Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на агенция "Медицински одит" очакват в болницата във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

В многопрофилната болница за активно лечение във Видин утре очакват проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" заради починало новородено детенце в края на миналата година. По разпореждане на Окръжната прокуратурата още тогава беше възложено разследване на полицията. Въпреки че не е приключило, четирима от лекарите в родилното отделение са с предизвестия за напускане, потвърди прокуристът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова:

"Предизвестията са подадени по лични техни мотиви, които от доктор Любенов (завеждащ отделението) разбрах, че са морални и са свързани с нещастния случай преди Нова година с починалото бебе."

Доказана вина за смъртта на детенцето до сега няма:

"По този случай вървят проверки. Очакваме одит, ще започне и съдебно производство. То ще реши има ли виновен изобщо по случая, но те смятат за тяхно задължение и право да постъпят по този начин"- каза д-р Найденова.

Близките на детенцето, което е родено живо и здраво, но  почива часове по-късно, продължават да упрекват лекарите.

"Хора, които казват, че нямат вина, защо тогава напускат?Това е пълна пародия да казват, че са обидени от поведението на хората как си вършат те работата"-пита майката Цвете Петрова.

Родителите все още търсят истината:

"Просто искам един  път завинаги да разбера моето детенце как почина, какво е станало, защото аз детето си даже не го и прегърнах. Не го и целунах. Искам просто хората, които имат вина, да я поемат."

Според прокуриста на болницата, до напускане на лекари от отделението не бива да се стига:

"Предполагам, че лекари ще има, защото ние сме областен град и не може да се допусне да се закрие отделението по акушерство и гинекология."

Преди две седмици заради напуснали лекари, до назначаването на други специалисти, за дни спря приемът на пациенти в неврологията.  Проблемите в болницата са причина Общинският съвет да заседава извънредно утре. Въпреки, че общината е само акционер, ще се обсъжда създаване на общински фонд в подкрепа на лечебното заведение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00