видинчани.

Създателят на "Добрите българи" Момчил Цонев обясни още как функционира платформата:

"Работим изцяло на доброволен принцип. Аз я наричам и общностна медия, защото принципно идеята е да събере около себе общност. Моята концепция е да я развивам без търговска реклама. Всеки може да подава сигнали и да публикува примери за добри дела от различни краища на страната."
 
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Кметът на село Гаврил Геново- за ползите и неудобствата да живееш на село

Тишина и спокойствие, хубава природа и липса на битова престъпност- това са предимствата на живота в монтанското село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Разположено е на десния бряг на река Огоста при сливането й с Дългоделска Огоста, която разделя селото на два квартала - Илица и Соточино. От 1958 г. те са обединени в едно селище, което носи името..

публикувано на 28.02.20 в 15:00

Заплахата коронавирус- ще се справим ли

Ситуацията с коронавируса в световен мащаб е динамична. Според компетентните институции на държавно и регионално ниво се взимат всички мерки да се справят с евентуалното му появяване.  Според д-р Емил Мушанов- общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона, медиците са готови да се справят със..

публикувано на 27.02.20 в 14:51

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се..

публикувано на 26.02.20 в 12:14

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58