Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Средно училище "Христо Ботев" в Арчар залага на професионалната подготовка

Ширин Шахин, директор: "Родителите искат децата им да имат професия"

5
Снимка: Личен архив


В рубриката "В училище" гостуваме на Средно училище "Христо Ботев" в село Арчар. Поводът- в момента  фокусът в българската образователна система е насочен към професионалното образование и към т.нар. СТЕМ професии или професии на бъдещето. 


До 15 януари директорите на училища трябваше да представят в РУО мотивирани предложения относно броя на паралелките, броя на учениците, профилите и специалностите от професии по форми на обучение. За паралелките с професионална подготовка директорите трябваше да представят становища за необходимостта от кадри по дадената специалност. В училището в Арчар учениците учат в професионална паралелка специалност "Озеленител, цветарство", която се радва на интерес - каза директорката Ширин Шахин:


"В момента имаме три випуска 8,9,10 клас, които са с професия "Озеленител - цветарство". Имаме много добър преподавател по професионалните предмети, която е агроном, доктор на науките, Красимира Владимирова. По проект на ПУДОС създадохме градинка в двора на училището. Преди три години професията ни беше "Производство на хляб и хлебни изделия", но имахме трудности, защото нямахме база в Арчар. А сега за цветарството използваме двора на училището, който е голям- там си прилагат уменията. За следващата учебна година сме подали заявка за професия „Лозаровинарство“, има интерес. И за нас ще бъде ново, имаме подкрепата на работодателски организации.  В 100% от случаите родителите предпочитат ученика да има професия, да не е само със средно образование, а и да получи професия, което определено е по-добре. Действително няма толкова работни места на пазара на труда, но все пак, имайки документ и професия- това ти дава повече възможности да се реализираш."


За съжаление в началото на новата учебна година учениците са 327, а към момента- пет месеца по-късно, са намалели с 62-ма, и сега са 265. Това си има своето обяснение, според Ширин Шахин. Все по-голям е броят на семействата, които напускат селото и заминават да живеят в чужбина и в другите градове, където има работа:


„Не са отпаднали, но са извън системата, защото много малко учат в чужбина. Тези, които успяваме да ги задържим, ги задържаме с множество занимания. Работим по всички възможни проекти, използваме всякакъв вид извънкласни дейности. В училището имаме мажоретен състав, духов оркестър, танцов състав, има 11-12 групи "Подкрепа за успех", в тези групи има и такива, които надграждат знанията си. Има интерес. Имаме нов преподавател по музика, който обогатява репертоара на учениците. По принцип музиката е в кръвта на учениците ни. Това ги привлича. Назначихме образователен медиатор, колегата ни върши "черната" работа и постоянно е във връзка с класен ръководител, с възпитател, целодневно е на разположение на колегите и мога да се похваля, че има успех тази длъжност."

Повече може да чуете в звуковия файл

Галерия

Вижте още

Над 220 милиона лева инвестирани в земеделския сектор във Видинско

Новостите, свързани с директните плащания и приемите по предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони  бяха разисквани във Видин. Форумът е част от национална информационна кампания на министерството на земеделието, храните и горите. Участваха земеделски производители от областта, представители на местната власт и експерти от..

публикувано на 18.02.20 в 16:41

Ученици от Видин и Крайова създават творби със социални послания

Видински ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ "Михалаки Георгиев" взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена  "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни  изкуства в град Крайова. Младежите имаха възможност да творят и да изразят себе си чрез изкуството. Те създадоха картини с послания да бъдем..

публикувано на 18.02.20 в 14:50

Лекция за Антони Гауди пред видинска публика

"Архитектура без граници - Гауди в Матаро" е заглавието на лекцията на архитект доцент Станчо Веков, която той представи  пред видинска публика в Държавен архив - Видин. Антони  Гауди  е испански архитект от Каталония, един от най-големите новатори в областта за времето си и дълго след това. Желанието на арх. Веков бе да представи непознатия Гауди с..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00