Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три акта са съставени на родители за неспазване на имунизационния календар

Нови моменти в имунизационния календар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имунизационният календар непрекъснато търпи промени, за да се осигурят най-съвременните ваксини и ваксинопрофилактиката да бъде на едно добро ниво. Това каза в "Направление здраве" д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция Видин, по повод новите моменти в Наредбата за имунизациите и имунизационния календар, които са в сила от 1 януари:

 

"Отпада реимунизацията с БЦЖ на 11-годишна възраст. Тоест отпада правенето на проба манту, след която евентуално при отрицателна проба се прави реимунизация. Намаляват се приемите на ваксината срещу пневмококови инфекции. До момента приемите бяха общо четири, за родените от 1 януари 2020 приемите ще бъдат вече два. На 12-годишна възраст освен двете реимунизации срещу тетанус и дифтерия се добавя във ваксината и коклюшна компонента, тоест ще има реимунизация и срещу коклюш."


Снимка: Радио Видин
Д-р Цветанова обясни, че към промяна на имунизационния календар се присъства след анализ на заболеваемостта:



"Когато се правят промени в имунизационния календар, когато се включват нови ваксини, когато се променят приемите или пък антигените, които са включени във ваксините, това е при направени анализи въз основа на епидемиологичните показатели за заболеваемостта от ваксинопредотвратими заболявания в България и по света. В България от 2010 година се прилага ваксина срещу пневмококови инфекции, включена в задължителния календар, и е установено, че защитата при приложени три приема и два приема е една и съща. Ето защо от 1 януари ще има един прием по-малко на ваксина срещу пневмококови инфекции. По отношение на отпадането на пробата манту и евентуалното реимунизиране на 11-годишните, за последните 10 години статистиката сочи, че заболеваемостта от туберкулоза е снижена два пъти и се наблюдава тенденция за по-нататъшно снижение на заболеваемостта.
По отношение на коклюшната компонента, която се въвежда при 12-годишните, се наблюдава едно нарастване на заболеваемостта от коклюш и то в по-голямата възрастова група. Включването на коклюшната компонента ще доведе до едно намаление на заболеваемостта и сред 15, 18, 25-годишните, защото при тях се наблюдава напоследък коклюш. Овен това ще защити лицата, които не са имунизирани, например новородените, при които много тежко протича, също така и други лица, които не могат да бъдат имунизирани, и се очаква заболеваемостта от коклюш да намалее."



Ваксината срещу варицела е включена като препоръчителна имунизация. Това означава, че решението за поставянето й
е на родителите, под контрола и по препоръка на общопрактикуващите лекари, обясни д-р Цветанова:



"През няколко години се наблюдава цикличност на това заболяване и в момента сме в един такъв подем. Трицифрено число е броят на заболелите от есента, около 300 са, боледуват деца, най-вече от детските градини и началните училищни класове. Не винаги заболяването протича леко, в много от случаите прочита и тежко, с много висока температура, с интоксикация. Така че, след навършване на 12-месечна възраст защо да не се постави ваксината. Но пак казвам- засега е само препоръчителна и трябва да се закупи от родителите. В някои държави ваксината е включена като задължителна, като понякога е самостоятелна. В други случаи е включена в състава на ваксината срещу морбили, паротит и рубеола като четвърти компоненти. Различно е в различните държави." 



Три акта са съставени за неспазване на имунизационния календар за 2019 година на родители от Видинска област. В повечето случаи се касае за нехайство, обясни д-р Пепа Цветанова. По думите й, до административната мярка се прибягва рядко, най-вече в рисковите за децата случаи.

 

Възрастните подценяват реимунизациите и обхватът им не е много голям, сочат още данните на Регионалната здравна инспекция. След 25-тата си година всеки подлежи на реимунизация срещу тетанус и дифтерия, която се прави през 10 години.

Чуйте още в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15