Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес - нови глоби за нарушителите на пътя

Снимка: Радио Видин

По-високи глоби за шофьорите-нарушители, с цел превенция на нарушенията, предвижда КАТ. Промените влизат в сила от днес. Глобите за най-масовото нарушение "движение с превишена скорост в населено място" варират от 400 до 700 лева, вземане на шофьорската книжка за 3 месеца, както и отнемане на 16 контролни точки. Неправомерното паркирането на място за инвалиди ни носи глоба от 200 лева, при паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи предназначени само за пешеходци, и на тротоари - глобата е от 50 до 200 лева. Дали това ще попречи на шофьорите да нарушават правилата:

"Този, който няма в себе си изградено как да се държи на пътя, каквото и да го правят и 1000 лева глоба да сложат, той си е той... Винаги е имало солидни глоби по отношение на алкохола и скоростта, но това не ги спира, пак пият и карат... Разбира се, че одобрявам, всеки да си плаща за това, което е направил... Малко хора могат да извадят такава сума, на българина бръкнеш ли му в джоба, той ще се спре.. Не съм сигурен, че ще има възпитателен ефект, както разчитат тези, които ги пишат тия закони... Който реши да нарушава правилата, ще ги нарушава", смятат видинчани.

Във връзка с настоящия зимен сезон припомняме, че в периода от 15 ноември до 1 март колите трябва да са с предназначени за зимни условия гуми, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. В противен случай при проверка глобата, която ще бъде наложена, е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. 

Тук освен за шофьорите на моторни превозни средства е важно да припомним, че всеки, който управлява велосипед без светлоотразителна жилетка също подлежи на глоба от 10 лева. А преминаване от пешеходец през огражденията от парапети или вериги – глоба 50 лева. Всички други нарушения на пешеходците се санкционират с глоба от 20 лева.

И през изтеклата 2019 година се запази негативната тенденция за повече катастрофи по пътищата на България. Расте броят и на загиналите в катастрофи по пътищата у нас. По данни на Пътна полиция за последните 10 месеца от изминалата 2019 година жертвите са 517, което е със 17 души повече, в сравнение със същия период на предишната 2018 година. Във Видинско през изминалата година са станали 76 ПТП, със 7 жертви и 97 ранени, спрямо 2018 година има леко увеличение на катастрофите 5 на брой, 22 повече са ранени, 5 души по-малко са загиналите през 2019. Дали новите мерки ще дадат резултат, предстои да видим...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 8 септември 2024 година

Днес е Малка Богородица . По народно му така се нарича празника, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария. Още за посланията на радост и надежда, които носи този значим ден от църковния календар е репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Казват, че за да опознаеш дадено място, трябва не само да го..

публикувано на 08.09.24 в 13:25

Любовта, разкрита чрез Кръста Христов преодолява силата на греха

Днес е Единадесета неделя след Петдесетница - Неделя преди Въздвижение, в която Православната църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица. "Днес ние слушаме такива думи от Евангелието от Иоана: "Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, за да бъде светът спасен чрез Него". Тези думи ни помагат да разберем..

публикувано на 08.09.24 в 08:00

В Ново село откриха Център за превенция към местна комисия

Център за превенция и консултации е създаден към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) в община Ново село. Осигурява специализирана консултативно терапевтична работа с деца и юноши, чието поведение се определя като негативистично и предизвикателно и води да затруднения в социалното и..

публикувано на 06.09.24 в 19:12

"Бягай с усмивка" стартира за четвърти път

Във Врачанския Балкан за четвърта поредна година ще се проведе благотворителното състезание "Бягай с усмивка". Всички събрани приходи ще бъдат преведени на Асоциация "Лицеви аномалии", която обединява родители и специалисти в една цел - да се осигури най-доброто лечение и подкрепа на засегнатите деца. Състезанието ще е на 7 септември. Стартът ще..

публикувано на 06.09.24 в 18:22

За празника на Чипровци връчиха почетно звание

Известеният онколог  проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на Чипровци . В книгата на общинския съвет професорът написа: За Отечеството с вяра ! В деня на Съединението 6 септември е празникът на Чипровци. На входа на града бе открит бюст-паметник на Васил Левски, дарен от проф. Гаврилов Проф. д-р Иван Гаврилов стана почетен гражданин на..

публикувано на 06.09.24 в 17:26

За съдбата на Скърбящия воин, пред който във Видин се прекланят в Деня на Съединението

В Деня на Съединението във Видин отдават почит пред Паметник на скърбящия воин. Посветен е на загиналите в Сръбско-българската война. За монумента, английският журналист Берлайн казва, че в просветена няма такъв . Композицията изобразява воин, който, вместо да ликува заради победата, тъжи за жертвите. Дълга и героична е съдбата на..

обновено на 06.09.24 в 16:46

Във Видин честваха Съединението пред Паметника на скърбящия воин

На 6 септември отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Във Видин честването по традиция се състоя пред Паметника на скърбящия воин, издигнат в знак на признателност към отдалите живота си в Сръбско-българската война, избухнала в защита на Съединението.  Събира ни бележита дата в историята на България,..

публикувано на 06.09.24 в 13:20