Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2020 година

Видин от високо
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Малко над 42 милиона  697 хиляди лева са средствата, с които Община Видин ще разполага през настоящата година. Проектобюджетът беше подложен на обществено обсъждан.

"Неврологичното отделение на ломската болница вече не приема пациенти от Видин"- такова твърдение се появи в социалните мрежи. От видинския спешен център съобщиха за Радио Видин, че е разпоредено временно да се преустанови извозването на болни с инсулти, а те ще се лекуват във видинската болница.

До 30 април се удължава срокът, в който Община Враца ще продължи да предоставя безплатен обяд на 120 потребители. Социалната услуга се осъществява чрез реализиране на дейностите по проект "Осигуряване на топъл обяд 2016-2020" към Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане.

До 28 февруари ще продължи раздаването на продукти на социално слаби хора от Видин. В пункта за раздаване на помощи, който е отворен от 6 януари, до момента са подпомогнати близо 900 човека.

Общинският съвет отхвърли предложението за повишаване на такса смет в Новоселска община. Предложението на кмета  Георги Стоенелов за повишаване на такса смет от 3 промила на 3,5 промила за физически лица в Ново село, от 2,7 на 3,2 промила за физически лица в останалите селища на общината и от 3,5 на 4 промила за юридическите лица бе отхвърлено със 7 гласа "против" и 1 "въздържал се". 

Окръжният съд във Враца постанови най-тежката мярка – "задържане под стража" за Аксел Олеков, обвинен в умишлено убийство на Андрея Руменова от Галиче. Решението взе магистратът Иван Маринов. Гледането на мярката стана днес по обяд, когато изтече 72-часовия срок на задържането на тийнейджъра.

Разбиха две групи на бракониери на риба на язовир "Огоста" в Монтана. Иззети са мрежи и гумена лодка. От началото на годината се увеличиха набезите на бракониери на язовир "Огоста", тъй като малките водоеми в областта са замръзнали. Инспектори от агенцията по рибарство и доброволци от сдружение "Рибар" извършват наблюдения на водоема. 

Само за 5 дни болните от хепатит и варицела във Врачанско са се увеличили драстично, сочат данните на регионалната здравна инспекция в града.  За периода от 6 до 10 януари са регистрирани 27 случая на заразно болни. 

Забраната за нощен риболов и през размножителния период ще обсъдят с любители рибари в Монтана представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

С нов управител е Общинското предприятие "Чистота" в Мездра, съобщиха от Общината. Със заповед на кмета Иван Аспарухов, считано от 10 януари 2020 г., на тази ръководна длъжност е назначен инж. Тодор Христов. Той сменя досегашния директор на предприятието Владимир Стоянов.

Националната агенция за приходите в  Монтана търси счетоводител по заместване за отдел "Бюджет и финанси". Кандидатите трябва да имат средно икономическо образование. Длъжността е определена за заемане по трудово правоотношение, съобщиха от офиса на агенцията. Желаещите трябва да подадат документите си до 21 януари включително в деловодството на НАП Монтана.

125 години от рождението на Гео Милев отбелязаха в Регионалната библиотека в Монтана. Поетът е роден на 15 януари 1895 година в Раднево, разказа пред ученици от математическата гимназия главният библиотекар Биляна Димова.

Кампания за спасяване на стари книги организира студентка от Видин. 20-годишната Теодосия Микова подема инициативата, след като приятел й съобщава за изхвърлени в контейнер за боклук книги.

В община Кула отново се очакват с вълнение емблематичните "кулски къпачи", които в нощта срещу 20 януари ще тръгнат да къпят за здраве именници и младоженци. 20 януари е староверският празник Ивановден и всички опити за промяна и отбелязване на празника на 7 януари, по нов стил, в Кула удариха на камък. Хората са традиционалисти и празнуват именните си дни на 19 и 20 януари, като най-важната част от личния им празник е къпането и посещаването на дома от "кулските къпачи".

Под наслов "Истината за бебетата" се проведе урок пред децата от Детска градина "Арабела" група "Звездички" във Видин.

Нова песен има 9-годишната Елизабет Виталиева от Мездра. Тя се казва "Детска любов". Текстът е на Олга Върбанова. Музиката и аранжиментът са на Светослав Лобошки.

Изложба на картини- живопис и ръчно изработени гоблени организира Румънския културен център във Видин, съвместно с читалище "Цвят" и литературно дружество от град Белещи, Румъния. Поводът за изложбата е честването на Деня на румънската национална култура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13