Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли сигурност в малките населени места в Северозапада

3
ружинци
Снимка: РАДИО ВИДИН


За никого не е тайна, че жителите на малките населени места усещат най-остро липсата на сигурност. Там няма полицаи на денонощно дежурство. Посещенията на органите на реда са по график. Възрастните хора са най-често жертви на крадци. Чувстват ли се защитени и спокойни хората в малките населени места в Севеозападна България?  Поводът- убийството във врачанското село Галиче. 

В село Арчар хората, които живеят сами, се страхуват за живота си и имота си- особено нощно време:

"Не смееш да замръкнеш, не смееш да си оставиш вратата отворена...така живеем, имаме полиция, ама кога чули, кога не чули, ....всичко е на страх, всеки се заключва, ама какво от това, те си прескачат и си влизат ...голема нищета, нема го това спокойствие, вечер като легнеш, легаш със страх..."
 

За оплаквания на хората от Арчар потърсихме коментар от Петър Петров, началник отдел "Охранителна полиция" при Областна дирекция на МВР -Видин:


"Специално в село Арчар и близките села има денонощно полицейско присъствие, независимо дали е празник, съботен или неделен ден. Имаше посегателство върху два или три имота в рамките на един месец и извършителите бяха разкрити от полицейските служители.."
 

В община Ружинци живее смесено население. В общинския център и в Бело поле има компактно ромско население, в останалите населени места картината е "шарена". Според кмета Александър Александров престъпността не е само сред ромите, той споделя своя опит за това как Общината се справя с престъпността и осигурява сигурността сред населението: 


 

"... От дълги години не делим хората на българи и роми. ...Имаме две лекарски практики, имаме двама здравни медиатори, които ни оказват непрекъсната помощ на училищата, на лекарите, в контакта между ромското население и институциите. ..Основният проблем е безработицата, в края на 2019 година е стопена на 48,03 %. Търсим трайна заетост по различни програми. Първите наблюдения след като почнахме да назначаваме масово хора на работа е, че намаля кражбата на дърва, оттам и битовите проблеми са по-малко. Създаваме условия на децата за изява не само в училище, но и в двата спортни комплекса. От страна на полицията имаме пълна подкрепа и съдействие.."


И в Дунавци нямат проблем с престъпността, каза кметът Димчо Скорчев:


"Нашите съграждани ние не ги таксуваме за роми и нямаме никакви проблеми с тях, не е изключено да има такива ситуации, но до такива крайности не сме стигали. В кметството има офис на полицията, пет човека идват тука, ежечасно се чуваме по телефоните, веднага взимат мерки. Гражданите също са запознати с тези неща и веднага ни телефонират...Мисля, че можем да се похвалим, че Дунавци е едно от местата с най-малко подобни ситуации..."


За това как Областна дирекция на МВР -Видин работи в посока осигуряване защитата и сигурността в малките населени места в областта говори Петър Петров, началник отдел "Охранителна полиция" при Областна дирекция на МВР -Видин: 


"Изпълнението на тази задача изисква целенасочена и активна работа, полицейско присъствие и непрекъснат контакт с местните хора, с кметове и кметските  наместници.....С всички кметове в региона работим в синхрон и в диалог. Всяко населено място се посещава от полицейски служители, не всеки ден, но доста често, и то по график... Мобилни екипи по месечни графици посещават малки населени места... Целта е хората да споделят своите проблеми... Лицата от криминалния контингент на територията на област Видин, обикновено голям процент от тях не се превъзпитават, има и такива, които променят действията си ...Имаме ефективно наблюдение и контрол върху криминалния контингент... Всяко лице, излязло от затвора, е призовавано в полицията и с него се провеждат превантивни мероприятия ."


Повече по темата може да чуете в звуковия файл.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00