Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три акта са съставени на родители за неспазване на имунизационния календар

Нови моменти в имунизационния календар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имунизационният календар непрекъснато търпи промени, за да се осигурят най-съвременните ваксини и ваксинопрофилактиката да бъде на едно добро ниво. Това каза в "Направление здраве" д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция Видин, по повод новите моменти в Наредбата за имунизациите и имунизационния календар, които са в сила от 1 януари:

 

"Отпада реимунизацията с БЦЖ на 11-годишна възраст. Тоест отпада правенето на проба манту, след която евентуално при отрицателна проба се прави реимунизация. Намаляват се приемите на ваксината срещу пневмококови инфекции. До момента приемите бяха общо четири, за родените от 1 януари 2020 приемите ще бъдат вече два. На 12-годишна възраст освен двете реимунизации срещу тетанус и дифтерия се добавя във ваксината и коклюшна компонента, тоест ще има реимунизация и срещу коклюш."


Снимка: Радио Видин
Д-р Цветанова обясни, че към промяна на имунизационния календар се присъства след анализ на заболеваемостта:



"Когато се правят промени в имунизационния календар, когато се включват нови ваксини, когато се променят приемите или пък антигените, които са включени във ваксините, това е при направени анализи въз основа на епидемиологичните показатели за заболеваемостта от ваксинопредотвратими заболявания в България и по света. В България от 2010 година се прилага ваксина срещу пневмококови инфекции, включена в задължителния календар, и е установено, че защитата при приложени три приема и два приема е една и съща. Ето защо от 1 януари ще има един прием по-малко на ваксина срещу пневмококови инфекции. По отношение на отпадането на пробата манту и евентуалното реимунизиране на 11-годишните, за последните 10 години статистиката сочи, че заболеваемостта от туберкулоза е снижена два пъти и се наблюдава тенденция за по-нататъшно снижение на заболеваемостта.
По отношение на коклюшната компонента, която се въвежда при 12-годишните, се наблюдава едно нарастване на заболеваемостта от коклюш и то в по-голямата възрастова група. Включването на коклюшната компонента ще доведе до едно намаление на заболеваемостта и сред 15, 18, 25-годишните, защото при тях се наблюдава напоследък коклюш. Овен това ще защити лицата, които не са имунизирани, например новородените, при които много тежко протича, също така и други лица, които не могат да бъдат имунизирани, и се очаква заболеваемостта от коклюш да намалее."



Ваксината срещу варицела е включена като препоръчителна имунизация. Това означава, че решението за поставянето й
е на родителите, под контрола и по препоръка на общопрактикуващите лекари, обясни д-р Цветанова:



"През няколко години се наблюдава цикличност на това заболяване и в момента сме в един такъв подем. Трицифрено число е броят на заболелите от есента, около 300 са, боледуват деца, най-вече от детските градини и началните училищни класове. Не винаги заболяването протича леко, в много от случаите прочита и тежко, с много висока температура, с интоксикация. Така че, след навършване на 12-месечна възраст защо да не се постави ваксината. Но пак казвам- засега е само препоръчителна и трябва да се закупи от родителите. В някои държави ваксината е включена като задължителна, като понякога е самостоятелна. В други случаи е включена в състава на ваксината срещу морбили, паротит и рубеола като четвърти компоненти. Различно е в различните държави." 



Три акта са съставени за неспазване на имунизационния календар за 2019 година на родители от Видинска област. В повечето случаи се касае за нехайство, обясни д-р Пепа Цветанова. По думите й, до административната мярка се прибягва рядко, най-вече в рисковите за децата случаи.

 

Възрастните подценяват реимунизациите и обхватът им не е много голям, сочат още данните на Регионалната здравна инспекция. След 25-тата си година всеки подлежи на реимунизация срещу тетанус и дифтерия, която се прави през 10 години.

Чуйте още в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00