Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От днес - нови глоби за нарушителите на пътя

Снимка: Радио Видин

По-високи глоби за шофьорите-нарушители, с цел превенция на нарушенията, предвижда КАТ. Промените влизат в сила от днес. Глобите за най-масовото нарушение "движение с превишена скорост в населено място" варират от 400 до 700 лева, вземане на шофьорската книжка за 3 месеца, както и отнемане на 16 контролни точки. Неправомерното паркирането на място за инвалиди ни носи глоба от 200 лева, при паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи предназначени само за пешеходци, и на тротоари - глобата е от 50 до 200 лева. Дали това ще попречи на шофьорите да нарушават правилата:

"Този, който няма в себе си изградено как да се държи на пътя, каквото и да го правят и 1000 лева глоба да сложат, той си е той... Винаги е имало солидни глоби по отношение на алкохола и скоростта, но това не ги спира, пак пият и карат... Разбира се, че одобрявам, всеки да си плаща за това, което е направил... Малко хора могат да извадят такава сума, на българина бръкнеш ли му в джоба, той ще се спре.. Не съм сигурен, че ще има възпитателен ефект, както разчитат тези, които ги пишат тия закони... Който реши да нарушава правилата, ще ги нарушава", смятат видинчани.

Във връзка с настоящия зимен сезон припомняме, че в периода от 15 ноември до 1 март колите трябва да са с предназначени за зимни условия гуми, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. В противен случай при проверка глобата, която ще бъде наложена, е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки. 

Тук освен за шофьорите на моторни превозни средства е важно да припомним, че всеки, който управлява велосипед без светлоотразителна жилетка също подлежи на глоба от 10 лева. А преминаване от пешеходец през огражденията от парапети или вериги – глоба 50 лева. Всички други нарушения на пешеходците се санкционират с глоба от 20 лева.

И през изтеклата 2019 година се запази негативната тенденция за повече катастрофи по пътищата на България. Расте броят и на загиналите в катастрофи по пътищата у нас. По данни на Пътна полиция за последните 10 месеца от изминалата 2019 година жертвите са 517, което е със 17 души повече, в сравнение със същия период на предишната 2018 година. Във Видинско през изминалата година са станали 76 ПТП, със 7 жертви и 97 ранени, спрямо 2018 година има леко увеличение на катастрофите 5 на брой, 22 повече са ранени, 5 души по-малко са загиналите през 2019. Дали новите мерки ще дадат резултат, предстои да видим...

Вижте още

Вили Кожухарова: От човек не зависи почти нищо, но от случайността почти всичко

Тя е жената каучук и спокойно може да влезе в кутия с размери 49x49x44 см при това на висок ток и при ръст от 1,70 м.  През годините тя е доказала самоукото си майсторство не само в Европа, но и по целия свят пред препълнени зали, с десетки награди и неспирни аплодисменти.  Наричали я Бриджитката , заради приликата й с Бриджит Бардо , а във..

публикувано на 09.04.20 в 16:37

Психолог: Изолацията е истински шок за децата

Близо месец всички живеем в условията на извънредно положение и наложената от него изолация. През този период детските градини спряха работа и децата си останаха вкъщи. Училищата бързо преминаха на обучение в електронна среда и вместо в обичайната училищна обстановка, учениците се подготвят пред компютъра вкъщи. Как им се отразява продължаващата..

обновено на 09.04.20 в 11:45

Деца от врачанско училище получиха лаптопи за онлайн обучението си

9 ученици на Професионална гимназия "Димитраки Хаджитошин" Враца бяха подсигурени с лаптопи, за да могат да се обучават онлайн. Компютърните устройства са ползвани от учители и са собственост на училището. В институцията учат деца от уязвими групи, социално слаби семейства и не всички имат устройства на които да се обучават, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 09.04.20 в 11:41

В "Музикална зона" на 09 април 2020 слушаме Елис Марсалис

Преди седмица, на първи април се разделихме с американския джаз пианист и педагог Елис Марсалис – бащата на голямата музикална фамилия Марсалис. Без да привлича никога вниманието върху себе си, оставя трайна следа не само в джаза на Ню Орлиънс, но и на целия свят. Преподава и изпълнява музика в продължение на десетилетия. Чрез уроците по..

публикувано на 09.04.20 в 09:00

Дарителска кампания събра детски книги за читалището в Неговановци

С обогатен фонд ще зарадва в скоро време своите най-малки читатели библиотеката към Народно читалище "Светлина" в село Неговановци. Десетки книги - енциклопедии, художествена и образователна литература, са постъпили като дарения за по-малко от месец. На призива "Дари детски книги за читалището в Неговановци" се отзоваха хора от цялата страна, обясни..

публикувано на 08.04.20 в 17:00

Зайчар с полицейски час заради коронавируса

Над 400 души под карантина, 25 заразени с коронавирус- така изглежда статистиката за съседната община Зайчар. Сръбският град е на  45 километра от Видин.   Приятелствата за живеещите от двете страни на границата са многобройни.  С амо допреди месец Зайчар бе любима дестинация за мнозина за гурме туризъм, пазар или просто за разходки. Сега..

публикувано на 08.04.20 в 15:15

Симфониетите на Видин и Враца стават част от инициативата "Заедно в кризата"

Българското национално радио и Софийската филхармония поставиха началото на инициативата "Заедно в кризата” – обща програма от концертни видеозаписи, които ще бъдат излъчвани в интернет профилите на музикалните културни институти. Симфониетите на Видин и Враца също са част от афиша на инициативата. Видинският оркестър ще представя свои..

публикувано на 08.04.20 в 14:06