Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава протестната готовност на пожарникари и спасители

Венцислав Станков
Снимка: Личен архив

Преди дни от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България обявиха протестна готовност, заради недоволството им от промени в наредба за работното време, дежурствата, почивките и заплащането на нощния труд на държавните служители в МВР. Основен проблем е точното изчисляване на работното време за служителите в Министерството на вътрешните работи и неговото отчитане, обясни за радио Видин Венцислав Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец". Според него проектът за промените не е предварително съгласуван със синдиката. Във вторник се проведе среща на представителите на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" с ръководството на Министерството на вътрешните работи. На срещата присъства лично и Министърът на вътрешните работи Младен Маринов, каза Венцислав Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец". 

"Обсъдихме няколко въпроса, които са най- наболели за нас. Този, който не търпи отлагане е този за преразглеждане на текстовете от Наредбата за организацията и отчитането на работното време на служителите в Министерството на вътрешните работи, който допуска смесване на продължителността на смените за екипите от ГДПБЗНС, извършващи пожарогасителна и спасителна дейност. Министър Маринов пое ангажимента до един месец да се предприемат съответните мерки за започване процедура по изтеглянето на този спорен текст. Ако това не се случи, ние запазваме протестната си готовност и в рамките на един месец не се изпълни поетия ангажимент, ние ще пристъпим към протестни действия."- обясни Венцислав Станков от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България. 

На този етап не са предвидени конкретни събития на Национално ниво, както и по региони в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28