Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 15 януари 2020 година

Видин от високо
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Малко над 42 милиона  697 хиляди лева са средствата, с които Община Видин ще разполага през настоящата година. Проектобюджетът беше подложен на обществено обсъждан.

"Неврологичното отделение на ломската болница вече не приема пациенти от Видин"- такова твърдение се появи в социалните мрежи. От видинския спешен център съобщиха за Радио Видин, че е разпоредено временно да се преустанови извозването на болни с инсулти, а те ще се лекуват във видинската болница.

До 30 април се удължава срокът, в който Община Враца ще продължи да предоставя безплатен обяд на 120 потребители. Социалната услуга се осъществява чрез реализиране на дейностите по проект "Осигуряване на топъл обяд 2016-2020" към Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане.

До 28 февруари ще продължи раздаването на продукти на социално слаби хора от Видин. В пункта за раздаване на помощи, който е отворен от 6 януари, до момента са подпомогнати близо 900 човека.

Общинският съвет отхвърли предложението за повишаване на такса смет в Новоселска община. Предложението на кмета  Георги Стоенелов за повишаване на такса смет от 3 промила на 3,5 промила за физически лица в Ново село, от 2,7 на 3,2 промила за физически лица в останалите селища на общината и от 3,5 на 4 промила за юридическите лица бе отхвърлено със 7 гласа "против" и 1 "въздържал се". 

Окръжният съд във Враца постанови най-тежката мярка – "задържане под стража" за Аксел Олеков, обвинен в умишлено убийство на Андрея Руменова от Галиче. Решението взе магистратът Иван Маринов. Гледането на мярката стана днес по обяд, когато изтече 72-часовия срок на задържането на тийнейджъра.

Разбиха две групи на бракониери на риба на язовир "Огоста" в Монтана. Иззети са мрежи и гумена лодка. От началото на годината се увеличиха набезите на бракониери на язовир "Огоста", тъй като малките водоеми в областта са замръзнали. Инспектори от агенцията по рибарство и доброволци от сдружение "Рибар" извършват наблюдения на водоема. 

Само за 5 дни болните от хепатит и варицела във Врачанско са се увеличили драстично, сочат данните на регионалната здравна инспекция в града.  За периода от 6 до 10 януари са регистрирани 27 случая на заразно болни. 

Забраната за нощен риболов и през размножителния период ще обсъдят с любители рибари в Монтана представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

С нов управител е Общинското предприятие "Чистота" в Мездра, съобщиха от Общината. Със заповед на кмета Иван Аспарухов, считано от 10 януари 2020 г., на тази ръководна длъжност е назначен инж. Тодор Христов. Той сменя досегашния директор на предприятието Владимир Стоянов.

Националната агенция за приходите в  Монтана търси счетоводител по заместване за отдел "Бюджет и финанси". Кандидатите трябва да имат средно икономическо образование. Длъжността е определена за заемане по трудово правоотношение, съобщиха от офиса на агенцията. Желаещите трябва да подадат документите си до 21 януари включително в деловодството на НАП Монтана.

125 години от рождението на Гео Милев отбелязаха в Регионалната библиотека в Монтана. Поетът е роден на 15 януари 1895 година в Раднево, разказа пред ученици от математическата гимназия главният библиотекар Биляна Димова.

Кампания за спасяване на стари книги организира студентка от Видин. 20-годишната Теодосия Микова подема инициативата, след като приятел й съобщава за изхвърлени в контейнер за боклук книги.

В община Кула отново се очакват с вълнение емблематичните "кулски къпачи", които в нощта срещу 20 януари ще тръгнат да къпят за здраве именници и младоженци. 20 януари е староверският празник Ивановден и всички опити за промяна и отбелязване на празника на 7 януари, по нов стил, в Кула удариха на камък. Хората са традиционалисти и празнуват именните си дни на 19 и 20 януари, като най-важната част от личния им празник е къпането и посещаването на дома от "кулските къпачи".

Под наслов "Истината за бебетата" се проведе урок пред децата от Детска градина "Арабела" група "Звездички" във Видин.

Нова песен има 9-годишната Елизабет Виталиева от Мездра. Тя се казва "Детска любов". Текстът е на Олга Върбанова. Музиката и аранжиментът са на Светослав Лобошки.

Изложба на картини- живопис и ръчно изработени гоблени организира Румънския културен център във Видин, съвместно с читалище "Цвят" и литературно дружество от град Белещи, Румъния. Поводът за изложбата е честването на Деня на румънската национална култура.


Вижте още

100 години навърши днес видинчанка

Митана Антова  отпразнува с тотния си рожден ден в София, където тя гостувала на дъщеря си при обявяването на извънредното положение заради пандемията с COVID-19. Рожденичката е родена във видинското село Бойница, работила е като учител в Бориловец и лаборант във Видин. За Радио Видин тя разкри тайната на дълголетието си: "Основното..

обновено на 28.05.20 в 14:36

Конкурс за директори на две детски градини в Мездра

Конкурс за директор на две детски градини обяви Община Мездра. Търсят се ръководители на ДГ "Мир" - град Мездра и на ДГ "Звездичка" - село Зверино. За длъжността се изисква висше образование, степен "Магистър", педагогическо направление, пет години трудов стаж.  Кандидатите могат да кандидатстват за длъжността "Директор" в повече от една..

публикувано на 28.05.20 в 13:28

Взети са проби за COVID-19 на служителите на детските заведения в община Видин

Всички, работещи в детските ясли и градини в област Видин, ще бъдат изследвани за COVID-19, преди да бъде подновен приемът на деца от понеделник.   Приключено е набирането на пробите за община Видин, в зети са проби на всички 283 лица - педагогически и непедагогически състав. Резултатите са очакват до края на тази седмица...

публикувано на 28.05.20 в 12:30

Отварят най-големия паркинг в Монтана

Община Монтана отваря най-големия паркинг в промишлената зона на града . На него ще могат да паркират 250 автомобила. Теренът е между жп гарата и улица "Индустриална", която бе основно ремонтирана през миналата година, обясни кметът Златко Живков . "Който в момента ние го ограждаме от онези много грозни ограждения-все едно, че сме..

публикувано на 28.05.20 в 12:27

ОбС -Белоградчик отложи гласуването на таксите за туристическите обекти

Няколко важни документа гласуваха общинските съветници в Белоградчик на редовното си заседание.  Първият от тях е Наредба за насърчаване на инвестициите в общината. Общинските съветници приеха Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите, както и Годишен план за развитие на социалните..

публикувано на 28.05.20 в 12:10
Полицейска кола

Във Видин е задържан шофьор, употребил наркотици

Видинчанин, шофирал лек автомобил след употреба на наркотици, е бил задържан късно снощи в полицейския арест за срок до 24 часа, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Към 23.30 часа  служителите на реда спрели за проверка лек автомобил, управляван от 20-годишен водач. Тестът с техническо средство реагирал положително на канабис. Мъжът отказал кръвна проба...

публикувано на 28.05.20 в 11:57

Разследват сигнал за отвличане в Берковица

По сигнал за отвличане работят полицаите в Берковица, съобщават от ОД на МВР- Монтана.  31-годишна жена от град Берковица подала сигнал в местното Районно управление, че бившият й съпруг на 36 г., от същия град, нарушил издадена заповед за незабавна защита на Районен съд - Берковица, като взел без знанието й двете им малолетни деца – момче на 1 година и..

публикувано на 28.05.20 в 11:45